En teckning av Tensta



Nu är det helg och jag tänkte ta bloggledigt. Därför låter jag min dotter göra ett gästspel.  Hon är sex år och älskar att rita. Den här teckningen hittade jag en morgon på köksbordet. "Det är ju Tensta hon har ritat", tänkte jag och log åt att hon hade fått med rätt siffror på bussen.

Trevlig helg!

Från fundamentalism till miljonvinst

Nej, nu är jag trött på att läsa om så kallade "upplopp". Kan inte tidningarna hitta andra vinklar när det gäller Tensta? Jo, somliga lyckas. Se här:

"När killgängen i Tensta eldar, då kommer journalisterna. Annars är det tyst om Tensta. Därför åker jag dit." Så inleder Agneta Klingspor sin krönika om mötet om Euroislam och fundamentalism som hölls på Tensta träff nyligen. Läs hela krönikan i LO-tidningen:
I Världsbyn

Dagens media skriver att Tensta konsthall har skaffat sig en ny designbyrå: Ohlsonsmith. Uppdraget är att locka fler besökare till konsthallen. Högst på listan för förnyelse står hemsidan. Ja, det var på tiden, säger jag och hoppas på en skön ny hemsida som signalerar nytänkande och vitalitet. Läs mer: Tensta Konsthall tar in Ohlsonsmith

Aftonbladet raporterar om miljonregn över Tensta. En 30-årig kille som knappt har spelat tidigare vann 2,8 miljoner på Harry Boy som han köpt på Tensta tobak.
– Det här är en kille som inte brukar spela. Han var in till oss med en blomma i dag och jag var med honom till banken. Han var i chocktillstånd. Det här var sista gången han spelade på trav. Han sa att han vill sluta när han är på topp, säger Kerim Yurekci som äger butiken. Läs mer: 30-åring spelade för fjärde gången – vann 2,8 miljoner

Biblioteket tvingas stänga

I dag kom det ett mejl som fick mig att hoppa till. Det stod nämligen att biblioteket i Tensta stänger tills vidare. "Katastrof!" var min första tanke. När jag läste vidare blev jag dock lite lugnare. Det är tydligen fel på brandlarmet. Medan detta åtgärdas hålls biblioteket stängt. Förhoppningen är att kunna öppna igen nästa vecka.

En vecka utan bibliotek klarar man.

Men jag kan inte ens föreställa mig Tensta helt utan bibliotek.
Vilken mardröm...

Sund reaktion blir sensation i Aftonbladet

Hur gick det med gårdagens finbesök i Tensta? Det bidde i alla fall en ledare i Aftonbladet. Tyärr handlar det inte så mycket om vad som faktiskt sades, utan mest om annat. Som det faktum att polisuppbådet kring justitieministern gjorde att ”flera invånare stannade poliserna för att oroligt fråga: ’Har det hänt något?’” Som om det vore något konstigt. Jag tror att de allra flesta vid åsynen av ett gäng poliser reagerar just så. Har det hänt något? Det är en sund reaktion. Vore det bättre att folk reagerade på full polispådrag med en axelryckning?

Vidare raljerar ledarskribenten över poliskontorets öppettider. Det är inte första gången. Om någon hade brytt sig om att ta reda på varför hade det framgått att poliskontoret inte är ett kontor i vanlig mening dit medborgara kan komma för att göra anmälningar och dylikt, utan med en plats för poliserna att kunna dra sig tillbaka under de arbetspass de är tänka att ha ute på stan. Hela poängen är att poliserna inte ska sitta där inne, utan vara ute och röra sig. Vilket de också gör. Jag tycker att det är ganska vanligt att se poliser i och kring centrum, särksilt sommartid.

För övrigt tror jag inte alls att situationen i Tensta handlar så mycket om polisen, utan om helt andra saker. Meningsfulla aktiviteter för ungdomarna, sysselsättning för deras föräldrar, bra förebilder i närmiljön. En som säkert har en helt del att säga om det är Guleed Mohamed som figurerar på bild tillsammans med Beatrice Ask. Jag hade mycket hellre läst om vad han faktiskt sade och vad hon svarade – än om ledarskribentens förutfattade meningar om hur det är, eller borde vara, i Tensta.

Ask kommer på besök

Justitieminister Beatrice Ask besöker i eftermiddag Tensta för att träffa polis, samt företrädare för stadsdelsnämnden och ideella organisationer. Skälet till besöket är den senaste tidens oroligheter i området.

Ministern kommer bland annat att få information om den särskilda polisinsats som för närvarande pågår och om de ideella organisationernas medverkan för att skapa trygghet i Tensta.


Detta skriver Justitiedepartementet i ett
pressmeddelande. Imorgon kan vi säkert läsa i tidningarna om besöket.

Sportlov 2009: Dans, basket, boxning, Vasalopp, skrivarverkstad...

För alla sportlovslediga barn och ungdomar i Tensta finns hur mycket som helst att göra under veckan som kommer. Här är ett urval aktiviteter. Dessutom kom snön väldigt lägligt - jag gissar att många åker pulka och gör snögubbar under ledigheten.


Måndag

Biblioteket: Skrivarverkstad med Salomon Hellman

Boxning i Blå huset 16.00-20.00

Café Mafé i Blå huset: Öppet 16.00-20.30

Simhallen: Disco - bada och lek till rolig musik 12.30-14.30


Tisdag

Biblioteket: Pyssel med Mekka Adolfsson

Boxning i Blå huset: 16.00-20.00

Erisklund: Vasaloppet 10.00 för små barn och 14.00 för större

Simhallen: Lek med flygbrygga och uppblåsbara leksaker 13.00-15.00

Tensta Community Center: Sportlovsfestival

  

Onsdag

Boxning i Blå huset: 16.00-19.00

Konsthallen: Onsdagsextra 17.00-19.00

Simhallen: Gratis träning på gymmet för tjejer 11.00-13.00

Simhallen: Gratis box för killar 13.00-14.00

Spånga By: Grillen tänds14.30

Tensta Community Center: Sportlovsfestival


Torsdag

Boxning i Blå huset: 17.00-19.00

Café Mafé i Blå huset: Öppet 16.00-23.00

Erikslund: Grillen tänds 10.00 och 14.30

Simhallen: Gratis brasiliansk dans för tjejer 13-16 år. 13.00-14.00

Spånga By: Speldag & turneringar

Tensta Community Center: Sportlovsfestival


Fredag

Biblioteket: Tävling: Lös Tenstamysteriet!

Boxningsgala i Ungdomens hus i Rinkeby

Café Mafé i Blå huset: Öppet 17.00-24.00

Erikslund: Film 15.00

Simhallen: Lek i bassägen 11.00-13.00

Tenstahallen: Sibel Basket Cup


Lördag

Biblioteket: Tröjtryckning med Tommy Mäkinen.

Boxningsgala i Ungdomens hus i Rinkeby

Café Mafé i Blå huset: Öppet 17.00-24.00

Tenstahallen: Sibel Basket Cup


Söndag

Boxningsgala i Ungdomens hus i Rinkeby

Café Mafé i Blå huset: Öppet 13.00-20.00

Tenstahallen: Sibel Basket Cup



Mer info:
Stadsdelens sammanställning
Simhallens aktiviteter

BlåHuset
Sportlovsprogram Hjulstaskolan

Sibel Basket Cup

Spånga By

Erikslund
Konsthallen
Biblioteket


Tensta gymnasium kan få matpris


Foto: Helena Bevengut-Lasson

Tensta gymnasium är en av finalisterna i årets Guldkotävling som arrangeras av Arla. Vinnaren koras den 22 april på Grand Hotel. Tensta gymnasium tävlar i klassen Årets matglädjeksola.

På gymnasiets hemsida läser jag om skolans matsal som heter Världens Restaurang: "Skolans restaurang serverar frukost och lunch och i skolkafeterian finns smörgåsar, bakverk och frukt. Maten som serveras är till största delen tillagad av ekologiska råvaror, helt enligt Ross-pedagogiken. Frukostbröd och bullar och kakor till kafeterian bakar måltidspersonalen själva. Alla bakverk innehåller kravmärkt fullkornsmjöl. Maten är hemlagat i skolans kök. Varje dag kan eleverna välja vällagade kött, korv, fisk, skaldjur - och vegetariska rätter. Måltidsprofilen styrs av viktiga punkter som utgör hur och varför vi tillaga maten själva. Målet är att alltid kunna servera Sveriges Bästa skolmåltid."

Tensta gymnasium har tidigare
prisats för sin pedagogik.

Läs mer:
Om Guldkon
Om Världens Restaurang

Rigo tävlar i Melodifestivalen och listar sina favoriter

På lördag är det dags för tredje omgången av Melodifestivalen och bland de tävlande finns Rodrigo Pencheff med artistnamnet Rigo. Tillsammans med jamaicanske Red Fox framför han låten "I Got You" i skön 50-talsstil.


Rigo växte upp i Rinkeby men gick på Tensta gymnasium. Han har sysslat med musik sedan unga år och är bland annat känd om en av medlemmarna i Infinite Mass, men syns även när Teddybears Sthlm står på scen. Han är dj och producent med eget produktionsbolag. Nuförtiden är han bosatt i Rissne med sin familj.


Idag listar Rigo sina favoriter i Tensta. Jag tackar för listan och hoppas att inte bara tenstaborna utan hela svenska folket gillar hans svängiga nummer och röstar honom vidare till finalen.
Heja Rigo!


Foto: Viktor Rising


Rigos favoriter: 


1. Tensta Gymnasium
Bästa gymnasiet, gick teknisk linje och dom två första åren var i Tensta och dom var guld! Dom andra två åren var i Thorildsplans Gymnasium och det var grått och hemskt...


2. Tensta Ungdomsgård
Ett ställe som satsade mycket på ungdomar genom att dom gjorde många evenemang där vi kunde uppträda på... Tror att jag stått på scen där ca 20 gånger...

3. Fasaden med trädmålningen med alla flaggor  i Centrum.
Man kan alltid fastna där och försöka lista ut vilka länder flaggorna hör till.

4. Tensta Simhall
Där jag lärde mig simma och började också simma i simklubben Kaanan under många år under min uppväxt...

5. Tensta Vattentorn
Stället där vi fotade Infinite Mass's första skivomslag "Infinite Mass" EP... Litet av ett landmärke när man håller på att komma hem från turnéer runt om i Sverige...

Mer om Rigo: 
Melodifestivalen
Svt play
Myspace


Fler favoriter:
Olga Magnusson
Pontus Herin
Adam Tensta
Anna Lindhagen
Skriv din egen lista!


Euroislam diskuteras på Tensta träff

På torsdag  inleds föreläsningsserien "Euroislam & fundamentalism" på Tensta träff. Nalin Pekgül , ordförande för s-kvinnor, samtalar med Emin Narozi, imam,  Aje Carlbom, fil.dr. i socialantropologi samt fyra unga tenstabor.


Plats:
  Tensta Träff, stora salen.

Adress: Hagstråket 13

Tid: 19 februari, kl. 18.00


Arrangör är Föreningen Tensta Träff efter initiativ från Bangladeshiska Riksförbundet och Anatoliska Mångkulturella Föreningen med ekonomiskt stöd från Stockholms kulturnämnd.

Läs mer:
Tensta träffs hemsida


Världens potential i Tensta



Tensta konsthall, fredagen den 13 februari 2009 kl.16.00:

"Det är här det händer" säger moderatorn Pernilla Luttropp innan hon lämnar över ordet till panelen som har samlats för att prata om kulturen i Tensta.


Först ut är Madeleine Sjöstedt (fp), kultur- och idrottsborgarråd i Stadshuset. Hon talar om att kulturen får människor att öppna sig, knyta starka band och lita på varandra. Hon pratar om attraktivitet: det ska vara attraktivt att bo på Järvafältet i framtiden. "Järva erbjuder det där lilla extra som många människor söker" säger hon och poängterar att kulturen också för med sig attraktivitet, men att det i slutändan bara är människor och idéer som kan förändra en stadsdel.


Elisabeth Sörhuus tar till orda. Hon är rektor för Hjulsta skolor sedan 20 år. Hon talar om ungdomarna, som är framtiden, om att arbetsmarknaden kommer att efterfråga precis det som ungdomarna i Tensta äger: kultur- och språkkompetens. Hon talar om att hon har sett olika projekt komma och gå, men ändå har en förhoppning om att Järvalyftet ska kunna bidra till att några av de drömmar som har funnits under åren nu ska kunna förverkligas. En av drömmarna är en kombinerad idrottshall och scen i Hjulsta.


Ricardo-Osvaldo Alvarado från Blå Band berättar att han har bott i Tensta i 33 år. Han har också varit med om tidigare satsningar och påminner om att många utredningar och förstudier redan är gjorda och finns i stadens arkiv. Det är bara att ta fram och fortsätta arbetet.

Han talar även om viken av att människor får arbeta. "Jag började själv känna mig som stockholmare först när jag fick jobb" säger han. Han förespråkar ett system där den lokala arbetskraften tas tillvara, där bidrag förvandlas till uppdrag. "Ge oss uppdrag, vi är redo." Han menar att det i större utsträckning borde vara lokala företag som exempelvis står för städning och underhåll i området.


William Easton är den som är nyast i Tensta. I tre månader har han varit chef för konsthallen. Han lyfter fram konsthallens verksamhet och menar att mycket att man vill nå ut internationellt, nationellt och lokalt. Utbildning är också en viktig del av verksamheten. Han säger att han har anammat Elisabeth Söörhus synsätt: att betrakta Tensta som Stockholms framtid.


Guleed Mohamed är yngst i samlingen, men är redan ett namn på allas läppar. Han talar klarspråk. "Det är bra att vi träffas, men var är ungdomarna? Det är de som bestämmer vad det ska stå i tidningen om Tensta i morgon." Han efterlyser meningsfull sysselsättning för ungdomar på fritiden. "Tensta har världens potential" säger han, men menar att det inte marknadsförs. Han uppmanar alla att söka nya vägar, att börja lyssna. Verkligen lyssna. Han uppmanar alla att ta ett steg tillbaka och fråga tenstaborna hur man ska göra.


Sist ut är Magnus Andersson som är ansvarig för Järvalyftet. Han lyfter fram bristen på mångfald som ett problem - mångfald av institutioner och inrättningar. I innerstan är det tätt mellan restauranger, teatrar och gallerier vilket bidrar till en dragningskraft som verkar på hela stan. "Innerstan har 700 års försprång. Vi måste normalisera Järva och komma bort från innerstadsfixeringen, som är ett problem för Stockholm." Det enda sättet att ta bort den laddning som finns i namnet Tensta är att lyfta fram det goda som finns. "Man kan bara äta en elefant en tugga i taget och någonstans måste man börja!"

Länkar:
Tensta konsthall
Madeleine Sjöstedts blogg
Hjulstaskolan
Spånga Blåband
Järvalyftet


Visioner för framtiden

Idag läser jag i DN att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Ann-Katrin Åslund (fp) söker en plats för en moské på Järvafältet. Bra, tänker jag. Klart det ska finnas en moské här, en vacker byggnad med en minaret som höjer sig över fältet likt ett fyrtorn och visar vägen för alla muslimer som söker en plats att mötas på. I anslutning till själva moskén tycker jag att det ska finnas ett kulturcentrum och en restaurang/servering, där människor från hela staden kan träffas.

Om andra visioner som rör kulturen, Tensta och framtiden talades det på Tensta konsthall i kväll. Rubriken för diskussionen var "Kan konsthallen lyfta Tensta?" och en lång rad personer som på olika vis är engagerade i Tensta gav sin syn på saken. Många idéer och tankar dök upp och jag kommer säkert att återvända till några av dem framöver. Roligt att träffa några av de personer jag har haft kontakt med genom bloggen. Det ska bli spännande att se vart det här leder!

Torbjörn Säfve tar t-banan till Tensta

I boken Stockholmsbilder, som gavs ut i samband med Svenska Bostäders 50-årsjubileum 1994, skriver Torbjörn Säfve om en färd med den blåa linjen. Han åker till Rinkeby och Tensta för att undersöka "mångfalden". Nedanstående stycke beskriver hans ankomst till Tensta.

 

Nästa station längs tunnelbanan är Tensta. Det är en annorlunda upplevelse än Rinkeby. Där finns egentligen inget torg utan en lång gata, en "boulevard" kanske. Men den har ingenting fransk över dig. Servicecentral, information, försäkringskassan... En fontän i form av en genomstungen boll. Vatten sipprar ur stickhålen. Utomhushandeln består av ett glest besökt stånd som salubjuder "kronorskoka", "mangål", "brokoly" och "moröter".

Betydligt färre människor rör sig på gatan än i Rinkeby. Var finns folket?

Svaret kommer snart: de rör sig bakom de höga glasfönstren.

Det verkliga Tensta torg är alltså ett hus med två flyglar, ett inglasat inomhustorg. Där hänger en klocka i taket och dess ytterring består av olika nationsflaggor. Spår av "orientalisk" arkitektur syns här och där, men mestadels liknar det en dämpad sciencefictionfantasi. De vita lampgloberna påminner om himlakroppar. En viss luftighet uppstår i sinnet - och samtidigt en egendomlig instängdhet.


Mot slutet reflekterar Säfve på detta vis:


Rinkeby och Tensta... sedda på avstånd, ur ett norrländskt perspektiv, är det obegripligt varför dessa förorter orsakat så många oroliga kommentarer och blivit föremål för så många spydiga skämt.

Jag är mera orolig för de "helsvenska" förorterna och deras skrämmande brist på sann tillfredsställelse, deras djupgående depressioner, deras kvava ohälsa. Där är tankens persienner nerdragna och innanför huttrar rädslan, en rädsla som ingen orkar definiera.


Säfve avslutar genom att hänvisa till Koranen och det som han uppfattar vara dess budskap: "Var inte rädd. Tänk själv."

 

Jag tänker: skulle det vara möjligt att på samma sätt skicka en förattare med t-banan till, låt oss säga Östermalmstorg, för att under några timmars intensivt observerande skriva en reflektion över det sanna Östermalmstorg? Tänk er någon som aldrig tidigare satt sin fot på Östermalm utan bara hade hört vad andra säger - vad skulle denne se? Och vem skulle publicera det?

 

Jag tänker också: jag håller med om Säfves resonemang om de helsvenska förorterna. Är själv uppväxt i en sådan och tror att det är där problemet ligger, i alla fall till stor del.

 


Mer att läsa:
Om Torbjörn Säfve
Om boken Stockholmsbilder


Snart startar Tenstapanelen!



Nu drar Tenstapanelen snart igång. Här kan du göra din röst hörd och diskutera aktuella frågor som rör vardagen och boendet i Tensta. Vill du vara med?
Läs mer här om hur du gör.

Ni som redan visat intresse kommer snart att få en första omgång frågor!

Axel och Uffe bloggar också om Tensta

Axel, killen som flyttade från innerstan till Tensta, har en blogg där han skriver om Tensta, men även om politik och annat ur livet. Han har lyckats hitta fler väggmålningar än jag - kolla!

En annan tenstabo som bloggar är Ulf. Han bjuder på "politisk inkorrekt samhällsanalys" enligt egen beskrivning och var och såg Sicko på Tensta träff, ett arrangemang som jag missade.

Jag tycker det är kul att fler bloggar om Tensta! Förhoppningsvis blir vi ännu fler i framtiden.

Läs:
Axel Sandins blogg
Ulf Larssons blogg

Företagande istället för bistånd

I Västerbottens-Kuriren läser jag om ett projekt som ska främja handelsförbindelser mellan Somalia och Sverige och på så vis bidra till en bättre utveckling för det konfliktdrabbade landet. Bakom projektet står Fritz Sprung och Maryam Osman i Umeå, men de ska även öppna kontor i Kista, för att nå ut till Tensta och Rinkeby.
- Vi vill skapa handelsförbindelser mellan Sverige och Somalia. Ett exempel kan vara att ordna finansiering av vindkraftverk i Somalia vars el kan ge vatten till jordbruket, som därmed kan producera mer grödor, säger Fritz Sprung och Maryam Osman.

Det låter som ett spännande initiativ och deras idéer om hur man bäst bidrar till att förbättra situationen i Somalia är tänkvärda.

Läs mer:
Umeåföretagare i centrum när Somalia återuppbyggs

Bygg holk åt tenstapippi

Tensta konsthall informerar idag på Facebook:

Denna vecka händer en hel del på Tensta Konsthall!
* ikväll kl 17-19: Onsdagsextra – designa fågelholkar och sätt upp dem i Tensta (även nästa onsdag)
* imorgon torsdag den 5 februari, kl 18-20: öppning för The Velvet Room och projektrummet!
* Utställningen Galería Sentimental pågår till och med nästa vecka ut – så passa på att se den om du inte hunnit än….


Läs mer:
Tensta konsthall

Utan ord - med ballonger



Denna bild ingår i fotokedjan
Utan ord hos Pumans dotter.

Libanesisk protest och stenkaketräff

Veckan som kommer inleds med båda allvar och underhållning. På programmet måndagen den 2 februari:

> Libanesiska föreningen tänder ljus för barnen i Gaza mellan klockan 16 och 18 i Tensta centrum. Barn och vuxna är välkomna och får gärna ta med en ros eller ett ljus. 

> PRO och ABF anordnar stenkaketräff i Tensta servicehus. Bengt Rundquist spelar gamla godingar från 1920-tal till 1950-tal. Allsång och dans utlovas. Klockan 14 börjar det.


Inget klotter i t-banan

- Och det bästa med konsten i Tensta och Rinkeby är att den klarat sig från klotter. Folk som bor här är stolta över sin konst.

Det säger Marie Andersson, konstguide i Stockholms tunnelbana i dagens DN. Artikeln handlar delvis om Helga Henschens utsmyckning av vår station.

Läs mer:
DN:
Ta tåget till konsten under jord