Valborg & erotisk konst på Eggeby gård

I vanlig ordning anordnas valborgsfirande på Eggeby gård den 30 april. Programmet för kvällen ser ut så här:

18.00 - 22.00 Valborgsmässofirande med scenprogram
19.00 Sagan om Hickus Packus med Kent Malmström
19.30 Unga Örnars Thaidansgrupp
19.45 Kören Myriad under ledning av Rolando Pomo 
20.00 vårtal av Elisabeth Sörhuus, rektor Hjulstaskolan.
20.15 Brasan tänds.

Caféet öppet, korv, popcorn. Bokbord. Lotterier, försäljning av egen tillverkad honung.

Arr: Järva Folkets park med stöd av ABF Västerort och Spånga-Tensta kulturkommitté
Mer info: 752 09 10,
www.eggeby.nu

*

Knappt hinner elden slockan innan nästa arrangemang drar igång. Den 2 maj öppnar utställningen Eroticum, där konstnärsgruppen Konst över gränser ställer ut. Bland konstnärerna finns tenstabon Markku Huovila, som har målat bilden på affischen: 


"Världsmötena i Tensta ger mig hoppet tillbaka"

Författaren Agneta Klingspor rapporterar återigen från föreläsningsserien Euroislam & fundamentalism i LO-tidningen:

Här blandas kön, generationer, en Dialogpolis, kristna, ateister, olika slags muslimer, några med slöja och några utan, några tycker att bar mage på en kvinna är väl inget, några med skägg, muslimsk klädsel och auktoritär islam, några tar en hutt och några inte, några ber flera gånger om dagen, några inte alls.

(...)

Den här blandningen existerar inte inne i stan i någon lokal.

Världsmötena i Tensta ger mig hoppet tillbaka.

Läs hela krönikan:
Kontrasterna möts

Tidigare inlägg:
Från fundamentalism till miljonvinst

Draken som kämpar för Tensta

Ikväll startar programmet Draknästet på Svt, där entreprenörer ska förmå investerare att satsa på just deras idé. En av drakarna är Sven Hagströmer, styrelseordförande i flera bolag och engagerad i Tensta gymnasium. Han har bland annat varit delaktig i att starta upp en arbetsförmedling på skolan och är även mentor åt skolans rektor och några elever. På E24 berättar han om det:

– Jag har också pratat med rektorn om att jag inte bara vill ha de vattenkammade eleverna, och då sade hon ”men vet du, de fyra du har, de är tvärtemot vattenkammade”! ”Men de är helt underbara” sade jag. ”De står inte att känna igen”, sade hon. ”De märker hur mycket du gillar dem.”

 

– De visste inte vem jag var, bara att det kom en gubbe som tyckte om dem. Nu jobbar två stycken här på banken. Deras hemspråk kan dessutom vara en tillgång, för de kan jobba med de grupperna som kunder.

 

Den lokala arbetsförmedlingen heter Arbetsmäklarna och startades av Sven Hagström och ett gäng elever: Mehran Zangoie, Konstantinos Vlachas, Tedros Kiflom, Emanuel Özkan och Christofer Rhawi.

 

- Var det lätt att komma in på arbetsmarknaden skulle det här inte behövas. Men nu behövs det, säger Mehran Zangoie i City.

 

Den 5 maj kommer Sven Hagströmer till Tensta gymnaisum för att prata med elever och föräldrar om den ekonomiska krisen, företagaresansvar och möjligheterna för unga entreprenörer i dag.


Läs mer:

E24: "Jag är näringeslivets Nicke Nyfiken"

City: De startade egen arbetsförmedling

Svt: Draknästet 

Tensta gymnasium


Workshop och föreläsning på onsdag

På onsdag (22/4) kan den som vill vara med och göra en tidning om Tensta på konsthallen:

Nu är det dags för den andra workshopen i skapandet av en tidning om Tensta och arkitektur! Var med och samla in bilder från och berättelser om nutidens och framtidens Tensta. Tillsammans med boende i Tensta, samhällsplanerare, elever från Tensta Gymnasium, arkitektur- och konststuderande formulerar vi nya idéer för Tensta. Av idéerna gör vi sedan tryckta publikationer.

Tid: 17-19
Plats: Tensta konsthall
Mer info:
Tensta konsthall


Samma dag fortsätter föreläsningsserien Euroislam och fundamentalism på Tensta träff:

Hur formar man en muslimsk identitet i Europas storstäder? Journalisten Ingmarie Froman har studerat hur unga muslimer i Frankrike och England hanterar sin identitet. Tillsammans med unga tenstabor ska vi undersöka om det finns några paralleller till dagens Stockholm. Den 21-årige Sakib Hossain delar med sig av sina personliga reflektioner om hur han förhåller sig till sin religion. Imamen Emin Narozi är självklart på plats och journalisten och författaren Kurdo Baksi är kvällens värd.

Tid: 18.00
Plats: Stockholmssalen, Tensta träff
Mer info: Tensta träff


Dessutom är det trafikvecka i Spånga-Tensta under hela vecka 17, vilket betyder att en massa aktiviteter kommer att äga rum i skolor, på gator och torg. Läs mer här.

Enbacksskolan och Rinkebyakademien - två goda exempel

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) skriver på sin blogg om ett besök på Enbacksskolan i Tensta - "ännu en i raden av raketskolor som på kort tid förbättrat kunskapsresultaten bland eleverna avsevärt". Hon beskriver ganska utförligt hur man arbetar på skolan och det är intressant läsning, även för den som kanske inte tycker att folkpartiets vision för skolan är den bästa.

>
Lotta Edholms blogg
> Enbacksskolan

Ett annat gott exempel kommer från en skola i Rinkeby, där de hundra bästa eleverna får mentorer från näringslivet, som en förberedelse inför arbetslivet. Rinkebyakademien syftar till att hjälpa eleverna att skaffa sig kontakter och att nätverka. Lysande!

> "Det är kul när man kan påverka"
> Rinkebyakademien

Relaterat inlägg:
Välkommen till KompeTensta!

Röster från Tensta ska sälja radhusI gårdagens Metro fann jag en helsidesannons för Husman Hagberg och Folkhem där invånare i de nybyggda radhusen på Järingegränd berättade om sitt boende och området. Rösterna från Tensta pratar om allt från morgonpigga motionärer och natur till klimartsmarta hus och trevliga grannar. Längst ner på sidan finns en diskret hänvisning till visningsdatum och tid för den som kan tänkas vilja köpa ett radhus. Jag måste säga att jag blev både förvånad och glad när jag såg annonsen. Den är rak, tydlig och enkel samtidigt som det finns en tydlig affärsmässig avsändare bakom. Om Tensta får synas mer i sådana sammanhang kanske det kan förändra varumärket Tensta.

(Ursäkta den dåliga bilden, mina bildbehandlingsresurser är för tillfället begränsade.)

Ett slag mot våldet!

På måndag anordnas ytterligare en Volt-kväll på Elverket och denna gång samlas unga människor som arbetar mot våld för att berätta om olika sätt att arbeta. Medverkande är Tensta Against Crime, Reactor Husby Ungdomshus, Stoppa Gatuvåldet, Polisens unga volontärer i Hässelby, Night Patrols och Drive in Fotbollen. Det blir även musikunderhållning.


Tid: 18.00-20.00 måndagen den 20 april.

Plats: Elverket/Dramaten, Linnégatan 69 Stockholm.

Läs mer:
Pressmeddelandet
Elverket

Relaterade inlägg:
"Det visste du inte om oss"
Panelen: Guleed

Tipsa om Wasted Spaces

Runtom i staden finns en massa platser som verkar övergivna. På sidan Wasted Space kan vem som helst tipsa om sådana platser och ge förslag på vad man sulle kunna använda dem till. Andra kan sedan kommentera förslaget och det finns en möjlighet att det omvandlas till verklighet.

Jag testade sidan och tipsade om
gångbron mellan Hjulsta och Lunda och den plats som ligger intill brofästet på Hjulstasidan. Jag skulle gärna se kontorshus där. Ett annat tips på sidan kommer från Tenstapanelens Ulf Larsson. Han tycker att vattentornet kan inrymma bostäder.

Läs mer:
Wasted Space

Var med och gör film av kedjebrev

Tim Claxton, filmansvarig på Teatern Scenario, söker folk till ett kortfilmsprojekt. Är du intresserad, eller känner du någom som kan vara det? Skicka ett mejl till adressen nedan eller läs mer på filmprojektetkedjebrev.wordpress.com.

VILL DU SKRIVA 5-8 MENINGAR AV EN HISTORIA SOM BILDAR  EN KEDJA - OCH
SAMTIDIGT VARA MED I ETT KORTFILMSPROJEKT?

Vi ska filma 4 kortfilmer.

Varje film är skriven av 5  personer som tillsammans berättar en novellhistoria fast efter varandra: varje person blir en kreatör för sin egen del.

Om du är intresserad maila oss lite info om dig själv:-

1 - namn
2 - ålder
3 - lite om dina intressen
4 - lite om din bakgrund
5 - skicka ett foto av dig själv

innan 17 april 2009 till
film@teaterscenario.com


Tensta på YouTube: Ett eget PamukkaleFredrik Strage fick Stora journalistpriset för sin lista med videoklipp från YouTube. Jag vill inte vara sämre, och gör därför en djupdykning i videosajten och letar efter sevärda klipp från Tensta. Först ut är en fantastisk vision där vår centrum förvandlas till en modern version av kalkstensformationerna i turkiska Pamukkale. Inuti byggnaden ryms en stor arena och på taket finns pooler! Förslaget från Visiondivision deltog i en tävling som anordnades inför Bomässan i Tensta 2006. Ett annat förslag vann, men Tensta centrum ser fortfarande ut som som det gjorde före tävlingen.Aktiviteter för påsklovslediga

Ett trevligt vårtecken är alla grannar som plötsligt syns fixa med cyklen, plantera blommor eller bara vara ute i solen. Under det mörka halvåret kan det gå flera månader utan att man ses, men nu plötsligt är alla ute på gården på sitt bästa humör!

Dessutom är det påsklov för alla barn och stadsdelen ordnar i vanlig ordning en rad aktivieteter.
Mer info här.

Vårtecken i Tensta

Utöver alla krokusar som trängs lite varstans i rabatterna har jag noterat en rad säkra vårtecken här i Tensta:

  • Smatter från mopeder ekar mellan husen.
  • A-lagarna har intagit platsen bakom Tensta centrum, i folkmun kallad Finska viken.
  • Små, små barnen  cyklar omkring på  små, små cyklar. (Alldeles för många av dem utan hjälm. Här behövs omgående en hjälmkampanj på BVC, förskolor och skolor!)
  • Doften av tändvätska och grillat  ligger över ängarna, medan röken stiger mot himlen och skratt hörs i fjärran.
  • Och för min egen del åkte jogginskorna fram och jag gav mig ut på årets första runda: Hjulsta runt!

Panelen om planerna på moské
Det har blivit dags att släppa fram Tenstapanelen och höra vad de har att säga om månadens fråga:

Tidigare i år meddelade stadsdelsordförande Ann-Katrin Åslund (fp) att man gör allt för att finna en plats för en moské i området. Hur tänker du kring det?

Anna, 47 år, socionom:
- Jag tycker det är en bra idé att bygga en moské i Tensta. Vi har flera kyrkor i området och mångfald i ett område som präglas av mångfald är bra, tycker jag. Jag vill inte ha en moské som blir "hemlig" för ickemuslimer utan en moské som präglas av öppenhet. Är rädd för fundamentalism, såväl muslimsk som kristen som....
Jag skulle vilja att det blev en ganska liten och vacker sådan. Tänk om den kunde byggas med hjälp av personer som bor här, gärna unga som har svårt att få jobb. Och gärna svenska, turkiska, somaliska, finska, irakiska......unga.


Faid, 21 år, student:
- Jag tycker att förslaget är ett av de bästa jag har hört på mycket länge. Anledningen är att jag själv har funderat många gånger på varför det inte finns en enda riktig moské för de muslimer som bor i Järvaområdet. Det skulle vara ett lyft för de många muslimer som bor i området att ha en religiös fristad, men även för hela området att kunna erbjuda så många människor en plats där de kan be sin bön tillsammans.
Vi vet alla att behovet finns och att dessa människor länge har fått nöja sig med s.k. källarmoskéer, därför tycker jag att man verkligen ska satsa på att antigen hitta en lämplig lokal eller bygga en moské.

Lilian, 63 år, pensionär:
- Jag tycker det vore bra med en moské på Järva. Om den ska ligga i Tensta vet jag inte men det måste vara en plats som kan ta emot människor från flera stadsdelar. Det bor ju muslimer runt hela Järvifältet. Jag tycker att det vore bra om alla muslimer kunde enas om en och samma lokal. Vad jag förstår nu så har man olika lokaler/moskéer för olika nationaliteter och det är väl bra om man kan komma överens om en plats att dela på. Detta kan bli en mötesplats! Däremot vet jag inte någon bra plats. Den bör ju ligga centralt och ha tillgång till parkeringsplatser.

Erik, 39 år, arkitekt:
- Oj, det är en spekulerande fråga som rymmer alla dagens känsliga ämnen - politik, religion och stadsbyggande. Frågan i sig är nästan mer provocerande än innehållet. Som svar tycker jag att det är bra att politiker ägnar sig åt frågor som inte går att lösa på annat håll. Jag har själv inte engagerat mig i frågan men kan tänka mig att jag har mer att säga när jag ser förslaget. Det är då vi kommer att se vad för värderingar som ligger bakom politiken, religionen och stadsbyggandet i Tensta.

Ulf, 59 år, vd:
- Det är i första hand en fråga om tillgänglighet för besökarna, som 5 gånger per dag skall be. Moskén måste då ha goda parkeringsmöjligheter, men även ligga så att de som inte har bil, har möjlighet att snabbt och enkelt komma till moskén. Parken bakom centrum skulle mycket väl kunna var en bra plats. Det är nära till parkeringshuset och det ligger så centralt att de som inte har bil snabbt kan nå moskén.

Varmt tack till panelen för era svar! Alla kunde inte vara med denna omgång, men jag hoppas de ska vara tillbaka nästa månad. Håller du inte med panelen? Eller har du ett förslag på en bra plats att bygga en moské?  Skriv en kommentar!

Läs mer här:
Pressmeddelande från FP