Förorten är framtiden enligt Kungen

Jag hoppas att julen har varit bra för alla er som läser bloggen, med lagom många julklappar i sällskap med nära och kära. En glad överraskning för alla oss som gillar vårt Tensta var att Kungen valde att lyfta fram förorternas roll i framtidens Sverige, där ungdomarna "sätter Sverige på kartan" och "håller hoppet om en bättre morgondag levande".


Jag erkänner att jag vanligtvis inte ser Kungen som opinionsbildare eller inspiration, men när han talar om sitt möte med ungdomarna i Hammarkullen tvekar jag inte en sekund att hans engagemang är på allvar. Det gnistrar till i hans ögon och ett leende växer fram när han berättar om vad en ung kille sade:


"Vi ungdomar kan förändra samhället, men man måste börja med sig själv. Sedan kan man förändra världen". Han berättade om hur ledarna på ungdomsgården hade fått honom att hålla sig borta från droger och kriminalitet. "Ledarna har varit som extra föräldrar för mig. Kompisarna har varit syskon. Ungdomsgården har varit mitt andra hem. Jag tror jag lärt mig förstå andra - att bli mer tolerant och ödmjuk", sa pojken.


Besöket på ungdomsgården tycks ha gjort ett starkt intryck på Kungen, ett mycket positivt sådant. Han lyfter fram även andra förorter, däribland Tensta, som Sveriges framtidshopp.


Ibland blir vi ängsliga av förändringar men jag ser förändringar som en spegling av den värld vi lever i. Att välkomna förändringen och låta blandningen av kulturer och erfarenheter berika våra liv och vår samhällsgemenskap är vår enda väg framåt. Ungdomarna i Hammarkullen, Rosengård, Tensta och många, många andra samhällen, hjälper oss att hålla hoppet om en bättre morgondag levande.



Hela Kunges jultal:

På Svt
I Aftonbladet


Julpyntat kring centrum

image277image278
Nu lyser juleljusen överallt - på balkonger, i julgranar och träd.
Till och med torghandlarna har julpyntat.
Fattas bara lite snöflingor...

Rättvisa julklappar är Annas favoriter

Inför julen vill jag passa på att ännu en gång tipsa om Annas affär, en liten butik där du kan hitta originella och rättvisemärkta julklappar. Jag bad Anna Lindhagen som driver butiken att välja ut några bra julklappar. Här är några av hennes favoriter:

> En mugg från Ecuador tillsammans med gott te från Indien.
> Varför inte ge bort "Damernas detektivbyrå" tillsammans med ett paket rooibosté.
> En korg med ätbart - choklad, torkad ananans, nötter.
> Börs och pennfodral från Guatemala.
> En vacker glaskula att hänga i fönstret.
> Ett rött förkläde med grythandske eller grytlapp.
> Ett presentkort till Annas Affär

Hon tipsar också om annat som kan höja julstämningen. Vad sägs om bambubollar att hänga i julgranen? Eller varför inte en julkrubba i keramik från Bangladesh?

Annas affär ligger på Dyvingegränd 12, 1 trappa ned. Det är öppet onsdagar 17-20 samt lördagar 11-15.

Mer att läsa:
Annas affärs hemsida
Mitt besök på Annas affär

Fler favoriter:
Fem favoritställen i Tensta av Adam Tensta

Har du några favoriter i Tensta? Mejla till [email protected] och berätta!

Gå på Gospel ikväll!

Ikväll den 15 december är det Gospelkonsert i Tenstakyrkan. Tre körer underhåller med en härlig blandning av hip hop, R 'n' B och soul i "sann gospelanda" - Tensta Gospel Choir, 2nd Generation och Sound of Gospel. Jag har sett dem vid ett tillfälle och blev väldigt imponerad av de unga människornas musikaliska talanger!

Ikväll alltså i Tenstakyrkan på Tisslingeplan, precis bakom Tensta cemtrum klockan 18-20. Efter klockan 20 är det Open-Mic. Inträde 50 kronor. För alla mellan 15 och 18 kostar det bara 30 kronor och yngre besökare går in gratis.

Mer info
www.tenstakyrkan.se

Grattis Olga!

Att jag har varit dålig på att uppdatara den senaste veckan beror dels på en kommande tenta som jag har försökt plugga till, dels på att hela familjen drabbats av en inte så trevlig vintersjukdom. Tentan får jag antagligen göra vid ett senare tillfälle för att fokusa på att ta hand om familjen. Återkommer till bloggen när jag blir lite friskare.

Jag måste dock gratulera min vän Olga från Tensta till den fina artikel i
Lokaltidningen Mitt i denna veckan. Jag lärde känna Olga tack vare bloggen och är så glad att det går bra för henne och att det uppmärksammas i tidningen. För den som är nyfiken på Olgas konst rekommenderar jag hennes hemsida. Olga har även varit vänlig nog att låta mig publicera hennes vykort från Tensta på bloggen - ta en titt här!

Godsaker från Tensta i Metro Bostad

image275image276image274

I dagens Metro Bostad ägnas två uppslag åt Tensta. Det är återigen Erik Stenberg (läs mer
om honom här) som  skapar intresse kring sitt arbete med att omvandla miljonprogrammets lägenheter. I artikeln möter han Emma Nordstrand som har flyttat in i en av de lägenheter som byggdes om inför bomässan förra året - den omtalade betonglägenheten

Båda ger sin egen bild av Tensta som ett spännande och bra ställe att bo på. Emma kallar Tensta "en i högsta grad levande stadsdel". Det enda hon saknar är "några schyssta restauranger", vilket jag håller med om.
Erik tycker att det bästa med Tensta är att "området är relativt oförstört. Man ville skappa ett område med både täthet och grönska, vilket jag tycker att man lyckades med. Lösningarna kring trafiksepareringen är också ett plus. Jag kan gå från tunnelbanan och hem utan att korsa en gata."

Många vackra bilder från betonglägenheten och omgivningarna i Tensta illustrerar texten. Dessutom har Emma och Erik tipsat om ställen i Tensta. Jag tänkte helt fräckt vidarebefordra några av deras tips.

Emma tipsar om: Baklava-bageriet på Glömmingegränd.
"Grymt gott baklava!" Jag har själv inte varit där, men ska genast ta mig dit. Baklava är en riktig höjdare.

Erik tipsar om: Radhusområdet Sörgården.
"Gå runt och upplev spännande 1960-talsarkitektur." Jag instämmer och erkännar att jag ofta går omkring bland de vackra radhusen och drömmer om ett eget.



Har du läst ett hört något om Tensta som du tycker att jag borde skriva om på bloggen?
Skicka gärna ett mejl till [email protected]!

Mycket prat om trygghet på Polisens möte

image272
Länspolismästaren kliar sig i huvudet.

Den 26 november höll Polisen öppet möte i Tensta. Det började bra. Jag hälsades välkommen av polismästare Per Andersson, som tog emot i dörren och skakade hand med alla som kom. Och det var många, kanske ett hundratal tenstabor. Längst fram i salen stod ett antal bort i en halvcirkel och väntade på att alla de intressanta personer som var inbjudna skulle slå sig ner. Men det var aldrig någon som satte sig vid borden. Istället satte sig fyra av de tio inbjudna på några stolar lite i skymundan på ena kanten. I tur och ordning gick de upp och talade om sin egen bild av läget i Tensta.

Länspolismästare Carin Götblad pratade om Polisens satsning på lokala poliskontor, volontärer, ungsomsråd och kontaktpoliser för skolan, bland annat. Kristina Alvendal som både är ordföande i Polisstyrelsen och bostads- och integrationsborgarråd i Stockholms stadshus knöt naturligtvis samman de två frågorna och pratade om trygghet i boendet och Järvalyftet. Stadsdelsnämndens ordförande Ann-Katrin Åslund gav exempel på vad stadsdelen gör, till exempel har man startat grupper som skall hjälpa föräldrar sätta gränser för sina barn. Göran Strand, tillförordnad chef för poliskontoret i Tensta, menade att ordningsläget i Tensta är "ganska gott" och att arbetet för poliserna i området går bra. Han pekade på att situationen bakom Tensta centrum blivit bättre och att det inte längre finns någon öppen drogmarknad i kring centrum.

Det var ett bra initiativ att samla olika nyckelpersoner inom staden och stadsdelen för att möte medborgarna. Men av någon anledning kände jag mig inte ett dugg tryggare när jag gick därifrån. Jag kom att tänka på ett inlägg jag läste i kloka Anne-Marie Körlings blogg för ett tag sedan. Anne-Marie startade en kampanj strax efter dödsmisshandeln av en ung kille i Stockholm, som skulle förmå vuxna att ta sitt medmänskliga ansvar.


"Jag är beredd att hjälpa dig" står det på loggan som visar en utsträcks hand, ett tydligt ställningstagande. En av reaktionerna på budskapet var att man efter att ha sett loggan inte lägre kan säga "Det är inte mitt bord". Det ungdomar behöver höra när de kommer till vuxna med sina bekymmer är istället:

-Japp! Helt rätt! MITT BORD.


Det saknade jag på mötet med polisen. Det var alldeles för mycket "Polisen kan inte ensam vända utvecklingen" och "Stadsdelen kan inte ta hela ansvarat för ungdomarna". Många pratade om vad föräldrarna måste göra, hur alla måste hjälpa till. Och visst är det så, ingen kan göra allt. Men istället för att var och en pekar på var alla andra kan göra hade det varit kul att höra någon ställa sig upp och säga:

- Det är mitt bord och jag tar ansvar för att vi hittar en lösning på problemet!


Missförstå mig rätt, mötet var ett bra initiativ och det är tydligt att många tenstabor hade mycket att säga och fråga. Men samtidigt kändes det som om det var lite hafsigt arrangerat. Polismästaren hade så bråttom att hon skyndade iväg mitt i mötet. Den enda som gav intryck av att verkligen veta vad hon pratade om var Nalin Pekgul som mot slutet när det började spåra ur i publiken stegade fram och röt till i mikrofonen:

- Nu tar jag över här!


Hon menade också att det var ett bra initiativ och hoppades på fler öppna möten. Det gör även jag, men nästa gång hoppas jag att alla som är utannonserade som gäster får vara med. Kanske får de då chans att slå sig ned vid varsitt bord och berätta vilka frågor och ansvarsområden som ligger där. Sedan kan vi börja snacka.


image273
Kristina Alvendal pratar om Järvalyftet.

Öppna konsthallens julkalender

Tensta konsthall har en julkalender på sin hemsida. Varje dag fram till julafton kan du öppna en lucka. Och det är varken chokladbitar eller gulliga julmotiv bakom luckorna...

Kalendern
hittar du här!

Osäker framtid för uskor

Jag hoppas att alla har haft en bra helg. Kanske var någon på Livstyckets julmarknad? Skriv gärna några rader om hur det var - själv hade jag inte möjlighet att gå dit. Jag tänkte inleda denna veckas bloggande med att se tillbaka på vad som har skrivits om Tensta den senaste tiden.

Det är extra roligt att hitta artiklar som rör Tensta i någon av de smalara tidningarna. Förra veckan hade Lärarnas tidning varit på Tensta gymnasium för att prata med fyra tjejer om sjalen som modeval. Artikeln beskriver allt från hur man sätter på en sjal till var i världen man hittar de snyggaste sjalarna.
"Warda räknade nyligen sina sjalar och fick dem till över 35. Just i dag har hon en brun, enfärgad sjal. Annars bär hon gärna färgstarka, lysande sjalar. 
   - Jag vill sticka ut ur mängden."

> Läs hela artikeln:
Snygg sjal - viktigt modeval

Om Tenstas första radhus skrev DN Bostad för två veckor sedan, i en artikel om olika nybyggda boende runtom i stan. Tyvärr är texten om Tensta tämligen stereotyp. Istället för att bara beskriva radhuset och familjen för vad de är kände sin reportern tydligen tvungen att kommentera kriminalitet ("Han har själv aldrig råkat ut för något brott eller annat obehagligt.") och andra spekulanters problem med att få bolån ("Mazen fick banklån utan problem, medan andra spekulanter vägrades lån och många radhus i området förblev tomma. Mazen har fast jobb på ett gruppboende för utvecklingsstörda, och fast jobb är ofta avgörande i bankernas kreditbedömning.").

> Läs hela artikeln:
Nybyggare i stan

En dyster artikel fanns att läsa i Kommunalarbetaren den 18 november. Här beskrivs hur nya Vårdval Stockholm leder till att undersköterskor kan komma att förlora jobben. Leena Ljungberg-Olsson och Monica Nyborg  på Familjecentralen i Spånga-Tensta är två av dem. "Besvikelsen är stor över att jobbet försvinner när Monica Nyborg vet vilket stöd familjerna i området behöver." Jag har själv gått till Familjecentralen med mina två barn och vet vilket bra arbete de anställda gör där. Jag hoppas verkligen att undersköterskorna får vara kvar, för det är uppenbart att deras arbete behövs och att de är viktiga för många mammor, pappor och barn i Tensta.

> Läs hela artikeln:
De förlorar jobbet