Renovering stoppas

Bostadsrättsföreningen Päronet vill renovera sina hus och snygga till de gråa fasaderna, men Stadsmuseet säger stopp. ABC-nytt rapporterade förra veckan om läget (länkar nedan). Vad tycker du - är den gråa betongen värd att bevara?

Själv bor jag i Äpplet, där vi redan har hunnit snygga till våra fasader. De flesta som bor här upplever det som ett stort lyft - men frågan är vad man kommer att tycka om tio - tjugo år.




Länkar:

De får inte renovera sina hus
Miljonprogramhus bör bevaras

Tidigare inlägg om betong:
Fult eller snyggt?
Betong blir vackraste väggen


"Det visste du inte om oss"


Bild från Facebook.


På måndag intar ungdomar från Tensta och Husby Dramatens scen Elverket:
Team Bogando och Drömverkstan är ungdomar från Husby och Tensta som bjuder på en kväll fullspäckad med stoltheter från förorten. Det blir kuriosa-catwalk, poesi av Aladin Zakholi och annat om saker du kanske inte visste om livet i förorten – från den riktiga källan. Standup med Kodjo Akolor och liveuppträdanden av Daniel Boyacioglu och Ayesha! Kvällens konferencier är Guleed Mohamed.

Tid: 30 mars kl 18.00.
Plats: ELVERKET - Linnégatan 69
Fri entré - biljetter kan hämtas från klockan 17.

Mer info:
Elverket

 

Theodor Kallifatides på Tensta träff

I morgon (24 mars) kommer författaren Theodor Kallifatides till Tensta träff för att tala om sin senaste roman Vänner och älskare. Missa inte!

Tid: 18.00
Plats: Tensta träff
Fri entré!

Första spadtaget för nya E18



Så var första spadtaget för nya E18 taget. Sju spadar krävdes för att alla viktiga herrar och damer på plats skulle få skyffla lite av den sympoliska jorden. En hel del människor hade samlats i dalgången mellan Tensta och Rinkeby för att bevittna jippot. Musik, kaffe, tipspromenad och trumslagare höjde stämningen och höll igång publiken. Inne i ett tält vid sidan om informarade Vägverket om hur bygget kommer att påverka trafiken under de sex år som det kommera ta innan alltsammans är färdigt. Dessutom visades arkeologiska fynd från Hjulsta upp, bland annat några fina mynt från England från 900-talet.

Tensta AID samlar in pengar till UNICEF

Ikväll ordnas en välgörenhetskonsert på Tensta träff. Det är eleverna Sana Khan och Belsam Djehiche från Tensta gymnasium som på detta vis redovisar sitt projektarbete. Under kvällen blir det rap, trolleri, magdans och komik. Dessutom kommer en eldfakir!

Tid: 18.00 - 19.30
Inträde: 20 kronor - pengarna går till UNICEF!

Mer info:
Tensta gymnasiums hemsida

Sabuni vill riva - för integrationens skull

Integrationsminister Nyamko Sabuni och hennes parti (fp) skriver idag på DN Debatt att man vill börja riva i miljonprogrammet för att motverka segregation. De beskriver de stadsdelar som byggdes under miljonprogrammet som ”kulturellt fattiga bostadsmiljöer med samma sorts sociala kännetecken hos invånarna”. Jag tog mig friheten att saxa ytterligare några delar ur deras debattartikel:

”Allt är inte värt att bevara. Vi vill därför öppna upp för att delar av områden kan behöva rivas för att mer blandad bebyggelse ska kunna uppföras.”

”Kontor och kommersiell verksamhet i stadsdelar ökar det kulturella livet på gatorna. Möjlighet till företagande och närhet till arbete har också betydelse för sysselsättningen i området.”

”Genom att sammankoppla förorter med varandra och förtäta med varierande byggnader skapar vi bostadsområden som inte isolerar och segregerar utan öppnar upp och integrerar.”

”Det offentliga rummet är en viktig plats där möten med människor utöver den självvalda miljön uppstår. Attraktiva offentliga rum, såsom torg och parker, kan höja hela bostadsområden och göra skillnaden mellan att anses vara ett nedgånget bostadsområde och att vara ett bostadsområde bland alla andra.”

”Samtidigt vet vi att utanförskapet bara kan brytas inifrån. När de boende själva engagerar sig kan förändringen bli bestående.”

Ja, man kan ju fundera på vad det skulle betyda för Tensta. Vissa poänger har de. Jag ser gärna mer företagande och bättre förbindelser med närliggande stadsdelar. Man skulle också kunna fundera på andra möjliga platser att riva lite på. Vad sägs om Ålsten. Väldigt stora hus där. Kan man inte riva några och slänga in lite hyreshus istället - för integrationens skull!

Läs mer:
"Riv i miljonprogrammen för integrationens skull"



Konsthallen på lördag: Polyglottolalia öppnar!

Vi är nog många som går och drömmer om att få en tung kulturinstitution till Tensta, utöver konsthallen. Det har talats om ett migrationsmuseum på Järvafältet. Personligen skulle jag gärna se någon typ av språkmuseum här i Tensta, som med hjälp av ljud, ljus, bilder, texter och upplevelser fångar något av det som är tjusningen med språk; som visar likheter där vi inte förväntar oss dem; som visar skillnader i det oväntade; som visar skönheten i fonetiken och det sinnrika i grammatiken.




Än så länge finns inget språkmuseum, men glädjande nog kommer nästa utställning på Tensta konsthall att ha just språket som tema. En lek med orden för en flerspråkig person (polyglott) och tungomålstalande (glossolali) ger utställningens namn: Polyglottolalia.

Polyglottolalia utforskar gränserna för talad och skriven kommunikation, och berättandets form och värde. Utställningen undersöker språket vid den punkt där det utvidgas, bryter samman eller blir extatiskt. Det är från denna plats vi berättar våra historier och förlorar oss i orden.Projektet för samman vitt skilda angelägenheter som förenas i en gemensam förundran över hur språk utvecklas, förfaller, blir begripligt och skapar nonsens.


lördag mellan klockan 12 och 17 är det öppning. Klockan 14 uppträder

Agnes Mercedes på det påhittade "sprak-språket" och en timme senare blir det performance med Erik Bünger under rubriken "A lecture on schizophonia". Utställningen pågår till och med den 30 maj.

Läs mer:
Tensta konsthall


Svante Weyler om litteraturen och livet

Igår var Svante Weyler i Tensta för att tala, och jag tror att de flesta av åhörarna fängslades av hans fascinerande berättelser; från uppväxten i Spånga, där morfadern byggde ett hus i början av 1900-talet, via 1970-talets Sovjet och tyska aulor på 1980-talet, till kongolesiskt vardagsliv på 2000-talet. Genom hela berättelsen går skriften, läsande och litteraturen som en röd tråd, även de gånger då den är påtagligt frånvarande som i Kongo. Där blir det särskilt tydligt vilken framträdande plats skriften har i vår kultur och vilken makt det medför att vara en läsande och skrivande människa.

Svante Weyler visade en fantastisk förmåga att fånga sin publik och sprida sin entusiasm för litteraturen från Östeuropa och Afrika. Jag skulle tro att de flesta, efter att ha hört Weyler tala om Alain Mabanckous bok Slut på kritan, rusar till närmsta bibliotek eller bokhandel för att få ta i ett exemplar.


För det just det som är tjusningen med att läsa, menar Weyler, att litteraturen är ett makalöst sätt att lämna sig själv för en stund, för att kanske upptäcka att andras verklighet inte är så olik den egna.

På bilden samtalar Svante Weyler med Lennart Svensson, en av många som ville växla några ord med förläggaren efter föredraget.

Läs mer:
Weyler förlag
Svante Weylers blogg


Första spadtaget för E18 Hjulsta-Kista

Fredagen den 20 mars tas första spadtaget för vägprojektet E 18 Hjulsta-Kista i närvaro av infrastrukturminister Åsa Torstensson, Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö, Stockholms finansborgarråd Sten Nordin och kommunstyrelsernas ordförande från kommunerna Järfälla, Solna, Sundbyberg och Sollentuna.

 

Tid: Fredagen den 20 mars klockan 12.00-15.00. Den officiella ceremonin börjar kl. 12.30.

Plats: Spångadalen, under E 18-broarna mellan Tensta och Rinkeby.

Program: 12.15-12.30 Musik från scenen
12.30-13.00 Tal och samtal
13.00-13.10 Första spadtaget
13.15- 14.30 Musik från scenen

 

Mer info:

Pressmeddelande


Mejl från Kalifornien

Hej Annelie!

Såg din blogg, så jag tänkte skicka dig ett mail och berätta hur mycket jag uppskattar ditt initiativ att skriva om Tensta!

Jag heter R, och jag bodde i Tensta från 1983-2005. Flyttade dit från turkiska Kurdistan när jag var 5. Jag flyttade sedan från Tensta till Amerika och bor numera i Kalifornien. Saknar hemlandet något enormt. :) Familjen bor fortfarande där. Hittade din blogg när jag fick för mig att det kanske var dags att fixa upp Tenstas artikel på Wikipedia och sökte efter mer av dess historia. (Vi fick tidigt i barnaålder i skolan reda på att Tensta var en järnåldersbygd med en historia som sträcker sig till 500 f .Kr.) Ska försöka samla ihop så mycket information som möjligt för artikeln.

Lycka till med bloggandet och jag kommer att fortsätta titta in då och då!

M.V.H.,

R
Monterey, CA

Roligt med så avlägsna bloggläsare! Det ska bli intressant att se hur Wikipediaartikeln blir.

Läs min artikel i "Hemma i HSB"

Den som följer bloggen vet att jag har intervjuat några tenstabor som har bott här sedan 1968. Till senaste numret av HSB:s tidning Hemma i HSB har jag skrivit en artikeln baserad på dessa intervjuer. Olga Magnussons vackra foton illustrerar.

Finns att
ladda ner här. Bläddra fram till s. 4-5.

Läs mer:
40 år i Tensta

Välkommen till KompeTensta!

Förra veckan presenterade TCO en rapport som säger att utrikes födda akademiker har svårare att få jobb än svenskfödda akademiker. Enligt rapporten beror detta inte på bristande språkkunskaper eller att utbildningen är från ett annat land. Förklaringen stavas diskriminering, samt brist på nätverk. Hör här:


Trots att alla akademiker i studien har en utbildning från en svensk högskola har akademiker födda i Afrika, Asien, Latinamerika och östra Europa, som invandrat efter skolstart, högre risk att vara arbetslös än de som är födda i Sverige.


Och här:

Utrikes födda akademiker söker jobb mer intensivt än inrikes födda. Men de har sämre tillgång till resursstarka nätverk som kan ge kontakter in på arbetsmarknaden


Jag har ett förslag på hur man kan arbeta med denna problematik i Tensta.  För mig är det uppenbart att det finns väldigt många kompetenta personer här. Många har jobb, men det är också många som är på jakt efter arbete. Det går inte att vänta på att arbetsförmedlingen ska fixa det, eller att arbetsgivarna ska sluta diskriminera. Nej, här behövs nätverkas.


Min idé är följande: Människor från Tensta samlas i ett nätverk för att lära känna varandra, tipsa om jobb och utbyta erfarenheter. Mycket mingel alltså! Tanken är att attrahera dels de tenstabor som har jobb, dels de som har utbildning men ännu inte jobb. Genom att organisera olika typer av träffar, baserat på yrkesgrupper, kan de mötas för att prata om utvecklingen inom det egna yrket, om företag som är på väg att rekrytera, om bra och dåliga arbetsgivare o.s.v. På så vis kan en ingenjör från Iran få nys om att Ericsson i Kista söker folk innan jobbet finns i arbetsförmedlingens databas. När hon sedan har rott hem jobbet, fortsätter hon att verka inom nätverket som en förebild för andra.


En viktig del består också i att bistå de ungdomar från Tensta som går ut gymnasiet med kunskap om arbetsmarknaden, erbjuda förebilder inom olika områden och tipsa om utbildningsvägar. Ungdomarna kan samtidigt fungera som inspiratörer för de äldre.


I förlängningen kan man även tänka sig ett samarbete med företagare, myndigheter och rekryteringsföretag. De kommer alla att strömma till lokalen på Tenstagången, precis vid tunnelbanan, där den stora skylten visar vägen. Vad det står? Välkommen till KompeTensta!

Läs mer:
Pressmeddelande från TCO


Utan ord: Med värme

 

Dessa bilder från Rinkeby ingår i fotokedjan
Utan ord hos Pumans dotter.


Henok Goitoms hjärta klappar för orten

Jag kan flytta från Tensta, men Tensta kommer aldrig att flytta ut ur mig

Det säger Henok Goitom, fotbollsspelare från Tensta och Husby, i
en intervju i Aftonbladet. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

Panelen: Faid

Panelens nytillskott presenterar sig:



Namn: Faid Issa.
Ålder:
21 år.
Yrke: Student, kontaktperson via Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, och bedriver även läxhjälp.
Familj: Stor familj men bor ensam för tillfället.
Hemsida/blogg: Nej.

Var i Tensta bor du?
Tensta Allé.

Hur länge har du bott här?
Jag har bott här i 2 år men innan så bodde jag på Krällingegränd nära Shellmacken i 15 år.

Hur hamnade du i Tensta?
Vi blev fler i familjen och sökte en större lägenhet, så vi hittade en fyra på Krällingegränd.

Vad är det bästa med Tensta?
Den stora blandningen bland folk och att man hela tiden kan lära sig något nytt från andra eftersom alla har olika bakgrund.

Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?
Jag och två andra kompisar har startat en gårdsförening via Svenska Bostäder. Vi hjälper barn och ungdomar med läxor och andra skolrelaterade uppgifter. Men man kan även komma dit för att slappna av och umgås med andra. Lokalen ligger på Tensta Allé 36 och vi har verksamhet tisdagar och torsdagar kl.17:00 till kl. 19:00.

Något annat du vill berätta om dig själv?
Jag vill vara en bra förebild för mina yngre syskon och alla andra unga i området.

Ämne: Bästa Bloggen!

Hej, Annelie!
Jag tycker att din blogg är fantastisk, jag läser ur den ofta även om jag absolut inte är en blogg-person.
Fortsätt sätta ljus på många av tenstabornas vardag för att man fylls verkligen med glädje när man tar en titt på bloggen.
Den har blivit som ett nätverk för många goda krafter i området och man blir ofta påmind om händelser, så fortsätt med ditt arbete och säg till om jag kan bidra med något.


P.S. Jag undrar om det finns plats för en person till i panelen.

/Faid Issa


Inte kan jag säga nej till någon som skriver så snälltl! Alltså kommer panelen att berikas med ännu en person inom kort!

Först allsång, sedan Svante Weyler



På måndag kan den som vill sjunga allsång och äta kakor, när Röda Korset håller öppet möte.
Endast 15 kronor i inträde! Den 16 mars klockan 14, i servicehuset på Elinsborgsbacken.



Dagen därpå håller Föreningen Bibliotekets Vänner i Tensta årsmöte.
Dit kommer ingen mindre än Svante Weyler, som ska dela med sig av det som rör sig i hans huvud.
Även den som inte är medlem får komma och lyssna. Den 17 mars klockan 18, alltså!

Läs mer:
Bibliotekets hemsida
Weyler förlag
Svante Weylers blogg

Martin Beck jagar bovar i Tensta

Beck-filmerna tycks gå på tv var och varannan dag och jag gör mitt bästa för att undvika dem. Men när jag för ett par dagar sedan såg att öppningsscenen till "Den svaga länken"  utspelade sig i Kista, blev jag tvungen att sitta kvar. Det kunde ju vara den som spelades in i Tensta, tänkte jag och mindes lappen.


Och mycket riktigt - männen som kallt våldtog kvinnor längs den blå linjen verkade höra hemma i Tensta. I alla fall var det i Tensta en svarttaxi stoppades, det var till Tensta två av killarna (Lasse och Mehmet!) åkte när de förstod att polisen var dem på spåren och det var i Tensta polisen kunde genskjuta dem i ett parkeringsgarage och dra fram sina pickadoller. 


Det var bara det att en av killarna i ena stunden sprang i riktning mot vattentornet, för att i nästa scen springa ned för trappan till tunnelbanan vid Tenstaplan (han kanske kände för att joggingrunda när han ändå var ute och kutade). Och perrongen nere i tunnelbanan var visst inte Tensta. Och när gangstern och polisen hoppade på tåget på var det så fullt att folk stod i gången. Måste ha varit många som åkte från Hjulsta den dan. Och rätt somdet var åkte tåget över jord - kanske hade det hoppat över till Akalla-spåret?


Trots "missarna" och de stereotypa karaktärerna bli jag faktiskt lite glad när jag ser Tensta på film. Det är bra miljöer. Fler borde spela in film här - med färre biljakter och fler vanliga människor. Som bara råkar bo i Tensta.


En dansares favoritrum i Tensta

 

 Foto: Matti Hovi

 

Ännu en kulturprofil listar idag sina favoriter i Tensta. Denna gång handlar det om dansaren Tanja Tuurala, som på söndag framträder tillsammans Anu SilvennoinenModerna dansteatern med verket Soleá online, där "undersöker de den traditionella flamencostilen inom samhälleliga referensramar". På scenen finns även gitarristen Erik Steen, medan sångaren David Sorroches livesång sker i Granada och projiceras på plats.


Tanja har gjort många egna dansproduktioner och dansat på åtskilliga - ibland ganska udda - platser i Tensta. Idag listar hon sina favoriter bland dessa:

 

Tanjas favoriter:


1. Den underjordiska parkeringen vid Tensta gymnasium

Urbant och naket - spännande design!


2. Taket vid tunnelbanan

Jag var jätterädd för att falla, men det blev visuellt snyggt med molnen!


3. Försök till dans i Igelbäcken

Vi gjorde en dansvideo med ungdomsprojektet Kosmonauterna. Försöket misslyckades men blev en spännande upplevelse. Filmen Vikigingos blev dock klart!


4. Dans på tunnelbaneperrongen

Jag var koreograf till filmen Vi i Tensta av Babis Tsokas. Han tyckte att det mest intressanta var när min sambo sprang förbi kameran!


5. Dans runt midsommarstången vid Spånga kyrka


Önskeplats att dansa på: Vattentornet

På, i och runt det!

Mer om Tanja:
Tuuraladans.se
Soleá Online på Moderna Dansteatern

Dans med himlen som kuliss

Fler favoriter:
Rodrigo Pencheff
Olga Magnusson
Pontus Herin
Adam Tensta
Anna Lindhagen
Skriv din egen lista!


Panelen: Guleed

Dags för den siste paneldeltagaren att presentera sig!



Namn:
Guleed Mohamed

Ålder: 20 år

Yrke: Jobbar för närvarande i Tensta Konsthall och med TAC (Tensta Agains Crime). TAC går ut på att ungdomarna själva ska ta och ansvara för Tensta och bedriver läxläsning och jobbar för upphöja Tensta rykte och förbättra områdets status genom att dem själva tar initiativ.

Familj: Jag bor med min mamma och min 2 år äldre bror.

Hemsida/blogg:  -


Hur länge har du bott här?

Jag har bott i Tensta sedan 1997, innan så bodde jag i Dalarna i en liten stad kallad Malung


Vad är det bästa med Tensta?

Det bästa med Tensta är det enorma energin som råder där och som ter sig i alla former och platser.


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?

Jag är engagerad i Tensta Livstycket, Blå huset och i Tensta Konsthall.


Något annat du vill berätta om dig själv?
Jag har memorerat alla svenska kungar från Gustav Vasa till den nuvarande kungen i kronologisk ordning, heheh.


Panelen: Erik



Namn:
Erik Stenberg

Ålder: 39

Yrke: Arkitekt

Familj: Ingen familj

Hemsida/blogg: Ingen hemsida/blogg


Var i Tensta bor du?

Uppingegränd 17 i Familjebostäders bestånd.


Hur länge har du bott här?

Bott här sedan mars 1999.


Hur hamnade du i Tensta?

Hamnade här av en slump. Att Thomas Sandell och jag ritade om en lägenhet som jag sedan kunde flytta in i fanns inte i mina planer.


Vad är det bästa med Tensta?

Bästa med Tensta är dess raka linjer och att det fortfarande är en ung stad.


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?

Jag är en av initiativtagarna till Tensta Bo 2006, kallad bomässan. Nu driver jag Tensta Arkitekturskola som är ett samarbete mellan Tensta Gymnasium, KTH och Stockholm stad med ambitionen att motverka vad som kallas "en social snedrekrytering" till KTH och synliggöra stadsutvecklingen som pågår genom projekt, utställningar och utbildning.


Något annat du vill berätta om dig själv?

Jag är före detta svensk mästare i snöskulptur.


Panelen: Axel



Namn: Axel Sandin

Ålder: 19

Yrke: Student, värvare för Greenpeace

Familj: Föräldrar, hundar och fågel kvar på Kungsholmen. Systrar och bröder spridda över stan.

Blogg: sandinblog.blogspot.com


Var i Tensta bor du?
Dyvingegränd (Hjulstastråket)


Hur länge har du bott här?
Drygt tre månader.


Hur hamnade du i Tensta?
Jag planerade att flytta hemifrån. Jag sökte då efter en lägenhet hyfsat nära stan, rimliga priser, tunnelbana i närheten och ett trevligt område. Efter att ha dissat Vårberg, Bredäng och Hallunda fick jag se lägenheten i Tensta och var fast.


Vad är det bästa med Tensta?
Tensta skiljer sig från andra miljonprogramsområden, det är en mycket speciell atmosfär här ute. Jag blir inspirerad och lycklig av omgivningen här, till mångas och min egen förvåning. Jag älskar mångfalden, den tysta gemenskapen bland passagerarna på tunnelbanan efter att tåget passerat Rissne, de engagerade ungdomarna som frågar mig om Palestina, den fantastiska gatukonsten, järvafältet, matpriserna (och utbudet), konsthallen, gottgott-grillen och mest av allt min lägenhet!


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?
Nej, tyvärr. Men har planer!


Något annat du vill berätta om dig själv?
Jag gör musik, skriver, pluggar till lärare och är vegetarian (vegan så ofta jag kan). Sitter också för miljöpartiet i Kungsholmens stadsdelsnämnd där jag blev invald dagen före jag fick beskedet om flytten till Tensta.


Panelen: Lilian



Namn:
Lilian

Ålder: 63 år

Yrke: Pensionär

Familj: gift med Mats och två utflugna barn

Hemsida/blogg:  Nej


Var i Tensta bor du?

Jag bor på Sotingeplan.


Hur länge har du bott här?

Sedan 1975.


Hur hamnade du i Tensta?

Redan 1968 gjorde jag mitt första besök här bland alla byggnadskranar. Jag arbetade då på Unga Örnar och hade uppdrag att starta Unga Örnars barnverksamhet här i området. Så redan 1969 bildades den första örnavdelningen på Björingeplan. Så smånoingom blev de tre platser i Tensta och en i Hjulsta. I början av 70-talet träffade jag Mats i ett föreningsprojekt i Tensta och på våren 1974 sa det klick. Mats bodde redan i Tensta och jag på Kungsholmen så det blev naturligt att jag flyttade hit till Tensta. Det har jag aldrig ångrat!


Vad är det bästa med Tensta?

Bra lägenhet med bra planlösningr. Ljuset och luftgiheten. Närheten till naturen och nära till stan med tunnelbanan som sällan står still. Under åren har det också varit väldigt bra med närhet till dagis och skolor.


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?

Eftersom jag arbetat många år i Tensta dels inom barnomsorgen och dels på ABF och dessutom varit engagerad i barn-och ungdomsverksmheten och i områdets föreningsliv ligger jag just nu lite lågt. Jag är medlem i Kulturkommittens styrelse och snart med i Bibliotekets vänner om årsmötet i mars så vill. Dessutom ingår jag i Järva Folkets Parks kulturgrupp på Eggeby Gård. 


Något annat du vill berätta om dig själv?

Eftersom jag är mycket intreserad av kulturfrågor och engagerad i området så brinner jag också för att bevara och lyfta fram konstverket - Tensta tunelbanestation. Jag är sedan några år tillbaka medlem i Helga Henschens Vänner och sitter i deras styrelse. Helga Henschen gjorde den konstnärliga utsmyckningen av tunnelbanestationen 1975 och jag tycker att den är så fin. Den inte bara en vanlig station utan Helga Henschens budskap i bilder och texter borde alla Tenstabor ta till sitt hjärta  HHV har ett samarbete med Enbackskolan och en skolklass sedan flera år och barnens teckningar och texter sitter just nu i montrarna på stationen. Jag tycker att Helga Henshens texter om solidaritet, vänskap och engagemang för varandra är så viktiga och borde vara ledord för alla oss Tenstabor. Därför vill jag arbeta för att Tensta tunnelbanestation blir känd och värderad av alla oss som bor här.


Panelen: Johannes



Namn: Johannes
Ålder: 24
Yrke: Arbetssökande som de kallar det.
Familj: Mamma, pappa, yngre syster, yngre bror och en storebror
Hemsida/blogg: Finns på facebook.

Var i Tensta bor du?
Krällingegränd

Hur länge har du bott här?
Hela mitt liv!

Hur hamnade du i Tensta?
Tensta hamnade hos mig...

Vad är det bästa med Tensta?
Öppenheten, blattestilen där alla pratar med alla och ingen är rädd för den andra.

Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?
Noooope !

Något annat du vill berätta om dig själv?
Jag gillar absolut inte svenskar. Men svenskar som Annelie vill jag ha mer av.

Panelen: Ulf

Näste man att presentera sig är Ulf:



Namn:
ULF Erik Larsson

Ålder: Fyller snart 60år!

Yrke: Fd officer numera VD i tre bolag varav ett hyr ut industrifastigheter

Familj: Ja

Bloggar:  blogg.expressen.se/uffestankar, blogg.expressen.se/uffesbilder, blogg.expressen.se/uffes

Var i Tensta bor du?

I brf Päronet Mellingebacken 12


Hur länge har du bott här?

Från 1 oktober 1974


Hur hamnade du i Tensta?

Behövde en modärn bostad!


Vad är det bästa med Tensta?

Det går att prata med alla och så är det mycket bra och billigt att bo i Päronet.


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?

Jag har startat ett café på tisdagar kl. 1700-1900 för dem som är lite till vänster om den Borgerliga Alliansen. På tre kvällar har vi rekryterat 16 ungdomar till SSU Tensta! Vi skall bli hundra innan sommaren!


Något annat du vill berätta om dig själv?

Var tidigare officer inom underrättelse och säkerhetstjänsten. Vi får ju pension vid 55 år så jag drog till Asien i tre år. Men nu är jag hemma och jobbar och är lite politiskt aktiv när jag har tid. Det finns så mycket kloka duktiga och välutbildade ungdomar i Tensta så det är riktigt roligt att få lyssna på dem!


Panelen: Anna

Tenstapanelen presenterar sig. Först ut är Anna:



Namn: Anna

Ålder: Snart 48

Yrke:  Socionom

Familj: Man och två barn, 19 och 21 år gamla.

Hemsida: www.annasaffar.com  


Var i Tensta bor du?

I sydvästra hörnet, Dyvingegränd.


Hur länge har du bott här?

Snart 22 år.


Hur hamnade du i Tensta?

Vi skulle ha barn och behövde en lägenhet. Tänkte bo här ett kort tag...


Vad är det bästa med Tensta?

Vårt kvarter och våra grannar, den blandade befolkningen, att det är lugnt och nära grönområden. Lagom avstånd till sta´n.


Är du engagerad i någon verksamhet i Tensta?

Jag har en liten affär där jag säljer rättvisa varor och lite eget hantverk. Den ligger avigt till och det är inte så många som vet om den, men jag tycker att rättvist handel är viktigt och det är bra avkoppling, något helt annat än mitt jobb.


Något annat du vill berätta om dig själv?

Hade tidigare en kolonilott här, men har nu en gammal skola och stor tomt i Västmanland. Tycker att miljöfrågor är viktiga och funderar en del över var miljöarbetet i Tensta befinner sig. Skulle egentligen vilja engagera mig mer i området, men tiden och orken räcker inte till. Försöker träna ett par gånger i veckan, i Tensta idrottshall.


Panelen presenterar sig



Äntligen har det blivit dags att presentera Tenstapanelen!  Den består av sju tenstabor i olika åldrar och med olika yrken. Under veckan som kommer ska de en åt gången få presentera sig lite närmare. Det kommer alltså att bli personligt denna omgång - för att fortsättningvis handla om mer allmänna frågor.

Biblioteket öppet igen!

Det kom ett mejl:

Hej Annelie!
Nu är biblioteket öppet igen - med brandalarm och hela fönsterrutor - så nu väntar vi bara på våra besökare! För vad är ett bibliotek utan er?!! En tomt och öde ställe!
Välkomna!
önskar personalen på Tensta Bibliotek