Valaffischer i Djursholm och Tensta

"Jag flanerar fram och tillbaka i Tensta centrum under en timme och hittar minst 20 valaffischer som folkpartiet satt upp, men ingen om språktestet."

Så skriver Lars Lindström i
Expressen (28/8) om Folkpartiets språktest-affischer som bland annat sitter i Djursholm. Han undrar varför man inte satt upp samma budskap i Tensta. Läs Lindströms träffsäkra och humoristiska betraktelse över röstfiske i Stockholmsförorter.


Röstningsbussarna stannar inte i Tensta

97287-47

Häromdagen fick jag en folder i min brevlåda. ”Förtidsrösta på bussen” heter den och där kan man läsa ”För att öka tillgängligheten för alla som förtidsröstar åker särskilda röstningsbussar omkring i din stadsdel.” Lysande, tänkte jag. Här har man tänkt till och provar ett nytt grepp för att öka valdeltagandet. Men när jag studerar
tidtabellen kan jag bara konstatera att bussen inte kommer till oss i Tensta. Däremot stannar den i Spånga Centrum, Lunda, Bromsten, Flysta och i Sundby sammanlagt 22 gånger. Så ser det ut i stadsdelen Spånga-Tensta.

Här är siffror på hur många som bor i de ovan nämnda områdena samt valdeltagandet i kommunalvalet 2002 inom parentes:  

Tensta: 16834 (55,8 %)
Solhem-Lunda: 7808 (86,3 %)
Bromsten: 5527 (76,6 %)
Flysta: 2204 (85,1 %)
Sundby: 1836 (75,1 %) 

Man kan ju tycka att det vore en självklarhet att skicka bussarna till platser där det bor många människor. Men tydligen inte. Jag skrev till Stockholms valnämnd och undrade hur man hade tänkt.  

Snabbt kom ett svar som beskrev den process som ledde fram till bussarnas rutter. En enkät hade gått ut till stadsdelarna där man efterlyste lämpliga platser. Dessa platser var sedan tvungna att uppfylla en rad krav. De platser man hade tänkt sig i Tensta skulle tydligen ”grävas upp” vilket ledde till att det ser ut som det gör. Inga stopp i Tensta. Dessutom hade man från början tänkt sig tio bussar men det blev bara fyra efter kompromissande mellan partierna.  

Jag fick även veta att det ingår i Valnämndens uppdrag att inte ta hänsyn till valdeltagandet, utan att säkerställa att valen genomförs på rätt sätt. Dessutom är det här ett försök som skall utvärderas inför nästa val. Verkligheten är den att det nu finns fler platser att förtidsrösta på än i tidigare val.  

Det är säker sant som man svarar mig. Men det är synd att det ska drabba tenstaborna. De flesta som läser foldern bekymrar sig nog inte om att kontakta valnämnden och ifrågasätta, utan konstaterar krasst att det inte kommer några bussar till vår hållplats och kastar foldern i papperskorgen. I värsta fall hamnar röstkortet på samma ställe.

Statistik från Utrednings- och statistikkontoret. Bild från Valmyndigheten. Inlägget pingat hos intressant.se.)

Fortsatt pessimism i DN-krönika

Ulrika By skriver om Tensta i DN idag igen. Liksom förra gången är det en dyster bild hon målar upp. Ännu en gång känner jag mig tvungen att kommentera hennes krönika.


97287-46Bomässan i Tensta syftade bland annat till att visa ”exempel på miljonprogrammets grundkvaliteter” samt ”möjligheter till ett individuellt anpassat boende i en stadsdel där många kulturer möts”, enligt ett pressmeddelande. Det verkar inte Ulrika By vara intresserad av. Hon tycks snarare hysa en viss misstro mot initiativ av olika former. Gång på gång väljer hon att ta upp missförhållandena i förorten, som om ingen annan var medveten om dem. Hon skriver om att 90% av de tillfrågade i en enkät tycker att brottsligheten är ett problem. Jag skulle vara mer oroad om de inte tyckte att brottslighet är ett problem.
Hon skriver om trångboddheten som ett problem ”man försöker dölja bakom lite ny målarfärg här, lite ny målarfärg där.” Men hallå (för att låna ett uttryck av By) – om hon besökte mässan borde hon ha märkt att det handlar om mer än lite målarfärg hit och dit. Familjebostäders ombyggda lägenheter försöker bidra till att minska just bekymret med trångboddhet. I de nybyggda husen finns både stora och små lägenheter.


Mässan bör ses som början på något. Att utropa ”Tyst om Tensta efter mässan” bara två dagar efter den är över känns aningen förhastat. Det är naturligt att de medverkande nu behöver en tid att analysera effekten av mässan och fundera på hur man kan gå vidare i utvecklingsarbetet. Att förändra boendemiljön i en hel stadsdel tar givetvis tid. Det positiva är att vi genom mässan ser vilka möjligheter som finns. Inte en enda gång har jag sett Ulrika By skriva om det.


Hela hennes krönika bygger på att ett seminarium om ”Ett tryggt boende” blev inställt på grund av att för få hade visat intresse. Jag tror att en av orsakerna kan vara att det kostade 850 kronor att deltaga, vilket inte nämns i DN. I den folder som kom i min brevlåda dagarna före bomässan beskrevs alla seminarier, dock framgick ingenstans att de inte var gratis. Jag hade själv tänkt gå på flera av dem  tills jag insåg att jag skulle behöva lägga ut flera tusen för att få komma in. Tyvärr har jag ingen arbetsgivare som kan betala sådant åt mig. Jag vet att det var fler än jag som tänkte på samma sätt. Därför är det väl drastiskt att skriva att ingen vill diskutera frågorna. Ibland krävs mer än vilja.


Ulrika By har dock en poäng i slutet av sin krönika: hon skriver att om man lyfte upp dessa frågor på bordet ”skulle strålkastarna hamna på så många integrations- och socialpolitiska misslyckanden att ingen skulle orka med det.”

Det är helt rätt. Vi måste prata om människorna och deras möjligheter att skapa sig en meningsfull tillvaro med arbete, trygghet, hälsa och gemenskap. Det handlar om politik – flyktingmottagande, arbetsmarknad, utbildningsmöjligheter, barnomsorg, hälsovård, socialförsäkringssystemet och miljön omkring oss. Tro det eller ej - på det sättet skiljer sig inte Tenstas eller Rinkebys invånare ifrån övriga Stockholms eller Sveriges nämnvärt. Det som påverkar våra liv påverkar även era. Jag håller med Ulrika By om att dessa frågor måste lyftas upp till diskussion. Men då kan man inte begränsa sig enbart till Tensta eller något annat beryktat område, även om det ger slagkraftigare rubriken. För detta angår oss alla, oavsett postnummer, efternamn eller hårfärg. Även om vi inte är ”utsatta” själva så är vi en del av det samhälle som skapar utsattheten. Därför bör vi söka förklaringar och möjligheter i Tensta likväl som på Lidingö. Det tror jag att både områdena skulle vinna på.

(Inlägget pingat hos intressant.se.)


Läsvärda bloggar ifrån TenstaBo 06

Det finns naturligtvis fler som har bloggat om sina besök på bomässan. Här är några läsvärda inlägg:


Flitiga myran har tagit väldigt fina bilder under sitt besök på bomässan. I ett inlägg finns bilder ifrån
Livstyckets lägenhet, i ett annat fina exteriörer från gamla och nya hus i Tensta. Måste ses!

Enn Kokk skriver om kvällen på Tensta träff som handlade om Helga Henschen och den nya boken om hennes konstnärliga utsmyckning av tunnelbanestationen.

LarsThommy ifrån Kista beskriver sitt besök. Han fastnade för lägenehten med det fyndiga namnet Trä rum och kök.

Börje blev positivt överraskad under sitt besök - av gröna gårdar, konsthallen och inredningsdetaljer.

Bappe från Tensta skriver bland annat om konsthallens vernissage och mötet med en engagerad tenstabo sedan 1968.

Annika Billström (s) skriver i sin blogg om Tensta. Hon har funderingar inför mässan och hon skriver om en debatt med Jan Björklund (fp) med anledning av mässan. Slutligen beskriver hon sitt spontana deltagande i en syriansk grillfest som helgens höjdpunkt.


Dags att summera - och se framåt!

Så var TenstaBo 06 slut. Det har blivit dags att summera. Jag såg någonstans att man inför mässan väntade 50 000 besökare. Det ska bli intressant att se hur många som kom. Det har varit väldigt mycket folk här tycker jag, utom de dagar då det regnat som mest.

 
Förhoppningsvis har mässan bidragit till att folk börjar koppla nya associationer till ordet Tensta. Kanske tänker de radhus, snygga lägenheter, grönskande gårdar och en skön atmosfär. Jag tycker man har hört på folks kommentarer att de har blivit positivt överraskade. Kanske inte tillräckligt för att själva flytta hit – men nog för att se på förorten på att nytt sätt. Och det var väl mässans mål, att visa på möjligheter.  


Själv har jag upptäckt en hel del om Tensta som hade tagit längre tid att göra på egen hand. Nya platser, människor och idéer. För min del kommer det nog att ta lång tid innan jag kommer att kunna överblicka hur mässan påverkat mig och min omgivning. Jag vill inte överdriva dess betydelse, men måste ändå säga att jag är imponerad. Bara boken ”Tensta utanför mitt fönster” som gavs ut med anledning av mässan är ett ambitiöst försök att belysa Tenstas förutsättningar i många olika perspektiv..

 
Närmast ska det bli skönt att allt återgår till det normala här. Framförallt vill jag slippa ”turistgrupper” när jag går ut på min gård. Det ska bli roligt att se när folk börjar flytta in i radhusen och hur det påverkar närområdets karaktär. Jag hoppas även att några av de idéer som presenterats på mässan blir verklighet, till exempel idrottshallen eller kollektivhuset.  


På väg hem från jobbet idag gick jag ifrån Spånga station. När jag svängde ner ifrån Solhöjden och närmade mig Tensta låg där en delvis ny stadsdel framför mig. Husen jag bor i  har snart fått helt nya fasader. Huskroppen närmast gatan har klätts naken – balkongfronterna i orange plåt är nedmonterade. På håll skjuter nya hus upp ur marken - Svenska Bostäders hus vid Tenstaplan och IKANO-husen vid Järinge. Den som ändå hade en takterass där – vilket utsikt de bjöd på!

 
På håll ser jag även vattentornet i all sin betongprakt. Jag har börjat se på den befintliga bebyggelsen här i Tensta på ett nytt sätt, bara genom att läsa hur de är beskrivna i informationsmaterialet. Istället för att anklagas för sin storskalighet och fulhet menar man nu att byggnaderna är ”tidstypiska”, ”värdefulla” och till och med är byggda i ”en uttrycksfull arkitektur”. Miljonprogrammet börjar behandlas med en viss respekt av de sakkunniga. Återstår att se om allmänheten ska anamma samma känslor.

En ros till Helga

97287-46

 

Var och en där hon står

Verka, verka, verka


Här står jag 


vem som har stått här

som kommer att stå här

avgörs idag


Här står jag

gräddar pannkakor
som går sönder på mitten

lappas ihop i pannan

lapptäckspannkakor
med hjortronsylt

Gyllenbär på gyllenkaka 


Här står jag

gräddar pannkakor

det kärleksfulla skapandet av mat 


kunde jag föda världen

kunde jag rädda världen


Här står jag

  

Betong blir vackraste väggen

image276


Idag passade jag på att gå runt och titta på de 20 visningslägenheter som finns runtom i Tensta. Det var spännande att komma in i de olika nybyggda husen, även om jag tycker att
Familjebostäders ombyggda lägenheter är klart intressantast.  

Tenstas vackraste vägg måste i alla fall vara sovrumsväggen i betonglägenheten. Den nakna grå betongen med alla sina skavanker ? varje litet hål som påminner om de tidigare inneboende. Det levande mönster som framträder i det material som format många av husen i miljonprogrammet. Den bär på en historia som faktiskt känns när man låter handen möta den kalla betongen.  


Övriga intryck tror jag att jag sparar som karameller i en liten burk. Att plocka fram en i taget och gotta mig åt. Det finns så många vackra ting, lustiga kommentarer från folk, oväntade möten och glimtar av framtiden att det kommer att räcka en bra bit in på hösten. Det här känns verkligen som början på någonting, trots att mässan snart är över. Först när alla besökare åkt hem igen kan vi börja se var som har hänt här, hemma i Tensta.


Arabisk afton med Edith Södergran

97287-43

Poesifestivalen Bagdad Café bjuder på en rad litterära händelser här i Tensta under veckan. Ikväll stod det litterär salong på programmet med
Edith Södergrans poesi i centrum. Inbjudna var bland annat litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, poeten Magnus William Olsson och översättaren Jasim Alwalai, som tolkat Södergran till arabiska.


Jag anlände något försenas till Kulturkaféet och trodde att jag hamnat fel. Lokalen gapade i stort sett tom. Det dussintal deltagare som hade kommit satt istället utomhus under trädens grönskande kronor. Jag slog mig ned och lyssnade.  


De medverkade delade med sig av sin djupa kunskap och sin passion för poesin. Under kvällen utvecklade sig ett intimt samtal mellan de närvarande. När vi fick höra Södergrans diktning på arabiska var det nog flera av oss som fick ryningar av de vackra orden, rytmen och igenkännandet av dikten. Samtalet pågick länge, och avslutades finstämt med uppläsning av ett par av Ediths dikter samt vacker musik och spontan sång på arabiska. En minnesvärd kväll för flera av gästerna, kan jag tänka mig. Att mötas genom poesin och musikens språk är lika vackert varje gång det sker.


Till helgen blir det fler intressanta programpunkter med musik, litteratur och begåvade gäster. Läs hela programmet här.

Överflöd av upplevelser

97287-42 

Vissa dagar lever man så intensivt att man inte hinner med att stanna upp och reflektera. Idag var en sådan dag. Det började för min del med ett spontant möte som ägde rum på grund av tråkigheter men som blev givande och säkerligen kan leda till något spännande framöver. Är lite hemlighetsfull av hänsyn till omgivningen – kanske blir det en historia att berätta senare.


Sedan fick jag besök av min vän AK. Vi besökte
konsthallen och lunchade på Kulturkaféet, där Markku Huovilas utställning med integrationsserier fick oss att dra på munnen. Därefter kikade vi in i det fiktiva hembygdsmuseet i ett av Folkhems nybyggda radhus. Vi besökte Livstyckets butik och drabbades av köplust. Men med alla dess vackra textilier krävs nog lite eftertanke innan jag slår till. Det fanns så mycket nya spännande saker sedan jag var där sist. Stolar, mattor och lampskärmar i sagolika färger och mönster.


På kvällen återvände jag till Kulturkaféet för att delta i kulturprogrammet kring en ny bok om Helga Henschens utsmyckning av tunnelbanestationen i Tensta. Det blev en uppsluppen tillställning med allt från zigensk dans och dikt på somali till tonsatta dikter och barnteckningar – allt i sann Helga-anda.

Vissa av dagens intryck kräver eftertanke innan jag kan sätta ord på dem. Det har varit väldigt roligt att vara i Tensta den senaste veckan, men emellanåt blir det nästan för mycket att smälta. Jag skulle exempelvis vilja skriva något om gårdagens inslag på ABC-nytt, men har inte haft tid. Kan bara hänvisa er till deras hemsida där det går att se (jag fastnade tyvärr på bandet trots att jag försökte göra mig osynlig).

 

Imorgon blir ännu en dag med intressanta händelser och till helgen drar Tensta marknad igång. Vi kanske ses i folkvimlet.


Underbart!

97287-42

22 augusti 2006, kl. 12.30:
Operan kommer till Tensta när Erika Sunnegårdh sjunger i centrum med känsla, kvalitet och bredd. Applåderna är kraftfulla och publiken tycks älska henne.

Detta var något av det bästa som har hänt i Tensta på länge. Tänk, hon kom hit från New York och sjöng för oss, denna vackra sångerska med sin fascinerande bakgrund. Och hon mötte oss med glädje och generositet. Ögonblicket när vi satt där alldeles nära och hennes röst steg mot de inglasade rutorna kändes synnerligen speciellt, för att inte säga magiskt. Till min glädje sjöng hon de tre första sångerna på spanska och jag förstod vartenda ord. Jag som vanligtvis inte ens förstår opera på svenska!

Erika Sunnegårdh såg ut att trivas och hon skyndade inte iväg efter framträdandet. Hon stod där framför torghandlaren och blev intervjuad för de regionala nyheterna. Jag hoppas att mötet mellan Tensta och Operan var lika minnesvärt för sångerskan själv som det var för oss tenstabor. Förhoppningsvis kommer hon tillbaka till oss och delar med sig av sin himmelska röst.

Läs mer om Erika på hennes
hemsida.


Insnöad syn på förortslivet

 

97287-40”Ingen idyll bakom mässfasaden” är rubriken på Ulrika Bys stockholmskrönika i dagens DN, där hon bland annat säger sig ha upptäckt att ”det som ofta beskrivs som medial svartmålning upplevs som faktiska problem av de som bor i till exempel Tensta”. Det är inte första gången Ulrika By målar upp en problemfylld och nästintill uppgiven bild av Tensta. Som om hon vill försäkra sig om att läsarna verkligen förstår att Tensta är ett problemområde – om nu någon skulle tro något annat.


En man med det fingerade namnet Carlos får personifiera missnöjet. Han skäms, vill flytta, känner sig som gisslan och vågar inte säga ifrån. Motbilden står en kvinna vid namn Sirkka för. Hon arbetar som bovärd och menar att området har blivit bättre de senaste åren. Som exempel nämns ett städlag bildat av några barn på gårdarna. Ett fotografi av dessa barn får även illustrera texten – ett fotografi där barnen ryms i nedre halvan medan den övre domineras av loftgångarna i huset bakom. Med sitt perspektiv bidrar fotografen till att reproducera bilden av förorten som en plats där husen är det dominerande inslaget och människorna innehar biroller. Lägger man handen över bildens övre halva framträder barnen tydligare. Leendet på flickan till vänster, de flitiga händerna som greppar krattor och borstar. Det gröna gräset under barnens fötter.


DN och dess fotografer brukar vanligtvis framställa sig som nyskapande och arbeta med ett bildspråk som överraskar. Men varför börjar fotograferna  ta samma bilder som tagits sedan miljonprogrammet byggdes så fort de kommer till förorten? Gör de förutfattade meningarna att förmågan att söka nya vinklar förlamas?


Och Ulrika By själv – vad vill hon egentligen med sin text? Mot slutet kallar hon Tensta för ”det där reservatet som lamslår och isolerar – hur mycket välvilliga projekt och hippa bomässor som än arrangeras.” Hon upprepar det som ett mantra – förorten är problemfylld, människorna är offer, initiativ dömda att misslyckas. Vad är då receptet på framgång?


DN har rapporterat mycket sparsamt från bomässan, vilket förvånat mig. Jag minns tidigare mässor där man översköljdes av bilder i tv och tidningar. Jag tycker det är synd att man inte ger mer utrymme åt TenstaBo 06. Först då skulle man kunna nyansera bilden. För visst finns det problem, och de bör tas på allvar. Ingen kan känna sig nöjd när Carlos uttrycker sitt missnöje som han gör. Men det finns också mycket som är bra, vilket bomässan är ett utmärkt exempel på. Kulturen har fått sig ett uppsving. Den tar plats och bjuder in till upplevelser i centrum. Konthallen har förvandlat en ödslig parkeringsplats till ett levande torg och ställer ut verk av Carl Fredrik Hill i sina lokaler. Den världsberömda operasångerskan Erika Sunnegårdh sjunger i centrum idag. Jag önskar att media emellanåt kunde rapportera om just sådant och strunta i att det kommer ifrån Tensta. Precis på samma sätt de skulle ha gjort om det var på Östermalm.


För livet i en stadsdel låter sig knappast definieras utifrån postnumret – det finns så många andra faktorer som är viktiga. Jag tycker man ska akta sig med att skylla alla problem som finns i Tensta på platsen i sig, det gör att man kan missa orsaker som finns inbyggda i samhället och som inte låter sig begränsas till ”problemområden”. Det är inte lätt – vi måste ha förmågan att se både det lilla och det stora och försöka se sambanden däremellan. Det är inte något som låter sig göras i en krönika, under en bomässa eller i en blogg heller för den delen. Men om vi går ut i vår närmiljö med öppna ögon och ett öppet sinne så kanske vi till slut kan göra oss en egen bild. En bild fri från medias svartmålning, politikens förenklingar och fördomarnas begränsningar.


(Inlägget pingat hos
intressant.se.)


Besök

97287-39

 


Mammutskugga över Tensta torg

barnen stilla en stund: gapande


Ett urtida djur med sina långa betar

Torghandlaren erbjuder det frukt

En berusad man i illasittande kläder

närmar sig den hårfagre bjässen


Oförskräckt stapplar han fram        

Söker kontakt. Det han möts av:


Lukten från en som vandrat genom tiden

som har satt sina spår på fält och fjäll


Säg gamle mammutdjur

Varför kom du till just oss?


Dans med himlen som kuliss



Tänk er att taket till tunnelbanans ingång blir en scen för improviserad dans, med himlens skiftande molnbilder som kuliss. Det är precis vad som hände på söndagseftermiddagen när Tanja Tuurala och Karolina Jackson, båda dansare och koreografer, tog plats på den ovanliga scenen.

 Kanske var det just det överraskande och oväntade, kanske det nya perspektivet, kanske var det scenen i sig – men plötsligt såg jag. Den enorma scenen på Piazzan häromdagen begärde mer av mig än taket till tunnelbanans ingång. Den krävde min fulla uppmärksamhet och förståelse. Vid tunnelbanan var scenen istället en bekant plats som bara lät sig användas till ett nytt ändamål. Dansen blev en uppenbarelse av skönhet i kontrast till gatulivet en våning ner. Just kontrasten blev en del av upplevelsen - människorna som passerande nedanför, för nära huset för att se dansarna ovan - blev en del av skådespelet utan att veta om det. Det var tredje gången jag såg de båda dansarna under bomässan och jag kunde förnimma en röd tråd i deras arbete. Det är inget jag kan uttrycka i ord, utan en känsla av igenkännande och trygghet.

Den konstnärliga formen var som gjort för Tensta - jag önskar att det alltid var någon som dansade på taket till tunnelbanan. Tensta är en stadsdel full av liv och spontanitet och denna typ av happening känns helt rätt. Över huvud taget tycks den kulturella delen av bomässan rikta sig mer åt tenstaborna än besökarna utifrån, vilket gör mig glad. Det är tenstabor som går till Piazzan, det är tenstabor som ser Zeyno och det är våra barn som går på marionetteater i parkleken. Jag hoppas att Tenstas kulturliv blommar upp än mer efter mässan, när det kalla hösten kommer och vi verkligen kan behöva mötas genom sång, dans eller teater.

 



Talltickan vs. Svenska Bostäder

97287-34

I boken ”
Tensta utanför mitt fönster” kan man läsa följande om Svenska Bostäders nybyggda hus på Tenstaplan:  


”Den östligaste huskroppen är något avkortad av hänsyn till ett träd med den ovanliga svamparten tallticka.”


Vet du hur en tallticka ser ut? Om inte – kolla här


Och husen kan du se här.


Att denna lilla svamp får leva kvar på ett höghus bekostnad är inget annat än rörande. Vi är verkligen ett naturälskande folk. Jag har fotograferat tallarna, men måste nog hålla utkik efter talltickan framöver!


(Jag skrev inför mässan att det var möjligt att det skulle bli svårt att ta ut pengar i Tensta. Och visst hade jag rätt, igår förmiddag var båda bankomaterna tömda på pengar. Återstod bara att ta ut pengar på Vivo.)

Kulturellt efterbliven?

Jag fick idag anledning att fundera över förhållandet mellan kulturella uttryck och människorna som beskådar dem. Det var dans på Piazzan och jag gick dit med hela familjen.

När jag sitter där som en i publiken märker jag att jag inte kan hålla ögonen på scenen hela tiden. Det är ibland lika intressant att betrakta publiken. Barnen som rycker varandra i håret, skriker rakt ut eller viftar bort en geting. Familjerna som har intagit Piazzan, förortsturisterna som känner sig lite obekväma och sätter sig en bit bort, barnen som springer runt. Mina egna barn som inte kan sitta still, som vill ha glass, som vill ha en stol, som vill leka, som vill gå. Tittar mot scenen, kommer ihåg: just det, någon dansar. Rotar i väskan efter en servett. Ett barn gallskriker bakom mig, vänder mig om för att titta. Han klämde nog fingrarna i hissen, mamman kommer gående. Just det, scenen, tittar igen. Dansen har ökat tempo, musiken tilltagit. Ett barn somnar.

Och så fortsätter det. Mina intryck av det som händer på scenen blir splittrade, oskarpa. Fanns det ett sammanhang såg jag det inte. Jag kommer på mig själv med att sitta och fundera kring rekvisitan. Vilken funktion har just den saken? Rationell som jag är utgår jag ifrån att allt som finns på scenen har någon sorts symbolik som berättigar dess medverkan. Men det stör mig att jag inte kan se den. Som om något går mig förbi. Jag vill kunna analysera, förvandla mina intryck till ord. Jag måste kunna sätta ord för att förstå. Men det går inte, jag kan inte läsa dansens språk. Så jag känner mig lite kulturellt efterbliven som inte genast kan sucka ”ahaaa” och nicka lite igenkännande. Jag kan bara ta till mig det som jag kan känna igen. Några rytmer som låter bekanta, en sångröst som tränger in under skinnet, några snabba rörelser som tycks särskilt sköna. Men rörelsen är flyktig, den lämnar sin kropp i hast, låter sig inte hållas kvar i minnet. Jag tappar koncentrationen. Igen.

 

Jag vet inte vem jag ska skylla mitt analytiska förhållningssätt på. Skolan kanske, att alltid tvingas sätta ord på upplevelser, sammanfatta och recensera. Eller kultursidorna vars skribenter tävlar i att formulera sina upplevelser djupsinnigast möjligt. Eller mig själv som inte kan koppla bort min rationella del och låta känslan styra ett tag.

 

När jag ser mig om i publiken undrar jag om alla andra förstår, om det bara är jag som sitter och grubblar. Jag kommer på mig själv med att tänka att jag nog inte tillhör målgruppen. Men vem är då målgruppen, om inte jag? Och vem är jag att inte förstå. För det finns ju ingen bra och dåligt kultur – bara olika grader av förståelse. Jag får göra ett nytt försök en annan gång. Måste bara lära mig att se. Verkligen se. 


Medias bevakning

Hittills har jag hittat följande artiklar med anledning av att TenstaBo 06 invigdes igår. 

Svenska Dagbladet
Bomässa vill gjuta nytt liv i betongen
Oppositionen kritiserar boutställningen
Nostalgin frodas i trea från 1969

Aftonbladet
Hovet sade nej - då hånades de 
(Även kort tv-klipp)

Metro
Konsten skapar nya rum i Tensta

City
Bomässa ska ge Tensta bättre rykte

Tipsa gärna om sådant jag har missat så fyller jag på listan!

Spektakulärt?

97287-29I reklamen för bomässan användes ordet spektakulär för att beskriva invigningen. Det är väl kanske inte det jag skulle använda. Snarare försökte man använda humor, vilket lyckades ibland. När Zeyno (Nisti Stêrk) klev upp på scen höjdes stämningen och skratt liksom applåder kom spontant. När "kungen och drottningen" från Hey Baberiba klev upp kändes det inte lika roligt längre. Jag tycker de är ganska trista i tv och det blev inte bättre i verkligheten. Annika Billström är det väl också synd att kalla underhållande. Zeyno menade att hon med sin vassa tunga passade för att klippa bandet . Billström pratade engagerat om Tensta, men fem minuter efter invigningen, efter en kort tv-intervju, såg jag henne åka därifrån i en bil. 

Nu är mässan i alla fall öppen. Fullt med folk i centrum, guider, skyltar och bussar. Jag hann gå runt en del och ta in stämningen och måste erkänna att det kändes lite underligt med alla dessa människor här på studiebesök. Intresserade och engagerade - säkert, men efter den 27 augusti lär det inte vara några kvar.

På de regionala nyheterna visades ett inslag ifrån Tensta. Ni vet redan hur det såg ut. "Tensta är förorten som ofta beskrivs som getto, men nu ska den bilden ändras." Samtidigt visas bilder på gråa betonghus - klipp - bilder på nya radhus - klipp - olika personer får uttala sig om mässans betydelse för Tensta. Tänk vad roligt det hade varit om man  hade lagt ner lite mer tid och kunnat presentera en bild av Tensta som faktiskt känns lockande istället för stereotyp. Det enda jag minns av inslaget är ordet getto. Och en moraklocka av betong.

Man kunde till exempel ha nämns någon av alla mässans kulturaktiviteter i nöjessvepet. Istället gavs utrymme åt utomhusbio under Stockholms filmfestival i dagarna fyra. Man kunde lika gärna ha berättat om utomhusbio i Tensta i dagarna fyra.

Jag har inte haft möjlighet att besöka några av mässans attraktioner ännu, det får bli nästa vecka. Men det ska bli mycket intressant att se.  Både kultur och boende. 

97287-3297287-3397287-30


Vi ses i Tensta!

97287-28Idag drar TenstaBo 06  igång. Jag läste att man väntar 50 000 besökare under mässdagarna. Jag hoppas verkligen att allt går bra. Från olika håll har jag fått signaler om att man varit ute i sista stund med många av förberedelserna, bland annat med att få ut information och marknadsföring. Bland tenstaborna verkar bomäsan fortfarande vara ganska okänd - och även om man vet något  tycks informationen om vad som är att vänta inte ha gått fram.

Vi får se hur mycket media kommer att rapportera från Tensta. Det pågår ju samtidigt en
kulturfestival i Stockhom som har fått väldigt mycket utrymme i tidningarna. Tråkigt att det skulle sammanfalla. Jag tycker att båda initiativen är  bra och bör få uppmärksamhet.

Idag presenterar även Masoud Kamali sin utredning om svensk integrationspolitik. I Svenska dagbladet skriver han idag en debattartikel, där han kritiserar hela det politiska systemet för att ha skapat ett samhälle som diskriminerar och osynliggör. Med tanke på hur det har stormat kring hans utredning tidigare så kan vi nog förvänta oss en hel del om detta i dagens rapportering också.

Det ska bli en intressant dag idag. Först ut blir invigningen av bomässan. Tiden är jag osäker på, det står olika i olika utskick. Runt elva räknar jag med att något börjar hända!

Svensk i Tensta (del 1)

Jag fick en förfrågan om att skriva hur det är att vara svensk och bo i Tensta. Frågan i sig är intressant, den speglar föreställningen om att det ”bara är invandrare” som bor i Tensta. Så är alltså inte fallet.

 
Jag tror inte att det går att ge ett svar i ett enda inlägg, utan det får nog genomsyra hela bloggen. Det är ju som svensk jag skriver. Samt som en rad andra epitet som man skulle kunna ge mig. Men för att kunna diskutera frågeställningen framöver ska jag försöka reda ut begreppet svensk.  


För det första: vem är egentligen svensk? Jag har märkt att människor som är svenska i mina ögon inte alltid identifierar sig själva som sådana. Vi tycks tillskriva svenskheten olika attribut. De vanligaste berör förmodligen språk, utseende, namn, kanske kultur…

Att försöka klassificera varandra efter sådana kriterier är så gott som omöjligt. Vi kommer aldrig att vara överens. Jag tror snarare att det enda vettiga är att utgå från var och ens syn på sig själv. Ser man sig själv som svensk så är man det.

 


Låt oss nu anta att det stod var och en fritt att välja sin egen tillhörighet och träda in i svenskheten när det kändes bra. Då skulle ju alla kunna skapa sin egen identitet och hitta en plats i samhället som stämde överens med den. Men så lätt är det inte. För dessa identiteter bygger på grupptillhörighet och hur individen kan identifiera sig med gruppen, men även att gruppen accepterar dig som medlem. Den som är medlem i en grupp försöker man att få sin tillhörighet bekräftad genom att fokusera på skillnader gentemot andra grupper. Vi letar efter det som gör oss unika. Och det svenska samhället tycks just nu väldigt inriktat på att skicka ut signaler som visar på skillnader mellan folk. Genom att ständigt peka mot de utsatta cementeras föreställningarna om vi & dom. Kanske handlar det i grund och botten om osäkerhet på den egna svenska identiteten. Många skulle nog säga att det inte ens finns någon sådan. Just därför blir det viktigare att i alla fall vara säker på vad man inte är.

 


Kanske finns andra funderingar kring vad det innebär att vara svensk? Kommentera gärna. Jag återkommer till temat en annan dag!

(För den som är intresserad av en djupare diskussion kring begreppet etnicitet kan jag rekommendera boken "
Etnicitet och nationalism" av Thomas Hylland Eriksen.)


I väntan



Naturligtvis lyckades jag gå ut precis när det började hällregna i förmiddags. Folk blev stående vid entréerna till centrum i väntan på uppehåll. Jag passade på att ta några bilder från Tensta centrum, precis efter att butikerna hade öppnat.
Väl hemma igen tittade solen fram!

Inför morgondagen

Det börjar närma sig nu. I morgon öppnar bomässan här i Tensta. Media börjar så smått uppmärksamma vad som är på gång. I dagens DN beskrivs förberedelserna. ”Bomässan i Tensta tar sikte på mångfald” är rubriken. Mångfalden man syftar på är den bland boendeformerna: ”Från de standardtreor som förvandlas till läckra etagevåningar i familjebostäders regi via Svenska Bostäders satsningar på smålägenheter för unga till de 130 kvadratmeter stora radhusen med prislappar i 2,5-miljonersklassen.”

En enkät med fyra tenstabor bryter av den sakliga tonen i artikeln. I deras svar ryms både positiva och negativa reaktioner.

 


Själv tänker jag idag presentera mina tre måsten på Kulturarenan under bomässan:

  


ERIKA SUNNEGÅRDH

För hennes fantastiska röst,  fängslande bakgrund och framgångssaga. Jag har aldrig varit någon Opera-konsument, så det ska bli roligt att ställas inför konstformen här på hemmaplan. Jag tror att mötet mellan Erika och tenstapubliken kommer att vara något speciellt!

 


MÖTESKRAFT PÅ GRÄNSEN. UNLIMITED

Dansarna Karolina Jackson och Tanja Tuurala har utforskat olika aspekter av begreppet ”gränser” tillsammans med en grupp människor med varierande bakgrund. Man har även samarbetat med glaskonstnärer för att skapa scenlandskapet. Jag har ingen aning om vad som är att vänta, vilket gör det spännande.

Läs mer här.

 


ZEYNOS VÄRLD

Denna underbara kvinna gestaltad av Nisti Stêrk måste jag helt enkelt uppleva live. Tidigare har jag bara hört henne på radio och hon var alldeles, alldeles underbar. Hoppas bara det finns biljetter kvar.

Läs mer här.

 

 


Utöver detta finns det ett stor utbud av kultur som verkar intressant. Konsthallen, Bagdad Café, musik, teater, utomhusbio… Frågan är hur man ska hinna med allt.

 


Hela kalendariet finns här.

 


Det nya Stockholm

97287-30Idag följde en bilaga om byggandet i Stockholm med i DN. En stor del av innehållet ägnas åt TenstaBo 06. Det är förmodligen en bra idé att integrera marknadsföringen av bomässan med annan information om byggprojekt och boende i Stockholm. På så sätt kan man säkerligen nå en större målgrupp med informationen. Bilagan ges ut av Stockholms stad och Stockholms Byggmästareförening.

 

Tack vare annonsbilagan får jag veta lite om en ny skulptur som har tagit form intill nya Piazza Taxingeplan vid Tensta centrum. Det är ett myller av paraboler som tornar upp sig över marken. Idén kommer ifrån Tidningen Gringo och föreningen Miljonkulturell Ungdom. Tillsammans med Marcus Jahnke och Conny Jacobsson från O2nordic har man tagit fram dessa paraboler, som var och en pryds av en bild på ett ansikte. Tanken är att förändra attityderna till parabolerna och lyfta fram dem som ett bevis på människors kontaktsökande. Säkert kommer de att leda till ett och annat samtal mellan förbipasserande.

 

Jag fastnade främst för bilderna och hur de synliggör människorna som bor här på ett avdramatiserat sätt. Jag tror att avbildandet i sig kan fungera stärkande på invånare som därmed känner sig bekräftade. Jag märker själv hur förtjust jag blir när jag bläddrar i trycksaker om Tensta och hittar bilder på min omgivning - det ger en känsla av värde. Vi finns här och vi syns!


Våra verkliga hjältinnor

Varje gång jag handlar på Vivo, och det är ganska ofta, blir jag glad när jag kommer till kassan. Det har inte alltid varit så. Till en början kunde jag låta mig smittas av de medelålders damernas bistra miner eller bli irriterad av kunders klagomål på att löken kostade för mycket. Ända tills en dag så jag mötte en av dessa kassadamers snabba blickar. Plötsligt såg jag gnistan som fanns där, glädjen i att finnas till. Såg att hon har något att leva för, ett skäl att vara här dag ut och dag in. Hon jobbar för att leva, inte tvärtom. Sedan dess är det lätt att se bekymmersrynkorna och de bitska kommentarerna som uttryck av något mycket större och vackrare än situationen i sig. Om man lyssnar på vad kassörskorna säger, hör deras ord, så kommer man att märka att de är våra främsta vägvisare. Ju äldre de är, desto bättre. Tryggheten växer med erfarenhet; varje mening de säger till oss har de redan sagt tusentals gånger tidigare. De vet hur den ska sägas. De låter oss snällt veta att slantarna ska stoppas i en liten låda. De frågar vänligt om vi inte behöver en påse. De påpekar att tre blir billigare än två. De håller reda på sina block med rabattkuponger och ber oss gång på gång att knappa in vår kod. De förklarar snällt hur bonussystemet fungerar och ler mot oss trötta mammor och våra busiga barn. Ja, de ler. Det är inte alltid man ser det, men leendena finns där. När de inte möter mig i verkligheten kan jag plocka fram dem ut minnet, spegla mig i det och bli på gott humör. Genom att göra allt detta, vara där och dela våra dagar formar de vår samvaro. De har en odiskutabel plats i det offentliga rummet – Tenstas vardagsrum och kök – och hjälper därmed till att upprätthålla samhället i sig. Det händer att jag får lust att luta mig fram mot dem och säga: ”Tack för att ni finns! Jag vet hur det är.”


Miljonprogrammet i media

I dag kan man läsa om miljonprogrammen i de båda morgontidningarna. I Svenska Dagbladet ägnas flera sidor åt hur man kan ge husen i miljonprogrammet ett lyft. Med anledning av TenstaBo har man pratat med  projektledare Hasse Johansson. Resultatet: En allmän bild av vad som är att vänta under rubriken ”Bomässa med nya målgrupper”.


Dagens Nyheter fokuserar däremot på den lägenhet som Stadsmuseet återställt till originalskick och gjort till museum. Iréne Artursson med familj var dess allra första hyresgäst. Om åren i Tensta säger hon:

”Vi trivdes jättebra och tänkte inte på detta som miljonprogram. Hade man bott kvar hade det förstås varit mer liv än där jag bor nu. Men jag gillar det här, säger hon och pekar mot den öppna balkongdörren som släpper in ljudet av fågelkvitter och lekande barn. ”

 
Fotografierna som skall illustrera artikeln signalerar dock mer tristess än hemtrevnad. Det ska bli intressant att kliva in i lägenheten och uppleva atmosfären själv, utan att andras förutfattade meningar ställer sig i vägen.

Som vanligt i Tensta - ändå inte

rosa1rosa3

Vi har fått två små rosa hus i Tensta. Det skulle kunna vara F! som placerat ut sina valstugor i god tid inför valrörelsen, men med tanke på bomässans klarrosa profil antar jag att det är biljettholkar/info-bås.

Andra tecken på att bomässan har kommit till stan:

- Glasrutorna i Tensta centrum putsas. Både invändigt och utvändigt - på samma gång!

 - Det städas frenetiskt i hela Tensta. När vi var i parkleken häromdagen åkte en sådan där städbil förbi åtminstone fem gånger på samma lilla gångväg. Må det sista gruskornet försvinna från våra gångvägar!

-Små grupper med folk går förbi utanför huset och pekar, nickar och antecknar i sina block. Blivande guider? Jag känner mig för en stund som ett djur på zoo. Tänk om en grupp kommer förbi vårt hus när jag är ute och leker med mina barn i sandlådan. "Och på er högra sida ser ni en typisk(?) tenstafamilj i full färd med att utnyttja gårdens eminenta rekreationsfaciliteter!" 

Saker som är som vanligt i Tensta:

- Det ligger en massa fimpar, tomburkar och skräp på gångvägen bakom centrum. Är man ute tillräckligt tidigt på morgonen är det dock folktomt.

- Man måste vara noga med att kolla bäst-före-datumet på maten man köper, speciellt om priset är misstänkt lågt.

- När man ska ta ut pengar funkar inte bankomaten i centrum. Inte den utanför heller.

Slutligen ett råd till den eventuella innerstadsbo som funderar på att komma hit: Ta ut kontanter i stan, här vet man aldrig om det går. Men du kan lämna den skottsäkra västen hemma!

Vi ses snart!

(Inlägget finns hos
intressant.se.)


Svenska Bostäder ger svar om tillgänglighet

Bränninge
Under ett tidigare inlägg kom en intressant synpunkt på tillgängligheten för personer i rullstol i
Svenska Bostäders nybyggda hus vid Tenstaplan, kvarteret Bränningen. Entréerna ligger ett trappsteg upp ifrån marknivå, utan ramp. Dessutom är lägenheternas brevlådor placerade i bottenplan precis innanför ingången. Jag hörde av mig till Svenska Bostäder för att reda ut hur det ligger till. Så här svarade projektledaren för kv. Bränninge:  


”Till höger, runt hörnan på varje hus finns en handikappanpassad entré. Den är utrustad med Besamöppnare (stor tryckknapp som med motor öppnar porten). Där finns inga trappsteg och det är nära till soprum och tvättstuga. I husen bor många yngre familjer med barn, och det är praktiskt att gå denna vägen med barnvagn. På varje våningsplan finns ett låst barnvagnsrum intill hissen. Endast de som har barnvagn på den våningen kan öppna dörren till rummet. Stöldrisken minskar därmed. Vi har fått många positiva synpunkter på detta.

Postfacken i entréerna sitter på av Boverket föreskriven höjd, för att nås från rullstol.”

 

Under boutställningen kommer två av lägenheterna i husen att visas upp. Då får vi nyfikna göra ett besök!


Läs mer om kvarteret Bränninge här.


"För orten" av Markku Huovila

konsverk

Jag skrev tidigare om konstverket som finns i medborgarkontorets fönster. Jag skickade en förfrågan om konstnärens namn till medborkarkontoret. Detta är deras svar:

"Konstverket i vårt skyltfönster är en del av Tensta Bo 2006/Tensta som kulturarena. Projektet heter 'Våra grannar i Tensta'. Markku Huovila är konstnärlig ledare och har förutom bilden du sett också målat två wellpappdockor i storlek XL. Pappdockorna står just nu i entrén till medborgarkontoret men kan dyka upp var som helst för att se, lyssna och efteråt kommentera livet i förorten. På medborgarkontoret kan man lämna in lappar med tankar och åsikter i en brevlåda till 'grannarna'. Tankarna kommer därefter att komma in i målningen i fönstret.

 

Målningen skall spegla Tenstas mångdimensionella själ. Arbetstiteln för alstret är 'För orten'.

 

Markku Huovila är konstnär, tenstabo sedan 1978. Han har arbetat som frilanstecknare i 25 år med främst tidningsteckningar, bokillustrationer och tecknade serier. På senare år har han tecknat humoristiska seriekolumner på temat integration. Dessa kommer att ställas ut i förstorat format under boutställningen, Tensta Bo 2006."

Det låter som ett spännande projekt som det ska bli roligt att ta del av framöver. Jag tycker verkligen att konstnären har lyckats fånga Tenstas "mångdimensionella själ" och det är uppenbart att han känner stadsdelen väl. Jag upplever bilden som en ärlig framställning av Tenstas samtidigt som det är en subjektiv gestaltning. Lägger namnet Huovila på minnet.

För den som vill se fler av hans verk hittade jag några
här.

(Tack till Björn Erdal som svarade under inlägget nedan. Jag är imponerad av era snabba svar, både här på bloggen och via e-post! )


Jan Eliasson mötte tenstabor

Eliasson Utrikesminister Jan Eliasson besökte Tensta Träff i tisdags. Jag hade tyvärr inte möjlighet att närvara. 

Aftonbladets ledarskribent Helle Klein var dock där. Hon 
bloggade om det redan samma dag och nämnde sedan Eliassons uttalanden i en ledare. Han var inbjuden att samtala om läget i Mellanöstern och Sveriges roll.

Det är viktigt att utrikesministern kommer hit och roligt att se att han drar så mycket folk. Det visar på att människor här är politiskt engagerade, trots lågt valdeltagande. Det ska bli intressant att se vilka politiker som kommer till Tensta under höstens valrörelse.

Utsmyckat medborgarkontor

Skyltfönster
Upptäckte igår kväll att
medborgarkontoret har fått ett snyggare fönster ut mot Tenstagången. Det här gillar jag! Målningen har flera roliga detaljer och konstnären har verkligen fångat Tenstas specialla atmosfär. Tydligen är tanken att man ska få uttrycka sina tankar i fönstret genom att lämna en lapp på medborkarkontoret. Jag hoppas bara att målningen inte kommer ett skymmas av en massa små lappar, det är den alldeles för vacker för.

Jag skulle gärna veta mer om vem som målat bilden, men hittar ingen info på stadsdelens hemsida. Någon som vet mer än jag?


(Går)dagens blogg hos Liten och ettrig

Såg just att "Alla vägar bär till Tensta" var dagens blogg hos Liten och ettrig igår den 9 augusti!
Det var roligt med lite uppmärksamhet. Oväntat, med tanke på att jag bara har bloggat i några dagar!
Samtidigt kan jag passa på att tipsa om Liten och ettrigs förortsblaska slummer.se. Värt ett besök!

Jag vill även passa på att tacka er som bidragit med era kommentarer på bloggen. Fortsätt med det!

Avståndet människor emellan

Jag växte upp i Sundby, en del av det som brukar kallas gamla Spånga, inte långt ifrån Tensta. Om man zoomar ut kartbilden en bit och betraktar de båda platserna i ett mer avlägset perspektiv så kommer de så småningom att smälta samman till en enda punkt. Det verkliga avståndet människor emellan tycks dock oändligt.

Jag gick nio år i samma skola och samma kompisar. Trodde nog att de flesta var som vi. Spelade fotboll många år tillsammans med tjejer från olika delar av Västerort – inte en enda från Tensta.

Minns ett besök i Tensta under högstadiet, det var på ungdomsmottagningen med hela klassen. Tjejsnack och kondomutdelning, sedan raka vägen hem igen. I Rinkeby tillbringade vi några kvällar under konfirmationstiden, i Spånga församlings lokaler.

I övrigt är det tomt på minnen. Nog måste jag ha varit här, men det kan inte ha varit ofta. Platsen Tensta fanns nog i mitt medvetande, mer som en möjlighet än en verklighet. En plats man skulle kunna besöka i teorin, men aldrig hade anledning att faktiskt ta sig till. En plats i närheten, ändå så avlägsen. Som om den var till för någon annans skull.


Gripande och obegripligt om ett liv i misär

child of the darkIkväll är det dags för  ett nytt avsnitt av Människornas stad på tv, en charmig serie om det fattiga livet i Rios slum, kallad favela.

En annan skildring av favelalivet gjordes av en svart kvinna vid namn Carolina Maria de Jesus. Hon levde i São Paolos favela i slutet av 50-talet. Till skillnad från sina grannar hade hon fått möjlighet att lära sig läsa och skriva. Och hon skrev! I anteckningsböcker hon hittade på gatorna skrev hon poesi och noveller och drömde om att bli en publicerad författare. Men det var för sina dagboksanteckningar hon blev känd. Totalt utelämnande beskriver hon det obegripligt hårda livet. Hon skriver om sina tre barn, sitt lilla skjul och jakten på mat. Hon var mycket frispråkig om sexualitet, hunger, slagsmål, liv och död – skildrat både infrån det egna skjulet och de omgivande. Marias hade ett eget motto: ”There is nothing worse in life than life itself.” Ändå vägrade hon att ge upp och dö av hunger. Hennes starka övertygelser är beundransvärda, även om det blir tydligt att omständigheterna hon lever i med tiden gör henne till en alltmer bitter individ.

Hennes dagböcker från slummen finns utgivna på engelska med titeln Child of the Dark. Att läsa dem idag är en underlig upplevelse. Det tycks obegripligt att människor kan leva i sådan misär och ändå behålla den livssyn som präglar Carolina Maria de Jesus. Jag känner mig alldeles för distanserad för att riktigt kunna ta in hennes lidande. Eller kanske vill jag inte, för att det skulle vara för tungt. Jag har bara kunnat läsa korta bitar i boken åt gången, att läsa mer skulle vara för plågsamt. Hennes historia är tragisk, ända in i det sista.

 

Carolina skulle ha varit en fantastisk bloggare, som helt ohämmat skriver om sitt eget och andras liv och aldrig tvekar när hon vill uttrycka sina åsikter. Hon var väl medveten om ordets makt och använde det för att lugna sina grannar när de hamnade i bråk. ”Lugna ner er, annars hamnar ni i min bok!” Och visst hamnade de i hennes bok…


Vem bryr sig om det är fint i förorten?

fasadparklekbygger

Just nu reser sig de sista byggnadsställningarna i bostadsrättsföreningen Äpplet. Det genomträngande bullret av borrmaskinerna ljuder genom husen och dova dunsar hörs då och då. Snart kommer de sista fogarna mellan betongelementen att vara igenputsade, den korrugerade plåten ett minne blott och den smutsgråa skrovliga betongen kommer att ha ersatts av en slätputsad yta, med inslag av gult och terrakotta.

 

För oss som bor här är förvandlingen välkommen, men ibland undrar jag hur stor betydelse det har för folk utifrån. Till att börja med kommer de allra flesta utomstående aldrig att komma hit oavsett hur fint vi gör det, de ”vet” ju redan hur det är här. Dessutom kan man fundera på hur stor betydelse den yttre miljön har för bilden av Tensta (och andra liknande förorter).

 

Ordet betong har varit så starkt förknippat med miljonprogrammet under så lång tid att några nya hus och upprustade gårdar knappast gör någon skillnad. Utgångspunkten är ändå alltid densamma: förorten är en utsatt plats (exakt vad vi är utsatta av har jag dock aldrig fattat). Alla tycks också vara överens om att det inte kan vara på det viset. Resurser måste satsas, utredningar göras och experter kallas in. Resultatet: en tidsbegränsad halvtidstjänst här, en ny barkbänk där, en termins aktiviteter hit och några trycksaker dit. Det måste kosta enormt mycket pengar med alla dessa projekt och de ger troligtvis inga långtgående effekter.

 

Just nu är det byggnadsarbetare och renhållningsarbetare precis överallt. Man anar att någon vill att det ska vara riktigt fint här den 17 augusti. Tenstaborna själva verkar ta det med ro. Folk gör som vanligt: åker till jobbet, handlar mat och leker med barnen i parken. Ingen pratar om bomässan.

 

Det ska bli intressant att se vad som händer när den drar igång. Vems utgångspunkt kommer att ha företräde, vems åsikter kommer att märkas och vems bilder kommer ta störst plats?


Modell av Tensta i Kulturhuset

modeller

Jag åkte in till stan för att fika med en vän och passade samtidigt på att kika på utställningen
Stockholm bygger i Kulturhuset. Där finns finns bland annat en stor modell av Stockholms innerstad att beskåda, samt en mindre färgstark modell av Tensta. Den tillverkades på 60-talet då Tensta planerades och tycktes helt sakna dragningskraft på de övriga besökarna.  

Väl hemma i Tensta igen gick jag förbi två tjejer som satt och pratade på en parkbänk. Jag hörde hur den ena sade:

- Jag tycker det är orättvist att där invandrare bor - där är det fult. Där svenskar bor - där är det fint.

Vad säger man?

Söndagsutflykt till Hästa gård

Hästa - entreHästa - fikaHästa - dörr



Det blev fika i sommarsolen idag. Vi var fyra generationer (barnen, jag själv, min pappa och min farmor) som gjorde en utflykt till Hästa gård för att prova på deras helgöppna
kafé. Gården ligger mellan Hjulsta och Akalla och nås förslagsvis med cykel. En hel del cyklister rullade in på gården medan vi satt där. Det går även bra att åka buss, bil eller ta en promenad från Akalla.

 

Kaféet ligger inrymt på baksidan av själva gårdsbyggnaden, i ett par rum med lantlig inredning. Slitna golv, gamla fina tapeter och vackra detaljer skapar en trivsam atmosfär. Utomhusserveringen i trädgården är stor och fin, men vi satte oss inne för att slippa alla getingar som suktade efter barnens saft och bullar. Morotskakan visade sig vara en av de bästa jag ätit.

 

Gården, vars namn lär betyda ”platsen för hässjan”, har anor från 1500-talet. Idag drivs den som jordbruk i 4H-regi. Åkermarkerna används för odling av KRAV-foder och djur ifrån gården betar i hagarna. Ibland kan de ses från E18 ungefär i höjd med vattentornet i Tensta.

 

I kaféet hade man även en viss försäljning, vilket för min del resulterade i ett kilo dinkelmjöl, odlat på Hästa gård. Det passade sig tydligen för att göra pannkakor på, så det får väl bli det nästa gång! 


Hästa - hus

Meditativ matlagning

Pannkaka
Få saker är så meditativt som att steka pannkakor. Matlagning i allmänhet är avkopplande, men det är något visst med pannkakorna. Jag brukar bara använda en enda panna, för att det ska ta lite längre tid. Tid att röra om i smeten, lägga i en klick smör i pannan, hälla i en slev smet och låta den stelna. Och just då, när det bara är att vänta, infaller höjdpunkten: en stund att försjunka i egna tankar. Ingen kan påstå att jag inte gör nytta – jag steker ju pannkakor. Ibland slår jag mig ned vid köksbordet och läser några rader i en bok. Andra gånger blir jag bara stående framför fönstret i något grubbleri. Exakt vad jag gör är inte huvudsaken. Det njutningsfulla ligger i att lämna vardagsbestyren några ögonblick utan att vara frånvarande i verklig mening. Det tar udden av det dåliga samvetet.    

Ytterligare en angenäm känsla av att steka pannkakor är upplevelsen om att jag tar hand om min familj. Det kommer nog ifrån vetskapen att mamma stekte pannkakor på samma sätt till mig och mormor gjorde det till sina barn och barnbarn. En tradition upprätthålls i mitt kök. Varje lagg är ett möte med kvinnorna som var före mig och det fyller mig med beundran och kärlek. För ett ögonblick ser jag mormor. Hon står där i sitt kök med förklädet på, med matos i luften och barn omkring benen. Ofta har jag frågat mig hur hon gjorde det, med fem barn utan alla de maskiner och hjälpmedel vi har idag.


För den som vill läsa med om pannkakornas betydelse för välbefinnandet kan jag rekommendera Maria Küchens bok
Själens rum i vardagen. En bok som hjälper dig att se det vackra i de enklaste vardagsföreteelser istället för att stressa upp sig över allt som förblir ogjort. Finns på närmaste bibliotek!


Det är Tensta för mig

Ett rum där världens vackraste språk slingrar sig hemtamt bland husen, dess försiktiga viskningar genom augistivinden: merhaba. Hjärtat slår hårdare, vill ha mer. Jag går återigen på gångvägarna, passerar huskropp efter huskropp. På håll ser de ut som skepp på öppet hav.

Möter en gammal kvinna på vägen. Framför sig skjuter hon rollatorn lastad med en stor löksäck. Den ser tung ut. Kvinnan går långsamt. Hur långt har hon kvar?

Barnen, ständigt dessa barn. Barnvagnstätheten är ungefär lika hög som vid Fridhemsplan, ändå antar barn- och mammakollektivet här en annan skepnad; långsammare. Långsamheten famlar omkring i höstmörkret, skaver mot alkoholisterna bakom centrum, vaggar barnen till sömn, omfamnar kassörskan på Vivo.

Kanhända är detta allt, kanske når vi inte längre. Dock: vi nådde ända hit! Vi kom så här långt! Vi levde ända fram! Öppna möten hålls i demokratisk anda medan kastanjerna faller mot marken. Trötta socionomtyper med långa sjalar går mot T-banan. Rönnbärsklasarna tyngs av snön, trädet håller sig upprätt. Det står vidare där, genom vintern. Högtidsbelysningen blinkar på andra våningen, natten igenom. En pappa ser sina barn leka hemtamt i snön, han som fick de första snöflingorna i håret i vuxen ålder. Det är Tensta för mig.

Tensta centrum

Limegröna dörrar - vad tycks?

Limegröna garderobsdörrar

Har tillbringat morgonen med att rolla garderobsdörrarna i hallen. Tredje strykningen med limegrön färg. Kanske inte allas favoritfärg, men den föll oss i smaken. Säg gärna vad du tycker!
Väggarna ska också målas senare. Just nu har de någon svag aprikos färg som gömde sig under strukturtapeterna.

Vi har bott i den här lägenheten i över ett år, och detta är det första vi fixar. När vi flyttade in var jag gravid och vi tyckte att det var skönt att inget egentligen behövde göras eftersom hela lägenheten i princip vad vit. Men nu är vi trötta på det vita och opersonliga. Funderingar finns på att riva väggen mellan kök och vardagsrum, fixa luckorna och kakla om i köket och egentligen borde vi lägga nytt golv i hall, vardagsrum och kök. Vi är dock inte världens bästa hemmafixare, så det får bli en liten sak i taget.

Piazza Taxingeplan

Piazza Taxingeplan

Efter matinköp i Tensta Centrum igår noterade vi att den före detta parkeringen nedanför oss höll på att förändras. Platsen ligger alldeles framför ingången till Tensta Konsthall och kommer tydligen att kallas "Piazza Taxingeplan", enligt
konsthallens hemsida. Äntligen en iögonfallande entré! Jag ska se till att göra ett besök under bomässan.

Här bor jag

Tensta - det är platsen jag har valt att bo på. I en välplanerad trerumslägenhet bor jag med min man och våra två barn. Vi trivs här. 

Till hösten kommer jag att bli student på heltid. Kalendern ser redan fullbokad ut, men det löser sig alltid.

Borde egentligen ha startat den här bloggen för flera år sedan, när jag flyttade hit. För aldrig tidigare har jag indentifierat mig så starkt med platsen jag bor på. Jag känner mig verkligen hemma här, samtidigt som jag känner mig kluven inför stadsdelen. Till en början tenderade jag att se det mesta som positivt, men allt eftersom tiden går kan jag inte blunda för skavankerna längre. Tensta är en plats fylld av positiv energi. Men det finns också en hel del problem - bland människorna som bor här, i omgivningens förutfattade meningar och inbyggt i förorten själv. Det finns mycket att säga om Tensta, men tyvärr är det nästan alltid folk utifrån som uttalar sig. Människorna i Tensta kommer sällan till tals.

Om två veckor börjar boutställningen
TenstaBo 06. Då ska det förhoppningsvis bli ändring på det. Det putsas och fejas i hela stadsdelen, inklusive på husen jag bor i. För det väntas främmande. Snart kommer omvärlden hit för att lära känna vår kära stadsdel. Jag ser fram emot det och hoppas på många besökare, ett spännande kulturellt utbud och framförallt debatt kring Tensta - platsen som jag kallar mitt hem.