Nalin väntar fortfarande på Filippa

image292

När jag gick ut från Vi-butiken i centrum i eftermiddags, med fulla matkassar, fick jag syn på Nalin Pekgul där på torget. Hon väntar
fortfarande på att Filippa Reinfeldt ska komma till Tensta och diskutera sjukvård. I flera veckor har hon på torsdagarna stått utanför Tensta vårdcentral och väntat, men Filippa har hellre velat diskutera saken i en tv- eller radiostudio. Nalin ger sig inte och vill fortfarande att hon ska komma till Tensta och möta invånarna här. Hon gav mig ett flygblad och berättade att Mona Sahlin och Adam Tensta kommer till torget på tisdag. Frågan är om Filippa dyker upp. Med enkla medel har Nalin uppmärksammat frågan om lika sjukvård för alla. Det ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan Filippa kommer hit.

Uppdatering: Mer info om mötet på tisdag finns här.

Bild: del av flygblad utdelat idag.


Sportlov 2008

Imorgon börjar sportlovet för alla skolbarn och stadsdelen erbjuder en rad aktiviteter under veckan. Precis som förra året har jag gjort en sammanställning som kanske kan vara till nytta för stressade föräldrar eller uttråkade skolungdomar. Längst ner på sidan finns kontaktuppgifter och adresser.

MÅNDAG

Erikslund: Öppen verksamhet 8.30-17.15.

Tensta simhall: Simtest och märkestagning kl: 13-15.

Spånga By: Öppen verksamhet 10.30-17.00.


TISDAG

Erikslund: Vasaloppet kl. 10.00 för små barn, kl.14.00 för större. Öppet 8.30-17.15.

Tensta simhall: Vattenpolo för alla som vill vara med kl. 13-15.

Spånga Folkan: 19.30 visas filmen Morgan Pålsson. 65 kr, från 7 år.

Spånga By: Barnens val 11.00-19.00.


ONSDAG
Erikslund: Filmvisning kl. 15.00. Barntillåtet. Parken öppen 8.30-19.00.

Tensta simhall: Kvinnosim/ Flytbrygga grupp 1 & grupp 2.

Spånga By: Grillning kl. 14.00. Prova dessutom curling och hästskokastning. Öppet 9.00-17.00


TORSDAG

Erikslund: Grillen tänds kl.10.00 samt 14.30. Öppet 8.30-17.15.

Tensta simhall: Bad och båtvett kl: 13-15.

Spånga By: Speldag med turneringar. Öppet 9.00-17.00.


FREDAG

Erikslund: Öppen verksamhet 10.00-17.15.

Tensta simhall: Vattenpolo för alla som vill vara med kl: 13-15.

Spånga By: Öppen verksamhet 9.00-17.00.


DESSUTOM UNDER VECKAN: Allmänhetens åkning på Spånga IP, schema finns
här. Biblioteket håller öppet som vanligt måndag-lördag, men verkar inte ha något särskilt sportlovsprogram i år. Tensta basket anordnar för femte året Sibelcup som spelas fredag-södag. Se även stadsdelens infosida.

Kontaktuppgifter och länkar:

Spånga Folkan, Spångav. 353, tfn. 508 03 885

Erikslunds Parklek, Elinborgsbacken 15, tfn. 760 60 42

Spånga By, Holmingegränd (bredvid Spånga kyrka), tfn. 760 16 33.

Tensta simhall, Hagstråket 9, tfn: 508 41 170.

Biblioteket i Tensta, Hagstråket 13, tfn. 508 30 616.
Spånga IP, Solhems hagväg 2, tfn. 761 26 47.


Söndag i Spånga By

image291

Lennart och Lena: så ska tryggheten öka

image288
Lennart Levander och Lena Yng, brottsförebyggare.

Det finns människor som besitter sådana egenskaper att de bara genom att infinna sig på en plats invaggar omgivningen i trygget och förtroende. Två av dem var i måndags i min bostadsrättsförening för att prata om trygghetsfrågor.

Lena Yng från Polisen och Lennart Levander från föreningen Fastighetsägare i Järva kom till vår 70-talsinredda föreningslokal för att möta intresserade medlemmar (vilket var ganska många). Tillsammans har de över ett halvt sekels erfarenhet av brottsförebyggande arbete, Lena som polis i Västerort och Lennart som polis under många år, men för tillfället står det brottsförebyggare på visitkortet.

Lennart pratade om vad som gör en trygg miljö och vem som arbetar för ökad trygget. Han pekade på Polisens roll, fastighetsägarnas och slutligen var och en som bor i områdets roll. Genom att presentera bakomliggande faktorer, statistik och konkreta planer för det fortsatta arbetet gav han oss som var där en känsla av att saker och ting faktiskt kan förändras och att vi kan vara del i den processen. Jag gillade framförallt den del av hans presentation som hade rubriken "Från vision till praktik". Vivioner har vi sett många, nu vill vi se handling. Målsättningen för den nybildade fastighetsägarföreningens arbete är att minska antalet brottsoffer och målet ska nås genom utbildning, motivation, trygghetsbesiktningar, översikt av utrymmen som drar till sig brottlig verksamhet och även genom att ha en genomtänkt mediapolicy. Många får antagligen en bild av hur faligt det är i området genomnotiser i tidningarna. Effektfullt frågade Lennart hur många av de närvarande som hade blivit utsatta för brott det senaste året. Ingen räckte upp handen.

Lena Yng pratade lika kunnigt utifrån sitt perspektiv som närpolis. Hon beskrev hur polisen arbetar. Som alltid när allmänheten får en chans kom en massa frågor om de mest skilda frågor, vilka Lena tog sig tid att lyssna och svara på- också det viktigt för förtroendet för Polisen. Hon berättade också om hur det går till att göra en polisanmälan, vilka möjligheter vi som medborgare har att gripa in när vi ser brott begås och hur viktigt det är att ställa upp som vittne. Hon poängterade också att det finns två nummer att lägga på minnet: 112 för pågående brott, 114 14 när det inte är lika bråttom, men man ändå vill komma i kontakt med Polisen.

Som sagt, det var ett riktigt bra möte som kändes informativt och viktigt. Jag ser fram emot att följa den framtida utvecklingen, med vissheten att det i alla fall finns en man och en kvinna på precis rätt jobb. image289

Läs mer:
Fastighetsägare i Järva
Polisen i Västerort

Symposium om Järvalyftet

image287


Ett leende bostadsborgarråd möter just nu förbipasserande förortsbor på anslagstavlorna. Kristina Alvendal (m) är en av de personer som kommer till Rinkeby tisdagen den 12 februari för att delta i ett symposium om Järvalyftet. Övriga deltagare är: Göran Vendel, VD Svenska Bostäder, Pär Andersson, Polismästare i Västerort, Ilona Orgmets, rekryteringschef Adecco Sverige, Maria Seger, Jobbtorg Järva och Britt Marie Sondlo, chef för arbetsförmedlingen i Rinkeby.

Diskussionen ska (som vanligt) handla om hur Järva kan utveckas de kommande åren. Platsen är Rinkeby Folkets Hus och tiden är satt till 13:00 (tydligen är det inte tänkt för folk som har jobb eller annan sysselsättning på dagtid).

Läs mer:
Järvalyftet (Svenska Bostäder)
Vackra visioner när miljoner regnar över Järvafältet

Pekgul utmanar Reinfeldt om vården

Det har skett en del förändringar inom vården i Stockholm. En nyhet blev uppenbar för mig när jag skulle ta mina barn till vårdcentralen tidigare i veckan. Tydligen finns inte längre Järva respektive Tensta vårdcentraler kvar. Istället har de två slagits samman till en enhet, med olika inriktningar på de två adresserna. Gamla Järva vårdcentral på Elinsborgsbacken heter numera TenstaAkuten och tar emot akuta besök. Tensta vårdcentral på Tenstagången är öppet för bokade besök.


Vårdguiden kan du läsa mer om nya Tensta vårdcentral, bland annat finns siffror på hur nöjda besökarna är. Högst betyg får tillgängligheten på telefon, vilket stämmer med min bild. Varje gång jag har ringt har jag blivit uppringd inom utlovad tid. Senaste gången ringde tre olika personer upp mig inom loppet av fem minuter, det måste vara något slags rekord i tillgänglighet (orsakat av fel på telefonerna).


Förändringar i ersättningssystemet till vårdcentralerna påverkar vården i ett större perspektiv. De extra anslagen till socialt utsatta områden har försvunnit. Nalin Pekgul (s) har med anledning av detta bjudit in sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) till debatt. Imorgon torsdag, den 7 februari, kommer hon att vänta på Filippa Reinfeldt utanför Tensta vårdcentral. Den på Tenstagången, får man anta.

Läs mer om detta i Kommunalarbetaren.


 

Uppdatering: Filippa Reinfeldt dök inte upp i Tensta på torsdagen. Hon sade sig inte ha tid. Nalin Pekgul svarar med att stå på samma plats varje torsdag fram till nästa val.

Läs mer i Kommunalarbetaren.