Måleri i det fria och en pannkaka på rymmen

97287-8097287-7997287-78

Idag var en riktig toppendag för barnen här i Tensta, trots det trista vädret. Min vän Linn kom på besök med sin son, som är jämngammal med min dotter. Efter en snabb lunch promenerade vi bort till
Spånga By där det var en massa aktiviteter på gång. Häst och vagn, ansiktsmålning och en trollkarl lockade många barn och föräldrar till parkleken med sin 4H-gård. Våra knattar nöjde sig dock med klätterställningarna ett bra tag, innan de gick över till att måla med vattenfärg på ett jättelika papper som satt uppe på en husgavel. Vilken lycka för våra små konstnärer - ett så stort papper skulle inte ens få plats hemma hos oss! Med färg både i ansiktet och på kläderna gick vi vidare. 

 

97287-81På biblioteket väntade nämligen någon som visade sig vara minst lika roligt. Dramapedagog Agneta Malmén-Danielsson hade kommit till biblioteket för att berätta "Sagan om pannkakan". Det hela kallas för dramalek, vilket betydde att Agneta lockade in barnen i sagan med hjälp av handdockor, sånger, rörelser och en fantastisk berättarröst. Till och med min ettåriga son försökte göra rörelserna med händerna och snurrade förtjust runt, runt precis som pannkakan.

Resultatet blev en oemotståndligt charmig berättelse som lockade både barnen och föräldrarna att delta. Som vuxen är det lätt att uppfatta att det är ett lyckat pedagogiskt sätt att berätta en historia, men jag tror att barnen bara hade väldigt roligt.


Agneta driver Teater Tummeliten och hon kommer tillbaka till Tensta bibliotek två gånger under hösten. Detta vill man verkligen inte missa.


Den 14 oktober klockan 15.00 framför hon pjäsen ”Vanten” och den 18 november samma tid bjuds barnen på ”Bockarna Bruse”.


Platser bokas tidigast en vecka före programmen. Mer info här.


Svensk i Tensta (del 3)

97287-29

Jag var i Tensta centrum med mina barn när två flickor stoppade mig med frågan: "Vilket land kommer du ifrån?" 
Jag kände min förbryllad, nästan förnärmad. Svarade tveksamt ”Härifrån, jag kommer härifrån.”

"Jaha", nickade de fundersamt. ”Men din man då, varifrån kommer han?”

"Mexiko" svarade jag glatt. De verkade inte vara riktigt nöjda ännu, utan ville veta vilket språk vi pratade hemma. "Spanska och svenska" svarade jag.

Flickorna svarade sedan på mina frågor att de pratade kurdiska hemma och var födda i Sverige.

 

Det är första gången mitt ursprung blivit ifrågasatt här i Sverige. Det kändes märkligt. Tänk att bli utsatt för det ständigt genom omgivningens välmenande intresse. Det måste vara väldigt tröttsamt i längden, särskilt om man är född i Sverige och känner sig svensk.


En blogg som gör skillnad

Godmorgon! Idag kommer ett tips på en blogg som verkligen har en bra idé. Solidaritetsbloggen samlar in pengar till välgörande ändamål - självklart vill man hänga på! Just nu pågår en insamling till BRIS, Barnens rätt i samhället. Du betalar själv in pengar till BRIS, sedan sammanställs alla bidrag på bloggen. Läs mer på solidaritetsbloggen

(Om din webbläsare blockerar pop up-fönster måste du tillåta dem tillfälligt för att kunna betala hos BRIS.
Tack Pumans dotter för tipset om Solidaritetsbloggen.)

Valfusk eller hjälpsamhet?

ABC-nytt toppade igår kvällens sändning med ett inslag om misstänkt valfusk i en vallokal i Tensta. Inslaget var ganska långt, men en kortare textversion finns att läsa här. Jag hoppas att händelsen utreds vidare för att förhindra eventuellt valfusk i framtiden.

Jag funderar lite kring kvinnornas förklaring om att de hjälpte familjemedlemmar att rösta. Man kan tycka att det är självklart hur man röstar och att alla borde klara det själv. Men hela systemet bygger till exempel på att man kan läsa - vart man ska, vilken valsedel man ska ta, vilket namn som ska kryssas. Det finns människor i Sverige som inte har kunnat lära sig läsa, av olika anledningar.

I Mexiko, där en större del av befolkningen är analfabeter, är samhället även anpassat till dem i viss mån. I tunnelbanesystemet i Mexiko City har varje station en egen liten bild - inget man tänker på om man kan läsa, men en stor hjälp om man inte kan det. Och när det gäller val är valsedlarna försedda med fotografier på kandidaterna - ingen tvekan om var krysset ska sitta!

Det som är självklart för oss som är uppvuxna i en västerländsk kultur är det inte för andra. Det ligger inga värderingar i olikheterna, det bara är så. Detsamma gäller när vi drar slutsatser. Vi tolker våra intryck efter egna referensramar och låter oss vägledas av dem. 

Det som är självklart valfusk i någos ögon är hjälpsamhet för någon annan. Hur överkommer man det? Genom att kasta ut folk? Tänk om de faktiskt inte hade onda avsikter - tror ni att de kvinnorna kommer att rösta i nästa val?  

Som sagt, jag säger inte att någon är skyldig eller oskyldig - det har jag ingen aning om. Jag säger bara tänk om...

Jag är en tenstabo

Jag läste för ett tag sedan ett inlägg hos Tordyveln, en bloggare från Skärholmen. Han beskrev en kurs han varit på, där läraren hade sagt:

”Skärholmsbor känner sig inte som skärholmsbor.”

 
Tordyvelns svar är välskrivet och intressant, och utgörs delvis av en text om varför han identifierar sig som skärholmsbo. Läs gärna hans inlägg här.

Jag blev inspirerad av texten och tänkte att uttalandet från herrn på kursen lika gärna kunde ha handlat om Tensta. Då hade mitt svar blivit detta:

Jag bor i Tensta och jag lever här. De senaste åren av mitt liv har jag kallat Tensta mitt hem. 
 


Jag har skjutit barnvagnen före mig genom tunnlar, över broar, på gångstråk och genom gårdar. Jag har gungat mina barn i parkleken, hållit dem i handel i rutschkanan och klappat kossorna i Spånga By.

 
En gång konfirmerades jag i Spånga Kyrka och mina barn döptes där. Varje midsommar dansar vi runt stången bakom Prästgården. När jag gifte mig i höll jag en bukett rosor från blomsterhandlaren i Tensta centrum i min hand. 


Jag har burit min förstfödda upp för trapporna till tvåan. Min son föddes genom vågor av smärta i badrummet i trean. Där bor vi än, mamma, pappa, barn och minnen. Varje dag lämnar vi våra barn hos dagmamman över gatan.  


Jag har mött en mammut och sett solen i underjorden på Tensta tunnelbanestation. Jag har sett partiledare tala för folket utanför Vivo och jag har röstat i riksdagsval, kommunval, landstingsval och en folkomröstning ett stenkast därifrån.

Jag har lagt upp barnmatsburkar och ekologisk mjölk på bandet i kassan på Vivo. Jag har handlat kilovis med frukt och grönt av handlarna på torget.

 
Jag har passerat utslagna människor på parkbänkar och frågat mig: till vilken nytta?  

Jag har tentapluggat på biblioteket och jag har köpt kebab vid t-banan. Jag har hämtat ut mediciner på Apoteket och hämtat paket med böcker på Tensta Tobak.

 
Jag har cyklat ut på Järvafältet och mött traktorer på grusvägarna. Jag har beundrat koloniodlarnas flit och förbannat hålen i marken.  

Jag har lyssnat till himmelsk operasång i vårt inglasade centrum och jag har varit på bostadsrättsföreningens stämmor i Tensta Kyrka.

 
Jag har drömt om ett radhus på Järingegränd.  


Jag har åkt skridskor på isen på Spånga IP och pulka nedför backen en bit bort. Jag har bjudit mina vänner på middag och jag har blivit bjuden på grillat i den svala sommarkvällen.  Jag har sett tomten dela ut godsaker till områdets barn.

 
Jag har ätit jordgubbstårta på balkongen när en bombman satte skräck i folket på andra sidan Tensta. Jag har sett Anna Lindh samspråka med en man som sålde brända mandlar under Tensta Marknad.  


Jag har sett snön falla mot rönnbären, falla och falla tills hela trädet gav vika för dess tyngd. Jag har rensat tistlar i rabatterna och ogräs i sandlådan.

 
Jag har lyssnat på arabisk sång under bar himmel en sensommarkväll och jag har smakat på blåbär i dungen mot Solhöjden.  


Jag har legat sömnlös och hört DN dunsa ner på hallmattan på nattens småtimmar.

 
Jag har simmat i bassängen på Tenstabadet och jag har sett en dansföreställning i källarrummen under Tensta träff.  Jag har sett nyårsfyrverkerierna vid vattentornet och jag har sett lyckliga studenter färdas på flak via Hagstråket ut i livet.  


Jag har mött er tystnad när jag sagt ”Jag bor i Tensta”.

 
Jag bor i Tensta, jag är en tenstabo.

Gemensam ensamhet i årets stockholmsroman

97287-77Inför Johanna Nilssons författarbesök på biblioteket (som blev inställt) lånade jag boken ”De i Utkanten Älskande”. Det är den första boken jag läser av henne.  

 
”De i Utkanten Älskande” är en berättelse om ett antal människor vars liv på olika sätt flätas samman till en historia. En historia om livet och döden och mycket av det som ryms däremellan. I boken möter läsaren några människotyper som sällan tar plats i litteraturen – ett somalisk/svenskt par, en transvestit och en kvinnlig yrkestjuv för att nämna några. Trots att de lever under så vitt skilda förhållanden visar de sig ha en hel del gemensamt - ensamheten och smärtan som ryms i den, längtan efter kärleken, lusten som inte får utlopp, skräcken inför döden (och livet). Känslorna är så stark gestaltade emellanåt att det smärtar mig att läsa om dem, dessa människor som gör nästan vad som helst för att fly ifrån sina sorgsna sinnen.   


Den är skriven på ett vackert språk som bitvis får mig att stanna till i min läsning för att reflektera kring textens skönhet. Jag kommer med all säkerhet att läsa fler av hennes böcker, och jag kommer att göra det med höga förväntningar. Detta är verkligen en bok att ta till sig, att fundera på och kanske läsa om igen.

 
Jag hoppas verkligen att Johanna Nilsson kommer till vårt bibliotek en annan gång.

Boken är dessutom utsedd till vinare i "Stockholm läser 2006", vilket innebär att alla som läser boken ingår i en "anynym bokcirkel". Tanken är att man ska sätta på sig en blå fjäder för att signalera att man vill prata om boken med andra. Jag vet inte om jag tar på mig någon blå fjäder - men om någon vill diskutera boken så är jag redo!

Bjässarna i Spånga By

97287-76

Jag fortsätter med ett par bilder, eftersom jag jobbar hela helgen och inte hinner skriva så mycket.

Dessa fantasifulla skapelser med djurlika former finns i Spånga By, lekparken intill Spånga Kyrka. De två ovan fungerar som rutschkanor, med en spännande klättring upp först. Den undre varelsen går att krypa in i och bildar en liten grotta för barnen.

Vu har varit där ett oräkneligt antal gånger och med våra barn, precis som tusentals andra familjer under många år. Det syns på de nötta lekskulpturerna, vars färg ligger i flagor i gruset.

Jag har ingen aning om vem som har skapat dem eller när. Det vore roligt om någon annan visste mer, eller ville dela med sig av minnen från Spånga By.

97287-75


Cykeln i Hjulsta

97287-74

Sommaren verkar ha återkommit. Låt oss hoppas att helgen blir lika fin som de senaste dagarna har varit.
 
Här: en cykel jag gick förbi i Hjulsta i somras. Om jag inte minns fel fanns fler unika arrangemang av blommor i närheten. Undrar om min cykel skulle se ut så om den fick stå ute lite för länge. För visst ger cykeln intryck av att ha blivit övervuxen av dessa härliga blommor...

Livstycket möter Svenskt Tenn

97287-7397287-72

"Det pratas om att vi kan fortsätta med
Livstycket tre år framöver. Det ska bli skönt att få trycka på gasen istället för att bromsa en tid framöver."

Det säger Birgitta Notlöf i det senaste numret av lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby. Hon berättar om att verksamheten nästan för jämnan har haft hot om stängning över sig, men att man nu kan se framåt. Bland annat väntar internationella samarbeten.

Bakgrunden till artikeln är naturligtvis att Livstyckets verksamhet får stöd ifrån samtliga partier i kommunen, vilket jag skrev om här.

När vi ändå pratar om Livstycket ska jag passa på att tipsa om ett spännande evenemang på Kulturkeféet i Tensta Träff den 4 oktober:

"Varför tala om Svenskt Tenn och Livstycket på samma gång?!"

Ett samtal med Yvonne Sörensen, VD på Svenskt Tenn och Birgitta Notlöf, skapare av Livstycket.
Samtalsledare: Tom Hedqvist, rektor på Beckmans Designhögskola
Tensta kulturkafé, Tensta Träff
Onsdag 4 oktober kl. 18.00
Fri entré

Från kl. 16.30 är Livstycket öppet. Välkommen att titta, handla och äta turkisk mat.

Arr: Tensta bibliotek, Livstycket och Svenskt Tenn i samarbete med Tensta Kulturgrupp


Läs mer här.

(Bilderna är från Livstyckets visningslägenhet under bomässan.)


Anslagstavlan

Jag är barnsligt förtjust i anslagstavlor. Jag måste alltid stanna till när jag går förbi en, för att noga studera vad som är på gång i stadsdelen. Jag vet inte hur det är på andra ställen, men är i Tensta är anslagstavlorna för det mesta fulla med anslag om olika aktiviteter. Det gäller att ha koll, annars kan man missa riktiga godbitar. Emellanåt brukar det även finnas anslag på språk jag inte föstår, vilket naturligtvis ökar min nyfikehet. Vad är det som kommer att hända - något man inte får missa?

97287-71

Idag bjuder jag på denna bild som togs utanför biblioteket i Tensta träff. Tyvärr gör glaset att bilden blir ganska dåligt, men vad som står är:

Advokatjour på Tensta bibliotek

15 minuters kostnadsfri rådgivning av advokat.
Här får ni kortfattad rådgivning samt hänvisning
till var ni kan vända er för att få vidare hjälp och i
nformation.

18 september kl. 16.00-18.00
16 oktober  kl. 16.00-18.00
6 november  kl. 16.00-18.00
4 december  kl. 16.00-18.00

Föranmälan krävs!
Ring  08-508 30 616

Lokal: Studierum 2 på Tensta bibliotek


På Spånga-Tenstas hemsida har jag upptäckt att man har
listat alla stadsdelens föreningsanslagstavlor. Dessutom finns regler för hur det ska användas. Samt ett telefonnummer att anmäla fel på anslagstavlorna - dygnet runt!  

Den svenska modellen är fantastisk emellanåt, i sin iver att stötta föreningslivet. Och säg - vilket annat land skulle låta anslagstavlan få sitt eget tv-program?


Valet i förorten

DN följer idag upp valresultatet. Att moderaterna lyckats locka fler invandrare att rösta på dem illustreras med två kvinnor från Tensta, varav en är politiskt aktiv.

Dessutom belyser man problemet med minskat valdeltagende,  i dett fall i Skärholmen. (Jag har skrivit om att samma sak händer i Tensta.) Tyvärr finns inte den artikeln på nätet. Det är viktigt att man tar upp detta för att starta en debatt om orsakerna. Samtidigt är det svårt att göra det utan att förmedla en vi & dom-känsla. Vi som röstar och dom som inte gör det. Vi som tar vårt ansvar och dom som inte gör det.
(Uppdatering: SvD skriver också om fenomnenet, i relation till (s)-nederlaget i kommunvalet.)


Jag måste dessutom kommentera att när Fredrik Reinfeldt porträtterades i går beskrevs hans familjs bostadskarriär så här:

"Familjen flyttade från lägenhet i Handen till radhus i Bromsten, ett område mellan Rinkeby och Tensta. Vidare till villa i Täby."

Det är bara det att Bromsten inte alls ligger mellan Tensta och Rinkeby, snarare intill. Det kan man lätt se om man tittar på en karta. Frågan är varför man över huvud taget nämner Tensta och Rinkeby om inte ens journalisten kan placera ut det rätt geografiskt. Kanske vill man låta lite av Tenstas och Rinkebys dåliga rykte smitta av sig på Bromsten, och på så vis dramatisera skillnaden mellan de olika bostadsorterna. Faktum är att Bromsten är ett helt vanligt villaområde, med inslag av lägenheter och radhus.


Lokalsamhällets kraft viktig för tryggheten

97287-70Förorten uppmärksammas allt mer i media och bilden som förmedlas är inte längre lika stereotyp. I en bilaga till Metro ger Fryshuset sitt bidrag. Jag kommer säkerligen att återkomma till en del av innehållet, men vill dela med mig av en särskilt viktig artikel. Den handlar om de problem som finns i marginaliserade förorter runtomkring i västvärlden.

 
Harvardprofessorn Felton Earls har forskat kring hur kriminalitet och våld uppstår och hur det kan stävjas. Han viktigaste slutsats sägs vara att det avgörande för tryggheten i ett område är mobiliseringen av lokalsamhällets egen kraft. Delaktighet och relationer mellan människor, företag och myndigheter är nyckeln.

Just i Tenstas fall tror jag att det kan ligga mycket i det. För även om det finns många engagerade människor i skolorna och på myndigheterna här, har jag en känsla av att de flesta lämnar stadsdelen efter kontorstid. För att verkligen knyta an till samhället och dess invånare krävs en större personlig koppling till platsen.

Jag har själv märkt att sedan jag börjat blogga om Tensta har jag börjat se min omgivning på ett nytt sätt och jag känner en större vilja än tidigare att vara delaktig i livet som det utspelar sig här, där jag valt att bo. Jag vet att det finns många människor som lever och verkar i Tensta redan nu och de gör ett värdefullt arbete, men för att verkligen lyfta Tensta och dess invånare krävs det att fler vågar göra större personliga och yrkesmässiga investeringar.   


Som professor Earls uttrycker det:

 
”Ju fler engagerade invånare det finns i ett område, desto färre brott och ju större livskvalitet.”

Valdeltagandet fortsatt lågt

Oavsett resultatet i riksdagsvalet kan man redan nu konstatera att valdeltagandet sjunkig i stora delar av Tensta. I mitt valdistrikt (Spånga 14) var valdeltagandet i årets riksdagsval 64%, en nedgång på 0,6% sedan 2002. Andra distrikt har tappat betydligt mer och bara drygt hälften av de röstberättigade har gått och röstat (se Spånga 10). Ännu finns inga siffror för kommunvalet.

Jag är osäker på om dessa siffror är slutgiltiga eller om förtidsrösterna saknas i statistiken. Om det visar sig att valdeltagandet i miljonprogramsförorterna har gått ned ytterligare är det alarmerande. Miljontals kronor har satsas på vända trenden. Till vilken nytta? Politikerna bör se dessa siffror som ett tecken på att människor känner sig utanför. Det är för långt till makten. Något radikalt måste till för att skapa ett samhälle där människor känner sig uppskattade och delaktiga.

Flera höjdare inom det socialdemokratiska partiet har visat sig här ute under sen senaste veckan, däribland flera ministrar. Kanske är det dags att börja tillbringa mer tid i förorterna, även när det inte är valår.

Något att glädjas åt är i alla fall att valdeltagandet i hela landet tycks ha gått upp med en dryg procentenhet.

Dags att invänta rösträkning

Nu har jag fullgjort min medborgerliga plikt och röstat. Fyra kuvert blev det eftersom Stockholm röstar om trängselskatten. Det var fullt drag vid vallokalen på förmiddagen. Piratpartiet stod längst fram vid ingången och delade ut sina valsedlar. De andra partierna var naturligtvis också där.

Valdeltagandet är vanligtvis lågt i Tensta - vi får se om trenden vänder eller fortsätter nedåt i och med dagens val. Jag noterade igår att det var väldigt många som förtidsröstade på biblioteket. 

Det ska bli intressant att följa rösträkningen ikväll. Antingen framför tv:n eller
här.
Sedan blir det nog lika intressant att se hur det går för Sverige och dess invånare framöver.


Från Mexikos nationaldag till svensk valdag

97287-6997287-68

Idag bjöd Mexikos
ambassad på firande av Mexikos 196:e nationaldagNybrokajen 11. Det var Grito de Independencia, sång och dans. Emellanåt steg stämningen ordentligt och folk i publiken tjoade och hurrade till den känsloladdade sången. Själv kunde jag bara hänga med i texten till Cielito Lindo. Efter programmet på scen bjöds det på antojitos mexicanos och dryck.   

Från Mexikansk nationalism till svensk demokrati: i morgon är det äntligen dags att rösta. Jag uppmanar alla som inte redan har röstat att göra det i morgon. Speciellt du som ska göra det för första gången - ung eller nybliven svensk! Din röst är viktig.

För övrig kunde jag kostatera att all valpropaganda har förfulat precis hela staden. Papperskorgarna svämmar över och flygblad ligger precis överallt på offentliga platser. Den enda trösten är att det ser precis lika illa ut på Plattan som i Tensta - om inte värre.

Det ligger något i luften

97287-6797287-66
97287-6597287-64

En sväng förbi centrum dagarna före valet. Ett icke-representativt urval bilder tänkt som en betraktelse snarare än ett ställningstagande (det får vänta tills på söndag).

En sjuk författare och en framtid för Livstycket

Jag hade sett fram emot det författarbesök som skulle äga rum igår kväll på biblioteket. När jag kom dit möttes jag dock av beskedet att Johanna Nilsson hade ställt in på grund av sjukdom. Det var bara att lunka hem igen, efter en snabbrunda på biblioteket. Jag hoppas att hon kommer hit en annan gång istället!

Så en glädjande nyhet: Enligt ABC-nytt har de politiska partierna i Stockholms stadshus enats om att fortsätta stödja Livstyckets arbete. Många gånger Livstycket varit nära att få lägga ner sin verksamhet, men hittills har man överlevt. Jag hoppas att detta innebär en säkrare tillvaro för både de anställda och deltagarna i verksamheten framöver. Deras underbara tyger vill vi inte vara utan och den unika kombination mellan utbildning, design och företagsamhet är en viktigt del av Tenstas identitet.

Ulrika By (DN) ändrar inställning

Samtidigt som Billström lovar miljarder till förorten (se föregående inlägg) verkar även Ulrika By i DN ha ändrat tonläge. Hon har tidigare försökt positionera sig som en sanningssägare som vågar prata om problemen i förorten. Trots att hon kanske har haft för avsikt att tala för förorten upplever jag och många som bor här att hon inte representerar våra åsikter eller vårt perspektiv. Jag har kritiserat henne vid två tillfällen när hon har skrivit om Tensta (här och här).


I gårdagens DN kommenterade hon Billströms förslag utifrån en delvis ny vinkel. Jag vet inte om det är respons från läsare eller Billströms politik som fått henne att våga prata om segregation som en angelägenhet för alla, även villaägarna i intilliggande områden. Tidigare har hon varit väldigt fokuserad på de specifika förortsproblemen utan att se dem som en del i ett större sammanhang. Hon har i den senaste till och med lyft fram en och annan fördel med förorten, som skolans kompetens och erfarenhet av tvåpråkighet. Jag blir positivt överraskad. Kanske kan detta vara början på ett nytt sätt att prata om segregation och utsatthet och se det som symptom på att något är fel i hela staden, från Stadshuset till ändstationerna på tunnelbane- och pendeltågslinjer.

Idag har DN följt de två kvinnorna som kämpar om makten i Stockholm. Moderaternas Kristina Axén Olins dag inleddes i Tensta med ett besök på Livstycket, där hon tydligen blev imponerad av de vackra textilierna. Även Annika Billströms dag tillbringades delvis i Tensta, med torgmöte i centrum. Bilden som illustrerar Billströms dag visar hur hon uppmuntras av Lennart Svensson - en engagerad tenstabo sedan 1968. Han har ett långt politiskt engagemang bakom sig, men fortfarande är hans röst engagerad och delaktig i debatten. 

Jag hade gärna varit där under både besöken, men har inte känt till dem på förhand. När det affischeras om politiker som kommer till Tensta är det för det mesta med kort framförhållning och bara precis omkring centrum. Synd för alla som vill möta politikerna.


Billström självkritisk - räcker det?

Det har hittills varit en händelserik vecka. Såhär i valtider är politikerna måna om att nå alla väljare med löften om ett bättre liv. Även oss som bor i Tensta.

 
Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm (s), skrev i söndags en debattartikel i DN. Hon är självkritisk mot den egna politiken som inte har kunnat bidra till minskade klyftor mellan människor. Nu vill man på tio åt göra det lika attraktivt att bo i alla delar av staden:  


”Vi gör det med en samhällskritisk, delvis självkritisk samhällsanalys i botten. 40 års, selektivt inriktad, förortspolitik har nått vägs ände. Dess syfte har varit gott men har i stället lett till utanförskap och social segregation.”

 
Istället vill Billström återgå till en traditionell socialdemokratiskt politik som når alla medborgare. Hon menar att den selektiva politiken med riktade insatser mot utsatta grupper eller områden har bidragit till ett vi & dom-tänkande som ytterligare stigmatiserar förorten. Hon är alltså villig att erkänna att den politik som har haft som mål att minska segregationen och utanförskapet istället har bidragit till att öka det. Hennes analys är ett steg i rätt riktning, där finns en vilja att se problematiken i sett vidare perspektiv. Men frågan är om hennes lösning denna gång verkligen skiljer sig ifrån tidigare satsningar. Billström utlovar 2,5 miljarder kronor för att lyfta förorterna. Utomhusmiljöer ska rustas upp, kultur och idrott ska det satsas på och kommunala förvaltningar ska flyttas ut till förorten.  


Jag har svårt att se hur detta skiljer sig från andra satsningar. Det räcker inte att ösa ut pengar grundad på en ny analys – de måste användas på ett sätt som skapar permanenta förändringar i hela staden. Jag hoppas verkligen att det kommer att lyckas, men känner mig fortfarande tveksam inför det tunna innehållet i vad som utlovas lokalt. I Tensta skall 250 miljoner användas till att rusta upp skolgårdar och skapa fler mötesplatser och idrottsplatser för unga. Jag är inte säker på att det är vad som behövs.

 
Jag vill dock avsluta med ett citat som jag tycker är viktigt:  


”I en internationell jämförelse är våra svenska förorter ett föredöme. Vi har inga getton, inga rivningsmiljöer, inga kravaller och heller inga laglösa områden dit vare sig polis eller civila vågar sig. Jag blir glad varje gång jag besöker Rinkeby eller Skärholmen och möter människors stolthet över boendet i ’sin hembygd’.”

 
Det är helt sant. Många talar om ”svenska getton” och ”livsfarliga områden”, men sanningen är den att det är helt ok att bo här. Jag trivs mycket bra och det finns det fler som gör. Att påpeka det är inte att blunda för problemen, utan att sätta dem i perspektiv. Utgångsläget är inte katastrofalt, förutsättningarna finns redan. Vi måste börja ta till vara på människor istället för att behandla dem som bekymmer.    

Under veckan har detta naturligtvis kritiserats och analyserats av hennes politiska motståndare och media. Jag kommer att fortsätta följa debatten i mån av tid. Det händer en hel del annat intressant i Tensta, som jag kommer att skriva om.


 


Tensta Gymnasium

97287-6297287-6197287-60

Intill simhallen och Tensta Träff ligger
Tensta Gymnasium.  Jag har aldrig varit inne i skolan, men har inte kunnat undgå att höra en massa gott om den. Inte bara elever från Tensta och Rinkeby kommer hit - skolan lockar unga människor från hela stan. Senast idag uppmärksammade Svenska Dagbladet detta.

Bilderna är från det naturvetenskapliga programmet med forskarinriktning. Tack vare ett samarbete med Karolinska Institutet får eleverna möjlighet att bekanta sig med både laboratorie- och sjukhusmiljöer under gymnasietiden. Dessutom gästas skolan av forskare och man åker till KI för särkilda föreläsningar.
Mentorer i näringslivet heter ett annat projekt som ger eleverna möjlighet att få en mentor till hjälp under ett projektarbete. Tanken är att både parter ska få ut något av samarbetet.
Dessutom arbetar hela skolan enligt Ross-pedagogiken, vilket bland annat innebär en helhetssyn på lärandet med kulturhistoria som röd tråd. Man erbjuder gratis frukost i skolan och tillgång till bärbara datorer med trådlös uppkoppling.

För en blivande lärare låter detta väldigt lockande. Det tycks finnas ett genuint engagemang som dessutom har fått ekonomiskt stöd till att bygga om skolan och göra den till en förebild i staden. Jag hoppas att eleverna uppskattar den lika mycket. Hade jag fått prova på suturering och intubering på gymnasiet kanske jag hade valt en helt annat utbildning!

(Bilderna kommer från KI:s hemsida om samarbetet med Tensta Gymnasium. Sidan uppdateras tyvärr inte längre, men det finns en del bilder och texter för iden som vill veta mer.)

Rösta eller dö!

97287-59Rösta eller dö! utropar tidningen Rösta! som producerats av  Gringo med stöd från ”några av de politiska partierna samt Valmyndigheten”.  Den trillade ner i min brevlåda nu på förmiddagen. Alla sätt att försöka öka röstdeltagandet måste anses bra. Olika tilltal till olika målgrupper. Och även om jag inte direkt känner mig som målgruppen för denna publikation tycker jag att den behövs. För det finns förmodligen många unga människor som kan tänka sig att bläddra igenom den här tidningen, men som kanske inte är lika lätta att nå med hjälp av andra riktade insatser. Vad jag reagerar på är den luddigt formuleringen om partiernas medverkan. Är det möjligen så att de partier som betalat också har fått redaktionellt utrymme? Eftersom inget redovisas öppet kan man bara spekulera.

I tidningen, som har delats ut i miljonprogramsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö, finns även artiklar om demokrati, hur man röstar samt en lista med "10 anledningar att bli politiker”. Den viktigaste anledningen anses vara ”Cash cash cash”. Förklaringen lyder: ”Att sitta i riksdagen ger galet bra pröjs. Typ 48 lax i månaden bara för att sitta och trycka på knappar hela dagarna. Okej, lite mer än så, men det är bättre än att sitta och sälja telefonabbonemang eller pizzor för sextiofem spänn i timmen.” Tja, det är ju ett sätt att se på saken. Synd att texten inte korrekturlästes ordentligt innan den gick till tryck. Det här är på gränsen till att fördumma både sig själv och sina läsare. Kanske är det ett symptom på att Gringo börjar få en identiteskris. Från början var man en uppstickare som slog underifrån, men nu har man blivit en del av den etablerade mediavärlden samtidigt som man försöker behålla underifrån-perspektivet.


Men som sagt, jag gillar Gringo även om jag inte identifierar mig med deras tilltal. Hoppas bara att det finns andra som gör det och tar uppmaningen på allvar. Rösta – eller dö!


Balkongbild I

Jag hör skratt nästgårds

det är pojkarna med kastanjebruna ögon

 
En svala virvlar utan vind

gör piruetter mot blekblå himmel

 
Månen vilar mot talltopparna

som växer ur gamla Spångas jord

 
en måne till hälften fylld med ljus

Molnen har dragit norrut

 
Brandbilarna åker hem igen

och glassbilens melodi försvinner bort i natten


Piazzan glömd och konsthallen undangömd?

97287-58


Piazza Taxingeplan har återigen förvandlats till en vändplan, svåråtkomlig och nu ännu mer obegriplig än tidigare. Jag anade hela tiden att detta inte var tänkt att bli permanent, ändå hoppades jag. Tyckte nog att Piazzan var ett av de bästa projekten under bomässan just för att den vidareutvecklad vad som redan fanns och skapade nya möjligheter i Tensta. Förutsättningen för hela idén var att kommunikationen med torget på övre planet öppnades upp. Detta löstes elegant med en öppning i staketet och en läktare som även fungerade som trappa. På en promenad i morse upptäckte jag att det är slut med det. Staketet är igensatt, om än provisoriskt. Som jag skrivit
tidigare är den röda böljande centrumväggen avskaffad.Trappan/läktaren är borta. Kvar är en stackars rabatt, den målade vändplanen och den ödsliga ingången till konsthallen. Jaha, vad händer nu då?

 
hemsidan skriver konsthallen om tankarna bakom omvandlingen.  


”Hur definierar man en offentlig plats? Vad gör att folk får en relation till en plats så att de vill vara där, är det parkbänkar, politik, bankomater, korvgrillning, konst, träd, skugga, Starbucks eller Nike concept store?”

 
Man lyckades med koststycket att förvandla vändplanen till Piazza. Under ett par veckor i augusti var det en plats som folk gillade att vara på, som lockade med kultur, gemenskap och trivsel. Nu har man lyckats med ännu en förvandling - från Piazza till deprimerande asfaltsyta med egendomliga mönster. Som en påminnelse om att inget är för evigt, att inget är vad det verkar vara. Kanske väntar ännu en omgestaltning?  Kanske får konsthallen även fortsättningsvis leva sitt liv i skymundan. Ser ni ingången på bilden? Den är där, bakom gallren och papperskorgen. Verkar det i alla fall som.

Brytning verkligt hinder på arbetsmarknaden

97287-57Studierna har börjat på allvar för min del. Jag läser svenska som andraspråk på Stockholms universitet, vilket betyder att jag lär mig hur man lär ut svenska till invandrare. Det är mycket möjligt att det kommer att bli en del språksnack här på bloggen framöver.


Idag låter jag den här serien av Markku Huovila illustrera några funderingar om brytning. Serien visar på hur brytning kan vara ett verkligt hinder för många på arbetsmarknaden.


Det finns forskning som visar att bedömningen av lärares professionalism påverkades av deras brytning. Alltså: om en lärare pratade utan påtaglig brytning bedömdes denna vara mer lämplig för arbetet, än en lärare med större avvikelser från normaluttalet. Även om den som bröt mer kunde förmedla kunskap mer pedagogiskt och på ett mer varierat språk lyckades bedömarna inte uppfatta det. Brytningen färgade av sig på andra egenskaper. Man kan alltså säga att den som bryter riskerar att bli reducerad som tänkande varelse endast på grund av att munnen inte lyckas forma rätt ljud.


Vad ska vi göra med denna kunskap? Man kan se det från två håll: i svenskundervisningen måste uttalet få en framträdande roll. Många lärare kanske tycker det är svårt, men det är uppenbart att det är ytterst viktigt för eleverna. Så tidigt som möjligt måste eleverna få möjlighet att hitta rätt ljud och melodi i sitt språk. Det är fullt möjligt.


Dessutom kan man se det som ett problem att den här typen av bedömning görs vid rekrytering. Det finns ingen enkel lösning. Att förändra attityder tar tid. Och faktum är - det är svårare att förstå språket när det avviker för mycket från vad vi förväntar oss att få höra. Melodin och rytmen fungerar som våglängden för en radiosändning. Om det inte stämmer blir det svårt att urskilja vad budskapet är. Men om vi inte stänger av direkt utan försöker begripa har vi i alla fall givit vår samtalspartner en chans. Det förtjänar hon väl?


(Läs mer om uttalsträning på Olle Kjellins hemsida. Han kallar sig språkdoktor och säger sig kunna få vem som helst att tala utan brytning.  Kjellin har mycket imponerande meriter och uttrycker sig på ett sätt som säker provocerar många.


Huovilas serie är utställd på Kulturkaféet i Tensta träff månaden ut, om jag har förstått saken rätt. Dessutom finns hans härliga målning i medborgarkontorets fönster kvar. Nu med träffsäkra och roliga pratbubblor.

Inlägget pingat hos intressant.se.)



Svensk i Tensta (del 2)

Jag funderade i ett tidigare inlägg kring svenskheten. Vem är svensk och hur avgör man det? Jag fortsätter på samma tema genom att fråga mig: Vad är man om man inte är svensk? Om det är svårt att enas om vad som är svenskt tycks det enklare att avgöra vad som inte är det.

 
Vi reagerar omedelbart på vissa signaler för att sortera människor som icke-svenska. Utseende, uttal, namn eller beteende. Alla som hamnar utanför vad som kan accepteras som svensk tycks automatiskt bli kallade invandrare. Det är egentligen ganska märkligt – vi vet ju knappast ifall personen i fråga faktiskt har invandrat från ett annat land. (Ännu märkligare blir det när man talar om andra generationens invandrare.) Ändå finns det en massa människor som är födda här, som i andras ögon är invandrare och kanske till och med identifierar sig själva som sådana. Även om ordet invandrare den senaste tiden fått stå tillbaka för omskrivningar som personer ”med annan etnisk bakgrund” eller ”av utländsk härkomst” är det samma sak vi menar.  


Intressant
är att det bara tycks finnas två alternativ. Antingen är man svensk. Eller så är man det inte, vilket automatiskt gör en till invandrare. Mellan dessa två grupper finns dessutom ett antingen/eller-förhållande. Skulle man inte kunna tänka sig att människor både får vara invandrare och svenska? Alla människor identifierar sig olika beroende på sammanhang. Hemma vid köksbordet är vi en person medan vi lyfter fram andra egenskaper på anställningsintervjun eller på krogen. I vissa sällskap kanske vi vill känna oss som en i gänget medan andra grupper kan få oss att vilja ta avstånd. Kanske kan man säga att vi förhåller oss till omvärlden genom sätter vi ser på oss själva.

 
Det ideala vore att se människor för vad de faktiskt är, istället för vad de inte är, som i fallet invandrare. Det enda ordet invandrare berättar om en person är att denna inte är född i Sverige. Vilket de allra flesta i världen inte är. Det finns andra saker som definierar människor bättre än var de råkar vara födda, eller ännu värre – var deras föräldrar kommer ifrån.  

Har du några funderingar om detta? Jag återkommer i ämnet framöver.

Ett livfullt gångstråk

97287-5597287-5697287-54

Under mina promenader på gångvägen söder om Tensta, genom det som kallas för Tensta hage, kan jag inte låta bli att associera till en boardwalk. Ni vet, sådana som man ser i amerikanska TV-serier, spikraka gångvägar som löper längst stranden där folk går, åker rullskridskor och njuter av solen. Visserligen är en boardwalk byggd av trä, men en solig dag söder om Tensta kan man få lite samma känsla. Familjer promenerar med barnvagnar. Cyklar viner förbi, stavgångare pustar sig framåt medan en joggare är på väg att slå rekord. Irriterat flyttar man sig för mopederna som dundrar förbi. De är borta lika snabbt som de kom. En man på rullskidor stakar sig energiskt vidare. På en bänk intill gångvägen sitter två farbröder och pratar ett språk man inte förstår. Borta vid konstgräsplanen tränar ett fotbollslag inför höstsäsongen. Gravida kvinnor vaggar mot
Familjecentralen för att träffa barnmorskan. En dagisgrupp på led är på väg tillbaka hem för lunch. Var har de varit? En hare skuttar i ilfart upp mot skogsdungen. Skrämd av alla människor som trivs i solen.  


Alltid finns det något att titta på, något nytt att upptäcka. I vinter blir det pulka, skidor och skridskoåkning på Spånga IP.


Röster och bilder från Tensta

Tensta är som vanligt igen, efter mässan. Centrumbyggnadens vägg mot Taxingeplan har blivit av med sin röda förklädnad i plast som böljade i vinden. Jag gillade den väggen. Här och där sitter en rosa pil kvar och visar vägen till lägenheter som inte visas längre. Byggnadsställningarna står kvar kring husen. Byggandet fortgår.
Det offentliga rummet börjar på allvar upptas av valrörelsen - valstugor, affischer, informationsbås med foldrar på många språk.

Jag fick ett tips om en kommentar som jag missade i min sammanställning tidigare. Det är Peder Alton som skrev i DN den 17/8. Han är mest imponerad av Erik Stenberg sammanslagningar av lägenheter i Familjebostäders hus:

"Här finns mycket av det som länge varit dött inom svensk bostadsproduktion: social eftertanke kopplat till ny estetik, total brist på sentimentalitet, rumslig inlevelse."
 
För inspiration kan jag även tipsa om Flitiga myrans blogg. Häromdagen publicerades några härliga bilder ifrån Livstycket. Riktigt ögongodis!


Var bor du kompis?

97287-50

När
Helga Henschen gjorde utsmyckningarna i Tenstas tunnelbanestation ville hon att de boende i Tensta skulle känna sig delaktiga. Därav de många citaten på olika språk. Hon såg även till att barnen skulle kunna visa upp sin konst i tunnebanan. I boken "Vägen till Rebella" skriver hon om arbetet i underjorden:

"Vi gick omkring till turkar, finnar, italienare, chilenare, greker, jugoslaver och bad om ord. Vi gick till barnen i skolorna och bad dem måla bilder, minnen från deras hembygd. Det är viktigt att ha kvar sina  minnen, sina rötter, sin identitet.
Barnens bilder satte vi upp under okrossbart glas på de släta vägggarna utanför skyddsrummen."

97287-52












Under dessa glasrutor finns just nu bilder från barn i Elinsborgsskolan på temat "Var bor du kompis?". De har målat sina hus i Tensta eller andra hus som betyder mycket för dem. Det är fantastiska att studera detaljrikedomen i teckningarna av höghus. Varenda balkong och varje litet fönster har individuella utsmyckningar - färgstarka och personliga. Tvärtemot den gängse bilden av den enformiga betongförorten.

Med ord har barnen skrivit hur de känner för sin hus. Det är bra att man inte bara har avbildat byggnaderna utan även tagit fasta på den känslomässiga anknytningen  till huset/hemmet. Se bara hur dessa två små konstnärer/poeter har uttryckt sig:


97287-51

97287-53

Se fler bilder på Elinsborgsskolans hemsida.

Besök på biblioteket

97287-49

Biblioteket är öppet som vanligt igen efter sommarens hopplösa öppettider. Det blev ett besök idag med dottern som är tre år. Hon fick ett alldeles eget lånekort. Rött och fint. Vi lånade två Alfons-böcker samt två böcker på spanska. Och naturligtvis en DVD – "Fem myror är fler än fyra elefanter". Mycket populär här hemma.

 

97287-49Sedan bomässan avslutades har det varit lite dagen efter-stämning här i Tensta. Därför var det roligt att se att det snart blir författarbesök på biblioteket. Onsdagen den 13 september kommer Johanna Nilsson för att prata om sin bok "Jag är leopardpojkens dotter". En recensionen fick mig att vilja läsa den. Har inte läst någon av hennes tidigare böcker, men detta kanske blir en väg in i författarskapet.

 


Platsen är Tensta Kulturkafé, tillställningen är gratis och börjar klockan 19.00. Arrangörer är Tensta bibliotek, ABF, Bibliotekets vänner i Tensta och Tensta gymnasiums bibliotek. Läs mer här

 
(Bilden från biblioteket kommer ifrån Stockholms stadsbibliotek.)


Ulrika By svarar på kritik

Efter Ulrika Bys senaste två krönikor i DN har jag skickar mejl till henne och hänvisat henne till min blogg, där jag kommenterat hennes sätt att skriva om Tensta. Hon har precis som alla andra haft möjlighet att svara på bloggen, men har inte gjort det. Däremot fick jag detta mejl i onsdags. Jag publicerar det nu för att fler ska få läsa hur hon bemöter det jag skrivit, samtidigt som jag tycker det är intressant att se hennes attityd i frågan. Jag har valt att lägga ut hela mejlet utan att redigera något, för att undvika lösrycka citat.

Givetvis har jag svarat Ulrika även på detta mejl, utan att ha fått svar. Jag poängterade bland annat att jag inte vill förringa de problem som finns, vilket jag tycker framgår i det jag skrivit tidigare.

Kommentera gärna!


"Till: Annelie Drewsen
Från: Ulrika By
Datum: Wed, 30 Aug 2006 08:29:45 +0200

Hej Annellie!
Vill du har svar på bloggen, eller via mejl?
Jag svarade dig att jag skulle läsa, det har jag gjort. Jag har full förståelse och repekt för att du trivs i Tensta och att du tycker att det är fint och välskött. Jag skriver om de fastigheter som inte är lika mysiga som de du bor i, jag skriver om att många människor som i sina professioner arbetar väldigt nära människor som lever i utanförskap faktiskt slår larm om förhållanden som inte är socialt önskvärda.
Du kanske inte tycker att trångboddhet och våldsbrottslighet är ett problem. Du kanske inte tycker att det spelar någon roll att barnen mår dåligt, att de har svårt att lära sig svenska, att man allt för ofta från myndigehetrnas sida upptäcker barn som lever här med "falska" föräldrar.
Jag tror att det är dumt och kränkande mot de människro som lever under svåra omständigheter  att inte tala öppet om de problem som finns. Det handlar inte om att ta makten från de som bor i Tensta, Rinkeby, Husby, det handlar om att få verkliga makthavare att inse att villkoren är annorlunda där. Om inte du tycker det, så fine, varenda socialarbetare, lärare, fastighetsskötare etc jag pratar med är djupt oroade över utvecklingen.
Vi gör mängder med  trevliga jobb från både Tensta och Husby.
De behövs.
Men artiklarna som beskriver konflikterna behövs också. Hur ska vi annars kunna förändra? (Okej, du kanske inte tycker att det behövs förändras, men då är du nog ganska ensam om det).

Jag uppskattrar att du engagerar dig och hoppas att det leder till enmassa gott!

Hälsningar

Ulrika By

Reporter
DN"

(Inlägget pingat hos intressant.se.)