Chockerande promenad kring Tensta centrum

På tisdagskvällen fick jag den fullkomligt vansinniga idén att till fots bege mig till en av de farligaste platser man kan föreställa sig. Där har det kastats sten, folk har rånats och i de närliggande husen sitter människorna bakom väl låsta dörrar och skakar av rädsla för att eländet skall tränga in i deras hem. Att Tensta centrum är farligt efter klockan 18, förmodligen fullkomligt livsfarligt, är allmänt känt efter att SL dragit in busslinjer och stängt tunnelbaneuppgångar på grund av den ohållbara situationen. Jag fick infallet att gå på det värst drabbade området: Tenstagången. Som ni förstår var det oundvikligt att något skulle inträffa.

Det som mötte mig var chockerande, jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig något liknande. På torget utanför matbutiken rådde ett fullständigt lugn. Folk gick hemåt med matkassar i händerna, ett gäng killar ägnade sig åt att städa upp efter fruktstånden och en helt vanlig familj - med barn, shoppingvagn och allt! - strosade omkring helt oförskräckt under träden som planterats längst gången. På en bänk satt några män och samtalade stilla. Jag närmade mig långsamt den farliga uppgången från tunnelbanan som hållits stängd en tid. Döm om min förvåning när jag såg att dörrarna till den upplysta entréhallen stod öppna, som för att välkomna resenärer. Vid grillen stod en man och beställde mat vid luckan, vid kiosken var det lugnt. Och himlen var blå och ljus, precis som på andra platser på samma breddgrad. Inget mörker så långt ögat kunde nå!

När jag fortsatte vidare kunde jag konstatera att detta ofattbara lugn rådde trots en total frånvaro av polis eller väktare. Inte en enda uniform hade jag sett på plats för att upprätthålla lag och ordning bland medborgarna. I de människor jag mötte kunde jag inte ana ens tillstymmelsen till att vilja kasta sten. De verkade faktiskt helt kapabla att på egen hand skapa en trivsam atmosfär.

Ett sista chockerande faktum är även den totala avsaknaden av journalister på plats för att rapportera om de extraordinära omständigheter som rådde i Tensta på tisdagskvällen. Kanske satt de hemma och filade på nya artiklar om "sanningen om Tensta".

Valborg på Eggeby gård

Valborgsmässoafton (30 april) firas ordentligt på Eggeby gård. Från klockan 18.00 bjuds det på bland annat barnteater, vårsal, körsång och lotterier. Dessutom blir det konstutställning med Markku Huovila och Marcello Lentini. Nalin Pekgul vårtalar.  Klockan 20.00 tänds brasan.


Nya perspektiv

Jag har det lite hektiskt för tillfället, är inne i slutspurten på denna termins studier. Därför tänkte jag i detta inlägg tänkte presentera vad andra har observerat i Tensta, och då menar jag inte observationer kring stenkastning och skumma förskolor.  

Till att börja med kan jag konstetare att Hjulstaskolan ännu en gång
prisas för ditt arbete. Denna gång får rektorn Elisabeth Sörhuuus Arbetsgivaralliansens stora Ledarstipendium. En del av motiveringen lyder: "Elisabeth Sörhuus visar ett oerhört engagemang för de barn och ungdomar som går i Hjulsta Skolor där hon är rektor sedan närmare 20 år. Hon har stor respekt för sitt uppdrag och den miljö hon arbetar i. Med intresse och handlingskraft inger hon hopp och mod i barnen, ungdomarna och deras föräldrar. " Det är bara att gratulera!

Ett intressant perspektiv på Tensta har Calle Fridén, som är byggnadsarbetare. På sin blogg "Utsikt från ett tak" beskriver han just nu hur arbetet med ett tak på Hyppingeplan fortskrider, i ord och bilder. Det är ett kittlande perspektiv.  Han har även skrivit ett intressant inlägg och Pontus Herins bok om Tensta.

Till sist vill jag återkoppla det jag skrev om Kungsträdgården i förra inlägget. För även om vi inte får några tjusigt urnor så har vi i alla fall en hel del körsbärsträd som blommar lika fint som i Kungsträdgården. Ett par av dem har Ulf Larsson fotograferat. Vackert!

Även du kan medverka här på bloggen genom att skriva en lista på dina favoriter i Tensta. Läs mer här!


Vårsol gör tjänstemän kreativa

image304 image305

Våren har kommit till stan och med den blomsterdekorationer. På Tentagången står dessa vackra rundlar med penséer. Men det är något som inte riktigt stämmer - tittar man närmare på den lilla bricka som finns på varje rundel står det Bromma stadsdelsförvaltning. Så vitt jag vet har ännu ingen förestagit att Spånga-Tensta ska slås ihop med Bromma. Nej, det måste helt enkelt vara våra omtänksamma tjänstemän på förvaltningen, som i sann Robin Hood-anda har begett sig på skattjakt i de rikare delarna av stan för att smycka vårt kära Tensta och samtidigt spara in några kronor på budgeten.

Får man föreslå en tur till Kungsträdgården nästa gång?  Där har jag spanat in några snygga urnor i jätteformat som skulle göra sig bra borta vid Spånga by i sommar - inte helt olikt Kungsträdgården med vattenspegel och allt!

Bråk stoppar SL-trafiken

Det har varit en obekväm helg för alla som har försökt komma hem till Tensta (och Rinkeby) med SL efter klockan 18 på kvällarna. Tunnelbanans ena uppgång har varit stängd och busslinjer har dragits om så att de inte har stannat vid hållplatser i Tensta och Rinkeby. Jag fick själv gå hem från Spånga IP i fredags kväll, när jag kom hem via Spånga och pendeltåget.

Personligen har jag aldrig upplevt vålsamheter eller känt mig otrygg i tunnebanan, tvärtom tycker jag att det känns tryggt och att det alltid är mycket folk i vagnen. Men den senaste tiden har det alltid stått väktare vid utgången, ibland två - men ofta upp till sex stycken - som en olustig påminnelse om vad som faktiskt sker på kvällarna.  I slutet av förra veckan rapporterade media om att två väktare i Tensta jagades av ett 30-tal ungdomar och blev tvugna att låsa in sig i väntan på Polisen. Endast en person greps.

SL vädjar nu till länspolismästare Carin Götblad om mer resurser för att få läget i Tensta under kontroll. SL:s VD Ingemar Ziegler säger i ett pressmeddelande:
- Det är av yttersta vikt att de boende, resenärer och personal kan garanteras en trygg och säker miljö och trafik. Vi vill inget hellre än att återuppta normal trafik, men idag kan vi inte garantera säkerheten. SL har i gott samarbete med polisen satt in stora resurser som vi nu tvingas konstatera inte räcker till. Nu måste omfattande polisiära resurser sättas in för att lösa problemen snabbt annars riskerar situationen att skena iväg.

Hela situationen gör mig riktigt arg - återigen lycket att fåtal ungdomar i princip isolera en stadsdel med 15000 invånare. Det är inte första gången och jag vet inte om jag vågar hoppas på att det är den sista. Det behövs en långsiktig lösning nu - samt krafttag mot bråkstakarna här och nu. Jag har tyvärr inte någon lösning, bara en stilla undran: Var är föräldrarna?

Läs mer:
DN:
30-tal unga jagade väktare med hammare
SL vädjar om mer resurser

Torsdag 16:30

image303

Bild från centrum idag: Nalin Pekgul (s) väntar fortfarande på Filippa Reinfeldt (m), idag tillsammans med vänsterpartisten och rinkebybon Ann-Margarethe Livh.

Senare på kvällen ordnades även ett möte på Tensta träff  under rubriken "Vision Tensta". Frågan som skulle diskuteras var: Kan Tensta kan bli en kulturstadsdel igen?  med bland andra Ann-Margarethe Livh och Gregor Wroblewski. Tyvärr var det lite för kort varsel för min del. Kanske var du där?

Hjulsta då och nu på Historiska museet

image301image302

Elever från klass 8D i Hjulstaskolan, samt museets entré.
Bilder: Historiska museet

Under hösten grävdese ett område vid gamla Hjulsta ut av arkeologer, inför kommande utbyggnaden av E18. Några som fick möjlighet att delta i utgrävningarna var klass 8D från Hjulstaskolan. Just nu pågår en utställning på Historiska museet som visar upp deras arbete. Där finns inte bara fynd från utgrävningarna, utan eleverna får själva berätta om hur de ser på Hjulstas historia och nutid.


En av eleverna, Kevin Guerrero, säger:

- Innan vi började tänkte jag att vi inte skulle hitta några saker. Jag trodde att det bara funnits skog här i gamla Hjulsta tidigare. Men nu vet jag att det inte är så. Vi grävde fram många saker och jag hittade ett kristet kors. Det var roligt att gräva, fastän det var kallt och man frös mycket. 


Tack vara Historiska museets databas går det att ta del av delar av materialet utan att åka till museet. Här finns bilder på eleverna som gräver och gör fynd, karta, bakgrundsinformation samt noteringar och små berättelser som eleverna har skrivit om föremålen.


Utställningen heter "Hjulsta då.nu" och pågår till oktober 2008.

Läs mer: 
Om utställningen Hjulsta då.nu
Titta i databasen  
Hjulstaskolan

Tidigare inlägg:
Tillbaka till Vikingatiden


Kör försiktigt!

image300Denna vecka är tydligen utropad till trafikvecka av Spånga-Tensta respektive Kista-Rinkeby stadsdelsnämnder. Använd hjälm! Ta hänsyn till gående! Kör nykter! Det är några av uppmaningarna som riktas till förbipasserande på anslagstavlorna.

På stadsdelens
hemsida läser jag den första trafikveckan genomfördes 2005 på initiativ av Spånga-Tenstas lokala Brotts- och drogförebyggande råd (LoBRÅ). Ute i skolorna sker aktiviteter, liksom på andra ställen i stadsdelen.

Jag är lite tveksam till om affischernas budskap faktiskt får folk att ändra sina vanor - men om en enda person börjar använda bälte till följd av dem så är det en vinst.

Något som faktiskt märks på gatorna är att sandsopningen har satt igång. Även det kan man läsa om på hemsidan!

Sura karameller och nya bommar

Häromdagen på väg hem från universitetet hämtade jag upp ett paket på Tensta tobak. Däri fanns böcker, bland anant Pontus Herins skildring av sin tid i Tensta (se tidigare inlägg). Jag kastade mig över den och känner genast igen mig i många av Herins erfarenheter. Det är roligt att läsa, men manar också till en del reflexion. Det är som en ask chokladpraliner, eller kanske snarare som en påse sura karameller, som smakar bäst om man suger på dem en i taget i lugn och ro. Så om jag inte bloggar på ett par dagar vet ni alltså vad jag håller på med. Kanske någon annan göra samma sak?


image299En notering från Tensta utanför min lägenhet gjorde jag dock idag. Vid Hagstråket noterade jag att ett par bommar har satts upp på gångbroarna - ett försök att upprätthålla 60-talets vision om en närmiljö där bilar separeras från gång- och cykeltrafik. Kanske kan vi se fram emot en bilfri sommar i centrum?


Dock borde stadens beslutsfattare i trafikfrågor även kunna anpassa sig till att alla fina ritbordsidéer inte fungerar i den mänskliga verkligheten. Som exempel kan nämnas Hagstråket, som är tänkt för biltrafik och således inte har några trottoarer, men där många ändå väljer att gå till och från tunnelbanan, eftersom gångvägen innebär en omväg. En riktig trottoar skulle sitta fint - till på köpet skulle vägen smalna av, vilket kanske skulle få bilarna att sakta ner farten. Om nu någon vågar tänkta tanken på att bilar och människor kan röra sig på samma vägar - även i Tensta!


Det kom ett mejl...

För ett par dagar sedan kom det ett mejl som handlade om Husby. Normalt sett skriver jag bara om sådant som har anknytning till Tensta, men ämnet kändes väldigt angeläget, så jag delar gärna med mig av lite utrymme på bloggen.

Nedan återger jag mejlet, som handlar om att en fritidsgård i Husby ska läggas ner. Jag hoppas givetvis att verksamheten blir kvar trots allt, och önskar alla som kämpar för den lycka till!


"Hej!

Jag brukar läsa din blogg emellanåt. Det var min man, uppvuxen i Tensta som tipsade mig. Numera bor vi i Årsta.


Politikerna har beslutat att lägga ner fritidsgården Gula Gården i Husby, som drivs av Unga Örnar. Detta är väldigt tragiskt då barnen i mellanstadieåldern inte längre kommer att ha någonstans att vända sig på kvällarna. Gula Gården har idag verksamhet till klockan 20:00 på vardagkvällar samt även verksamhet på lov och helger.


Politikerna hävdar att det numera är skolorna som är ansvariga för barnens fritidsverksamhet, men skolorna har bara ansvar fram till klockan 17:00 och inte på lov och helger.


På Gula Gården får man läxhjälp och mellanmål samt umgås med kompisar och vuxna. Många barn i Husby har föräldrar som inte talar så bra svenska, vilket gör att läxhjälpen är ovärderlig för dessa barn.


I tisdags hölls ett möte för boende i Husby där även politiker bjudits in, för att få lyssna på vad de boende tycker. Ett utdrag från detta möte återgavs på Stockholmsnytt.


Du får väldigt gärna skriva något om detta på din blogg, då jag vet att den är väldigt populär och det förhoppningsvis får fler att vakna upp och engagera sig i att den sista fritidsgården i Husby läggs ner.


Hälsningar

Ia Hamn"

Läs mer:
Gula Gårdens hemsida


Ny bok om Tensta - författaren listar sina favoriter

image297Idag kommer en ny bok om Tensta med den trivsamma titeln " I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra". Författaren och journalisten Pontus Herin bestämde sig för att flytta från innerstan till förorten med sin familj. De bodde i en lägenhet i Tensta från 2006 till januari i år, då flyttlasset gick vidare till en villa.  Upplevelsen av tiden i Tensta kan vi läsa om i hans bok.  


Varför ska tenstaborna läsa din bok?

- För att den tar upp många av de frågor som berör tenstaborna, som bristen på engagemang i den lokala politiken, behovet av "dragplåster" som en populär konsthall eller sportarena, arkitekturen i Tensta och så vidare. Jag tror också många kommer att känna igen sig i miljöbeskrivningar av till exempel badhuset, stämningen på dagis, i centrum eller bara under en promenad runt Hyppingeplan. Det är också en möjlighet att lära känna tenstaprofiler som den gamle politiske "nestorn" Lennart Svensson, Gregor Wroblewski, arkitekten Erik Stenberg och många fler.



Pontus har också listat sina fem favoriter här i Tensta
exklusivt för bloggen. Detta är hans lista: image299


1. Badhuset
- för samtalen i bastun


2. Nya kolgrillen i centrum

- har glömt namnet...


3. Erikslunds parklek
- upptäckte något nytt varje gång jag var där


4. Gottgott grillen
- för rullarna


5. Tensta Träff
- Kommer att bli suveränt tack vare Gregor



Den 21 april kl. 18.00 besöker Pontus Herin Kulturkaféet för att prata om sin bok.


Fler favoriter:
Adam Tensta
Anna Lindhagen
Skriv din egen lista!

Mer om boken:
Frank förlag
HD: Murarna i Tensta

Recension i DN