DN skriver om Adam Tensta

DN Sthlm skriver om Adam Tensta i artikeln Stockholmsrappare att hålla ögonen på:

En "medveten" rappare i samma skola som Looptroop, som rappar på engelska. Han är relativt okänd i Sverige, men har turnerat mycket i Europa.


Dessutom ställer DN Två frågor till Adam Tensta.

Jag skrev om honom här.

Slummer har koll på förorten

För alla som vill ha koll på kulturlivet i Stockholms förorter rekommenderar jag ett besök på Slummer.se. Där kan du läsa intressanta artiklar och ha koll på vad som händer där just du bor.

Det går även bra att tipsa om evenemang och nyheter. Ett bra sätt för alla eldsjälar i förorten som sätter ihop kulturprogram och aktiviteter att nå ut till en bredare publik!

Nästa nummer kommer den tredje mars, efter några månders uppehåll. Du kanske redan anar att jag är med på ett hörn. I kommande nummer kan du läsa en text av mig om barnböcker i förorten.

Psst... om du vet något som är på gång här i Tensta gör det inget om du tipsar mig också!

Sportlov i Spånga-Tensta

Idag börjar sportlovet i Stockholm. Än så länge är mina egna barn för små för att ha spotlov, men för er som har lite större barn kommer här några tips på vad som händer under veckan i Spånga-Tensta.  
Kontaktinformation och länkar finns längre ned på sidan.

 
MÅNDAG

Spånga Folkan: Tårtbakartävling.

Tensta simhall: Märkestagning/simtest 12.00-14.00 och vattenpolo14.00-15.00.

 
TISDAG

Erikslunds parklek: Vasaloppet. Små barn åker klockan 10 och de större barnen klockan 14.
Spånga by: Pingisturnering kl. 13

Spånga Folkan: Fotbollsspelturnering.

Tensta simhall: Märkestagning/simtest 12.00-14.00 och Hunden 14.00-15.00.

Biblioteket i Tensta: Nybörjarkurs och tävling i schack kl. 14-16.

 
ONSDAG

Erikslunds parklek: Skridskoskola.

Spånga by: Utomhuslek, grillen tänds kl. 10 och kl. 13.

Spånga Folkan: Filmfestival

Tensta simhall: Märkestagning, simtest 13.00-14.00 och 16.30-17.30 och Hunden, bryggan 14.00-15.00 15.30-16.

Biblioteket i Tensta: Nybörjarkurs och tävling i schack kl. 14-16.

 
TORSDAG

Erikslunds parklek: Grillen tänds kl. 10 och kl. 14.30 Aktivitet vid grillningen kl. 14.30

Spånga by: Speldag, turneringar kl. 13

Tensta simhall: Märkestagning/simtest 12.00-14.00 och vattenpolo 14.00-15.00. 

Biblioteket i Tensta: Lär dig göra egna smycken. Workshop för tjejer 12-19 år kl. 13-15. Anmälan på biblioteket senast 27 februari.

 
FREDAG

Spånga by: Utomhusdag. Avslutning med korvgrillning.

Spånga Folkan: ”Emmalins” fria teater besöker Folkan

Tensta simhall: Märkestagning/simtest 12.00-14.00 och bad- och båtvett, isflak, flytvästar, kasta livboj. 14.00-15.00.

 
LÖRDAG

Biblioteket i Tensta: nybörjarkurs och tävling i schack kl. 13-15.

 
DESSUTOM UNDER VECKAN:

Fotboll i fotbollshallen vid Spånga IP, aktiviteter hos Verdandi och Blå huset samt möjlighet till skridskoåknig på konstis och naturis. Läs mer på stadsdelens infosida.

Kontaktuppgifter och länkar:

Spånga Folkan, Spångav. 353, tfn. 508 03 885

Erikslunds Parklek, Elinborgsbacken 15, tfn. 760 60 42

Spånga By, Holmingegränd (bredvid Spånga kyrka), tfn. 760 16 33.

Tensta simhall, Hagstråket 9, tfn: 508 41 170.

Biblioteket i Tensta, Hagstråket 13, tfn. 508 30 616.


Trädfällning vid Spånga kyrka

97287-180

Igår när jag gick förbi Spånga kyrka fick jag syn på detta. Högt upp i ett träd arbetade en man. Med hjälp av linor och en motorsåg sågade han ner stammen bit för bit. På marken nedanför stod en annan man och tog hand om de tunga stockarna som föll. En tredje körde iväg dem med hjälp av en liten traktor.

Den här typen av trädfällning, som
tydligen kallas sektionsfällning, används när man vill vara försiktig och inte skada närliggande hus, eller i detta fallet även gravar. Yrkesgruppen som är specialiserade på arbetet kallas arborister, eller trädvårdare. Arboristerna är fortfarande få i Sverige, men jag tycker att det är fascinerande att de finns. Tänk att det finns människor som har specialiserat sig på att ta hand om träd - som hänger och klättrar högt upp i den kalla vinterkylan.

Jag vet inte hur mycket av träden som fälldes. Jag hoppas att de stora och ståtliga träden till vänster på bilden fick stå kvar i alla fall!

Så här såg det ut på gatan utanför kyrkogården:

97287-181

Tensta på Myspace

97287-17997287-17797287-178
Presentationsbilder från Myspace

Av en händelse upptäckte jag att Tensta finns på Myspace, som främst används av musiker och artister för att lägga ut musik och nå ut till nya lyssnare. Men även andra kan alltså ha sidor där.  

 
Tensta centrum på Myspace beskriver sig själv som ”Female, 38 years old, Stockholm, Sweden" och visst stämmer det! På sidan finns några videoklipp från Tensta centrum och bilder från arbetet med den nya mosaikväggen på ett kafé i centrum.

Tenstagången finns också på Myspace. Där heter det så här: "I'm Tenstagången, the central street in Tensta. I have trees, a fountain, a subway, a mall and other shops, but no cars! I am used by all the people in Tensta :)" Titta noga på bakgrundsbilden, du kanske känner igen den?


Även Tensta konsthall och Taxingeplan har varsin sida, liksom rapparen Adam Tensta som jag har skrivit om tidigare.

Med tanke på bildmaterialet är det inte så svårt att gissa vem/vilka det är som har lagt upp Tenstasidorna på Myspace. Jag tycker att det är en roligt idé och har haft kul när jag kollat runt. Jag hoppas det blir uppdateringar då och då och uppskattar att man har länkat hit till min blogg!


 


I huvudet på en EU-parlamentariker

97287-176Ikväll på Kulturkafét i Tensta Träff är rubriken "I huvudet på en EU-parlamentariker." Det är Inger Segelström som kommer för att prata om aktuella frågor inom EU, som nya medlemsländer, trafficking, miljö och säkerhet.

Inger Segelström är socialdemokrat med en lång politisk karriär bakom sig. Bland annat har hon tidgare varit ordförande i det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Klockan 18.30 ikväll den 19 februari kan du alltså möta henne.
Fri entré. Arrangör är Tensta Kulturgrupp.

Länkar:
Europaparlamentets presentation av Inger Segelström
Intressant artikel i SvD om tre kvinnliga EU-parlamentariker (från 2005)

E18 byggs om med början i höst

Det har länge varit prat om att bygga om E18 utanför Tensta och Rinkeby. Hur man ska göra det finns det många åsikter om, men nu verkar Vägverkets planer vara på väg att förverkligas. Tack vare att Stockholms stad ger ett förskott på 665 miljoner kronor kan bygget komma igång redan i höst, enligt Aftonbladet.

Genom ombyggnaden vill man bland annat minska antalet olyckor, förbättra framkomligheten och minska bullret för de boende. Två överdäckningar av motorvägen vid Tensta och Rinkeby är planerade. Många skulle dock hellre se en tunnel för hela sträckan.

Vad jag förstår kommer man också att underlätta för trafikanter som åker mellan Rinkeby och Tensta genom att bygga en ny lokalgatan mellan stadsdelarna. Det är verkligen behövligt.

Jag förstår att människor vill skydda naturområden, men samtidigt är kommunikationer nödvändiga för att människor skall kunna mötas. Tensta är en väldigt isolerad stadsdel, svår att ta sig in i. Dra gärna vägar till Solhöjden, Lunda, Kista, Rinkeby, men utan att föra för stora ingrepp på naturen. Det tror jag att Tensta skulle vinna på.

Länkar:
DN refererar kommunfullmäktiges debatt om utbyggnaden - en livig sådan!
Vägverkets planer - väldigt kortfattat. Det finns även en interaktiv karta.

Khemiri avslöjar hemligheter

97287-185Igår på alla hjärtans dag kom Jonas Hassen Khemiri till Tensta träff för att prata om sitt författarskap och sina böcker. Han hade en avslappnad stil och lät publiken delta i samtalet.

Han avslöjade några hemligheter ur sina böcker, bland annat vad vissa namn i "Ett öga rött" står för. Han tycker om att leka med ord och deras betydelser och vill att det ska finnas något för alla att hämta i hans böcker, att de ska gå att läsa på flera nivåer. Förtjust visar han på blädderblocket hur han har skapat ett par ordlekar. Det är tydligt att han trivs med pennan i handen.

Vad nästa bok ska handla om vet han inte. " Det kanske inte ens blir en bok, texten verkar vilja något annat" förklarar han. Jonas vill hitta nya sätt att nå ut med sina texter till en publik och frågar publiken om tips. "Säg inte internet bara!" uppmanar han. Jag antar att Jonas inte kommer att börja blogga alltså. Men han har i alla fall en
hemsida.

Det var en ganska bred publik som kom för att lyssna på Jonas Hassen Khemiri och flera personer gick fram efteråt för att få en bok signerad, ta en bild eller bara säga hur bra hans böcker är.

Cosas + Livstycket = Sant

97287-18397287-185
Foto: Anneli Levin


Vilken nyhet passar bättre på alla hjärtans dag än denna?  
Flitiga myran berättar att hon kommer att börja sälja delar av Livstyckets sortiment i sin nätbutik Cosas.  

Rubriken har jag lånat av henne, och att det liknar en kärleksaffär är inte så svårt att förstå. Det räcker att ta sig en titt på Livstyckets färgstarka textilier och Cosas övriga sortiment. Kvinnan bakom både bloggen och butiken är Anneli Levin och jag tror inte att det finns någon som är mer lämpad att föra ut Livstycket till en bredare publik än hon. Anneli tar de vackraste bilder av sakerna i butiken, som riktigt andas kärleksfull omtanke. Precis den omtanke som de broderade sakerna från Livstycket förtjänar.

 
Till att börja med kommer Livstyckets broderade neccessärer och några unika kuddar att finnas till försäljning hos Cosas, men fler produkter är på väg in i sortimentet.

Länkar:
Du hittar Cosas här,
Flitiga myrans blogg här och
Livstyckets hemsida här.

Finska församlingens verksamhet i Spånga

97287-182

Det förekommer ganska ofta anslag på språk jag inte förstår på anslagstavlorna. Här är ett på finska. Det är Finska församlingen som presenterar sin verksamhet under våren. Det verkar hända mycket, men exakt vad vet jag inte riktigt.

Finska församlingens hemsida finns denna presentation:

Finska församlingen i Stockholm är en tvåspråkig församling som tillhör Svenska kyrkan och Stockholms stift och är en del av Kristi världsvida kyrka. Hon har som uppgift att bära fram evangeliet genom att befria, bekräfta och upprätta människan. Detta gör hon i gudstjänst, mission, undervisning och diakoni.


Församlingen är tydligen en hon. Intressant, tycker jag. Är alla församlingar det eller bara den finska?

Jonas Hassen Khemiri till biblioteket

97287-181Äntligen drar säsongens kulturprogram i Tensta igång och det är ingen dålig inledning. På onsdag den 14 februari gästar Jonas Hassen Khemiri biblioteket.

 
De flesta har nog hört tals om hans omtalade och hyllade debutbok ”Ett öga rött”, som nu håller på att bli film. Hans andra bok ”Montecore – en unik tiger” nominerades till Augustipriset. Khemiri har även skrivit pjäsen ”Invasion!” som spelades på Stadsteatern.  


På alla hjärtans dag kommer han alltså till Tensta för att prata om sina böcker och sitt skrivande.

 

Klockan 18.30 den 14 februari på Tensta bibliotek. Fri entré.


Läs mer om
arrangemanget här.
Besök Jonas Hassen Khemiris hemsida här.


Nytt utseende på bloggen

Bloggen kommer att få ett nytt utseende från och med nu. Det kan ta några dagar innan jag är klart med den slutgiltiga designen. Under tiden kan det hända att det ser konstigt ut och jag hoppas att ni har överseende med det.

Antagligen kommer äldre inlägg inte alltid passa in i nya designen, jag ska se om jag kan göra något åt det också så småningom.

Uppdatering 070214: Jag kommer att rensa upp bland kategorierna. till att börja med tar jag bort kategorin "Litteratur" och flyttar inläggen till "Kultur i Tensta" eller "Övrigt". Dessutom lägger jag till "Aktuellt".


Inspiration och musik

Ni som följer bloggen vet att jag för ett tag sedan tappade inspirationen. Under en promenad idag  kom den dock tillbaka, bitarna föll på plats. Anslagstavlorna är fulla med aktiviteter och flera andra spännande saker med Tensta-anknytning är att vänta under våren. Det ska bli riktigt roligt att skriva om!

Jag ska också försöka snygga till bloggen (i mån av tid) samt lägga till en kategori. Håll utkik efter förändringarna.

Idag vill jag bjuda på två tips på musikupplevelser under helgen.

97287-179

PÅ LÖRDAG: Bakom tystnaden
Ett musikverk om mänskliga rättigheter, som skapats av elever på
Skeppsholmens folkhögskolas musikkurs. Verket har sitt uruppförande lördagen den 10 februari klockan 16.00Tensta Träff.
Medverkande är musiker på Skeppsholmens folkhögskola samt kören Myriad.
Entré: 100 kronor. Stud/ pens 50 kronor. Barn under 15 år gratis. Ej förköp.

97287-180

PÅ SÖNDAG: Kammarmusik

Tensta trio ger konsert med musik av Mozart, Wikström och Theodorakis.
Söndag den 11 februari klockan 19.00 i Spånga kyrka.

DESSUTOM: Husvisning
För den som är sugen på ett nybyggt radhus är det visning av JM:s hus på Järingegränd på söndag mellan klockan 14.30 och 15.30. Mer info på JM:s hemsida.

För övrigt har Järva kulturguide (som jag skrev om här) blivit tillgänglig på internet. Jag kan rekommendera ett besök!

Systembolaget i Tensta rånat

Enligt DN rånades Systembolaget i Tensta idag vid 18-tiden. Ingen kom till skada, tack och lov. Polisen sökte i området efter gärningsmännen utan resultat.

Även SvD skriver om rånet, och citerar Polisens talesman Björn Engström:
- Två mörkklädda gärningsmän har hotat personal i kassan, kommit över kontanter, och försvunnit från platsen.

Låt oss hoppas att personelan klarade sig bra under omständigheterna och att man lyckas få tag på rånarna. Jag har märkt en ökad närvaro av poliser i Tensta centrum speciellt vissa tider - kanske blir det ännu mer framöver.  

Tensta konsthall bjuder in till shopping

97287-178
Bild från Tensta konsthalls hemsida

Imorgon lördag öppnar Tensta konsthall sina dörrar för shopping. Men det är knappast någon traditionell museishop vi har att vänta. Bara namnet ”Dark Rainbow Shop” antyder något annorlunda. Här skall design, mode, konsthantverk och hemslöjd mötas och säljas. Man siktar på en ny typ av shoppingupplevelse. Dark Rainbow Shop vill vara krukan med guld som finns vid regnbågens slut.


På lördag den 3 februari öppnar shopen och kollektion 1.07 presenteras. Därefter kommer fyra kollektioner per år inom design, mode, konsthantverk och hemslöjd att presenteras. Både konsthallens egna produktioner och formgivare från Sverige och andra länder kommer att sätta sin prägel på shopen.


Konceptet har utvecklats av konsthantverkaren Zandra Ahl och Jelena Rundqvist från Tensta konsthall. Om arbetet skriver de på konsthallens hemsida.


Jelena: ”I utvecklingen av Dark Rainbow Shop har Zandra och jag har utgått från våra olika inspirationskällor: Askungen, Trollkarlen från Oz, Jung, alkemi, new age, kristendom, fjärilar, Singin in the Rain, 1700-tal, Las Vegas och min mormors vind.”


Zandra: ”Dark Rainbow Shop är en dröm för mig, att förena de inblandade personernas olika kompetenser och inkorporera dem i min vision: Att skapa en magisk plats, en ohelig allians, en sorts visuell poesi och upplevelse.”


Så om du har tröttnat på att gå runt i samma gamla affärer och köpa samma saker som alla andra – gör ett besök på ”Dark Rainbow Shop” i Tensta.

MER ATT LÄSA OM NÅGRA AV FORMGIVARNA:


> Svd om Zandra Ahl:
Kitschens drottning 
> Svd om Ann-Sofie Back: Världspremiär på hemmaplan
> Beckmans/Alice Shulmans portfolio: Alice Schulman
> Designgruppen Bless: Hemsida
> Möbelaffären Tensta möbler: Hemsida
> Besök även Tensta konthalls hemsida för mer info.

Uppdatering 070204: Läs även vad Anna skriver om Tensta: Stockholms nya designmecka?