En ny sida av förorten i FÖRORT

För några dagar sedan kom det ett mejl som informerade om att en ny tidning om förorten kommer ut den 1 juni. Den kommer att finnas att hämta på pizzerior och kebabställen. Så här stod det:

"Den 1 juni kommer en ny tidning med det raka namnet FÖRORT att lanseras. Tidningen är ett initiativ taget av förortsbor som ville göra en nöjestidning som inte handlade bara om tretton personer inne i stan.
- Tidningen FÖRORT kommer att bli en stor överraskning för många. Den visar en ny sida av förorten som inte har visats tidigare, säger Selda Evgin, 27-årig chefredaktör som tidigare frilansat för DN På Stan och Gringo, bland annat."

Redan nu kan man dock läsa tidningen på 
www.forort.se.

"Det började i Tensta" skriver Selda Evgin i ledaren om sin egen bakgrund.  Hon menar att det är dags att få upp ögonen för allt bra som händer i förorten, bejaka det. I tidningen ryms vardagliga betraktelser, porträtt av intressanta personligheter och en artikel om arbetslösheten i förorten. Ett kalendarium har man klämt in också, som dock inte ser särkilt välfyllt ut.

Det är svårt att skapa sig en uppfattning om tidningen genom att läsa den på skärmen. Jag får väl helt enkelt gå ner till nåt kebabställe och hämta mitt eget ex i morgon. En sak tyckt dock redaktionen ha missat, att de inte är först ut att göra en nöjesguide om förorten. Men det är ett gott teckan att det dyker upp fler tidningar som fokuserar på förorten. Förhoppningsvis betyder det att fler skribenter från Stockholms förorter kommer fram, inte bara sådana som passar in i Gringos bild av en förortsbo.


 

En hälsning från Tensta!


image242image241

Flitiga myran hade idag
bilder från Tensta på sin blogg, med en hälsning till Olga och mig. Olga har hälsat tillbaka från sin blogg och jag vill ju inte vara sämre.

Dessa två bilder är min hälsning till dig, Anneli! De är från en promenad för att par veckor sedan kring Spånga kyrka, vars äldsta delar är från 1100-talet. När muren ovan kom till vet jag inte, men den är säkerligen flera hundra år gammal. Vackert, eller hur, med dessa stora stenar? Jag hoppas din mur står lika länge, Anneli.

Och vattenkannorna så stiligt på rad i väntan på att komma till användning. Inte lika tjusiga som dessa dock. (Men min kanna här hemma är faktiskt likadan som en i samlingen!)

Mer att läsa:
Spånga kyrkas historia


Spår efter blomstergerillan

image240image239

För alla som har undrat vad som hände med blommorna som planterades av "Tensta Green Guerilla" i slutet av förra året kan jag nu presentera ett par bilder på resultatet. Runtom i stadsdelen har det under våren blommat längst genvägar och stigar. Tulpaner och andra lökväxter visar vägen. Tyvärr har det blivit nedtrampat vi på vissa håll, men visst är det en kul idé? Jag får lust att ansluta mig till gerillarörelsen i höst och plantera lite fler lökar.

Tack till Tor som delade med sig av bilderna. Se
fler här.

Tidgare inlägg om projektet:
Vad är det som händer?
Lekfulla visioner om Tensta
Blomstrande genvägar
Premiär för mosaikvägg och blomstergerilla

Gospelkonsert i helgen

Imorgon lördag är det gospelkonsert i Tenstakyrkan. Tre körer med influenser från Hip Hop, R 'n' B och Soul sjunger under kvällen. Mellan 18 och 20 är det gospelkonsert och från 20 till 22 Open-Mic.

Tenstakyrkan ligger på Tisslingeplan precis bakom Tensta centrum. Läs mer om konserten på Tensta gospels
snygga hemsida eller kolla in deras video på YouTube. Jag har inte varit på någon konsert tidigare, men jag tror att det brukar locka mycket folk, både från Tensta och andra delar av stan. Vi kanske ses där?

Gör affisch till 20-årsjubileet av Tensta Marknad!

Med anledning av att Tensta marknad firar 20 år har en tävling utlysts. Det handlar om att skapa marknadens affisch, som garanterat kommer att vara synlig överallt i september.  Från marknadens hemsida:

"Tensta Marknad firar 20-årsjubileum och vi söker efter en spännande affisch i samma anda som de senaste åren. Konstnärligt, högklassigt, spännande och annorlunda - som Tensta. Det är en stor ära att få göra Tensta Marknadsaffisch!"

Jag vet att det finns en massa kreativa och konstnärliga människor i Tensta, så det borde ju inte vara något problem att få en affisch av högsta klass.

Senast den 4 juni ska bidraget vara arrangörerna tillhanda.
För mer info, besök
http://www.tenstamarknad.com

Vårfest i Spånga by

image237


På söndag är det vårfest i Spånga by. Mellan klockan 12 och 16 kan barnen ägna sig åt väggmålning, såpbubblor eller hoppa i hoppborgen. Den som vill se Tensta ur ett nytt perspektiv kan åka en tur med häst och vagn. På kaféet kommer det att finnas en massa godsaker.

Läs mer om Spånga by
här.


Tensta i tusch

image236

Det här vackra motivet från Tensta har Nasi Khoshdel  tecknat. Tavlan ställdes nyligen ut i Spånga bibliotek, tillsammans med andra av Tenstakonstnärens tuschteckningar. Bland motiven fanns Rinekby torg, Vällingby centrum och Svandammen i Spånga.

Till min stora glädje fick jag köpa tavlan, som gör sig mycket bra här hemma. Min förhoppning är att ge den sällskap av fler Tenstakonstnärers verk så småningom.

 
Intäkterna från försäljninen kommer att gå till Stockholms hemlösa. Att jag fastnade för Tensatmotivet är inte så konstigt.  Jag är mycket förtjust i hur konstnären har fångat mönstret i plattorna, bänkens inbjudande former och trädens tak över Tenstagången.

Fortsatt finansiering av konsthallen

image234
Tensta konsthall kommer fortsättningsvis att finansieras av Stockholms stad. Till att börja med täcker staden upp hysenkostnaderna för resten av året, men målsättningen är att hitta en långsiktig lösning. Tidigare i år drog Spånga-Tensta stadsdel in sitt bidrag, med förklaringen att det var en angelägenhet för hela staden.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) kommenterar:
- Tensta Konsthall är viktig för Stockholms konstliv, och bidrar till att göra Tensta till en attraktiv stadsdel. Det nytänkande kulturlivet har en given plats i strategin för att göra Stockholm till en världsstad.

Beslutet fattas under stadsdelsnämndens möte ikväll.

Media rapporterar:
Kulturnyheterna
SvD

Vad läser vi i sommar?

Imorgon den 15 maj bjuder Bibliotekets vänner i Tensta in till samtal om sommarens läsning. Klockan 18.00 samlas man på biblioteket för ett "enkelt och informellt" bordsmöte.

Jag kan tyvärr inte gå, men tar gärna emot spontana boktips!

Håll ögonen öppna...

image233

...för detaljer i din omgivning. Snygg stenläggning vid Tisslingeplan, eller hur?

Hur går det förresten med
favoriterna?

Eldsjälar

Det finns åtskilliga eldsjälar i Tensta. Man kan undra om det är eldsjälarna som väljer att flytta hit, eller om platsen i sig skapar dem. Hur det än ligger till med det, så är dessa personer med sitt engagemang viktiga motorer i det lokala förenings- och kulturlivet. I grunden råder antagligen ett ömsesidigt beroende mellan platsen och eldsjälarna, människor förenas genom viljan att förändra - och förbättra. Några i det lilla, andra i ett större perspektiv.

 

Nyligen har två av Tenstas eldsjälar blivit omskrivna i tidningar. Jag känner dem båda från min bostadsrättsförening. Den ena är Tassadduq Hussain. Han driver föreningens bibliotek med stor entusiasm. Varje månad finns anslag i portarna om ett tema och vilka öppettider som gäller. Denna månad är temat "Kunskap till dörren" och en bokvagn kommer att rulla mellan portarna vissa dagar. Läs mer om Tassadduqs vision och arbete i Hemma i HSB.

 

Lennart Svensson heter en annan eldsjäl. Han har bott i föreningen sedan husen byggdes i slutet av 1960-talet. De flesta föreningsaktiva tenstabor känner nog till honom. Han kan verkligen konsten att hålla ett anförande och gör det gärna i olika sammanhang. Dala-Demokraten uppmärksammar att han nyligen har belönats med två medaljer. För sitt arbete inom socialdemokratin har han belönats med Brantingmedaljen. Dessutom har han nyligen fått Finska krigsveteraners förtjänstmedalj bland annat för att ha arrangerat resor för finska krigsveteraner i Sverige. Den finska medaljen gjorde honom mest förvånad, berättade han för mig igår när jag träffade på honom. Stolt verkade han också vara, med all rätt. Den som har varit engagerad så länge som Lennart och fortfarande brinner för sin sak förtjänar erkännande och uppskattning.

För den som vill läsa mer om Tenstas eldsjälar finns ett helt kapitel om dem i boken "Därute i Tensta". En rad eldsjälar har intervjuats och författaren Ing-Marie Ericson-Melki försöker teckna en bild av vad som engegerar dem och binder dem samman.

 

  

Vårstämning på Piazzan

image233image232

Igår hade Piazzan blivit en plats för tenstaborna att hänga på igen, efter en trist vinter. Gräset är åter grönt och stolarna framme. Nu saknar vi bara en permanent trappa som förbinder Piazzan med övre plan.

På andra håll blommar körsbär och andra träd.

Britter tar över Tensta centrum

Flera tidningar rapporterar idag om att kommunala Centrumkompaniet kommer att köpas av det brittiska fastighetsbolaget Boultbee. I affären ingår 10 centrumanläggningar och 1200 bostäder. Prislappen är på 10,4 miljarder kronor - en av de största fastighetsaffärerna i Sverige någonsin, enligt DN.

Enligt samma tidning lovar den nya ägaren att fortsätta satsningen på att Järvafältet ska bli tryggare. I Tensta centrum finns idag 36 butiker och i Rinkeby 45 stycken. Boultbee har sedan tidigare verksamhet i Sverige. Affären väntas godkännas i kommunfullmäktige i juni och Boultbee kan ta över i slutet av augusti.

Det ska bli intressant att följa debatten som lär komma, inte minst i bloggosfären. Till hösten får vi se om ägarbytet innebär några förändringar för oss som nyttjar stadens centrumanläggningar.

Länkar:
Centrumkompaniet
Boultbee

Lista dina favoriter - bli en del av Tenstabloggen!

image229Sedan ett tag har jag känt att det är dags att bjuda in fler att bidra till "Alla vägar bär till Tensta". När Adam Tenstas skivbolag hörde av sig och ville att jag skulle uppmärksamma hans singelsläpp idag fick jag ett bra tillfälle. Jag bad om en lista på Adam Tenstas fem favoritställen i Tensta. Efter denna första favoritlista vill jag gärna se fler!


Därför bjuder jag in dig att dela med dig av dina favoriter i Tensta. Det behöver inte vara platser, utan kan lika gärna vara dina bästa inköp, matupplevelser, bekantskaper, promenadvägar... så länge listan har anknytning till Tensta är den välkommen! Bilder går också bra att skicka in. Det är roligt om du skriver lite kort om vem du är, men det går bra att vara anonym också. Eller gå ihop på arbetsplatsen/i grannskapet och gör en gemensam lista.


Skicka dina favoriter till tenstabloggen(at)gmail.com.


Kom igen och skriv ner dina Tenstafavoriter! Jag funderar på mina, som kommer snart. I sommar kommer jag att bjuda in till fler skrivuppdrag om Tensta.


Fem favoritställen i Tensta av Adam Tensta

Som första gästskribent här på "Alla vägar bär till Tensta" välkomnar jag Adam Tensta, som listar sina fem favoritställen i området.

 

image227
Torget i Tensta och Gott Gott grillen. (Ja, den heter så.)

1. Gott Gott grillen
Hjärtat av Tensta. Ett måste om du har vägarna förbi. Maten e skandalöst god (vegorulle med dallassallad) oj oj oj! Tuggarnas paradis.


2. Parkleken Nydal
Nya fotbollsplanen, där man kan spela fotboll precis hur länge man vill... kommer bli grejer i sommar.


3. Min balkong på Tensta Allé 29
Vad kan jag mer säga, sol hela dagen, perfekt för vattenballongskastning, trust me... det har hänt att folk blivit träffade. Paula Patton come see me, you know were to find me baby!


4. Torget
(Tensta centrum). Ifall du gillar frukt så e detta the place to be schtåååååru!


5. Spånga by
Bänkarna är perfekt utformade för tugg, man kan även ta en match i kaninburen... Enbacken 4 life!

 

image228Och vem är Adam Tensta? Hans skivbolag presenterar honom så här:


"Adam Tensta är född och uppvuxen i Tensta och nu aktuell med sin nya singel They Wanna Know. Han spelas redan nu, innan releasen den 8:e Maj på både P3, East FM, SR Metropol och ett gäng studentradiokanaler runt om i landet. För att lyssna på Adams musik , samt titta på Adams musik-videos surfa in på
www.myspace.com/AdamTensta."

 

Jag har skrivit om Adam här och här.

Skriv din egen lista!


Slummer fyller ett år!

Slummer firar ettårsjubileum! Jag skickar mina gratulationer och tackar för att jag får äran att medverka. I detta nummer har jag pratat med några barn om vad man kan göra för kul i förorten. Faktum är att det finns massor att göra utöver Kulturhuset, Skansen och Cosmonova. I Tensta finns bland annat en jättefin 4H-gård och ett bibliotek med mysigt sagorum.


Shoppingdags!

Imorgon den 5 maj är det vårmarknad på Livstycket! Mellan klockan 11 och 15 kan du köpa deras vackra produkter och säkert också slå dig ner för en fika eller matbit i de inspirerande lokalerna på Tenstagången 20.

Skulle man missa marknaden kommer butiken att vara öppen måndag - lördag framöver. På nätet säljs ett urval av Livstyckets kuddar och neccesärer hos Cosas.

Även Annas Affär har öppet 11-15 på lördagar. Läs om mitt besök där.

Huovilas värld på Eggeby

Under Valborgs-helgen har Markku Huovila ställt ut sin konst  i Ladan på Eggeby Gård. Jag var där idag och fick mig samtidigt en skön promenad på Järvafältet.

Utställningen började redan utomhus med vackra Huovila-skyltar. Inuti ladan fanns många av Markku Huovilas konstverk i olika tekniker. Färgerna i tavlorna tilltalar mig verkligen, dessutom lyckas konstnären förena det vardagligt vackra med något magiskt. Trots att jag har betraktat hans Tenstamålning många gånger tidigare, hittade jag idag nya detaljer i målningen. Vanligtvis hänger duken i fönstret på medborgarkontoret.

Se hur väl han smälter in i sitt eget Tensta, Markku Huovila.

image229

Uppdatering 070502: I ett mejl skriver Markku: 

"Tack Annelie, det var en vacker beskrivning om ditt promenadmål i går. 
 
Ens värld är verkligen värd något först när någon annan tar en titt på den, ser den och sprider den.  Nu känner jag att min värld är utsläppt ur ladan lik korna ur ladugården om våren!
 
Hälsar Markku" 

Innan jag lade ut hans ord här kollade jag med honom att det var okej. Till svar fick jag ännu fler ord: 
 
"Visst får du citera orden om du tycker så, det är ju så många världar här runtomkring som hålls inne i ladugården året om, som ingen ser om våren. Släpp ut alla världar, låt dem komma nära, låt dem nära hela världen.
 
Stammar jag här nu, det kanske beror på min härstamning.  Det är kanske mina gamla svenska gener som upprepar sig generation efter generation..."

Tack Markku för att du delar med dig av din värld i ord och bild.  Med alla dessa vackra änglar, djur i oväntade skepnader och fantastiska färger är det som gjort för sagor och helt vardagliga äventyr.