Maja Lundgren till Kulturkaféet

image296 "Ingenting annat än sanningen" är rubriken för veckans kväll på Kulturkaféet i Tensta träff. Det är författarinnan Maja Lundgren som besöker Tensta nu på onsdag (26 mars) klockan 18.

Hon har bland annar givit ut den Augustnominerade romanen Pompeji och den omdiskuterade Myggor och tigrar, som kom ut förra året.

Förlaget beskriver boken på detta sätt:

"En autentisk skildring av Camorran i Neapel och maffiafasoner i svenskt kulturliv. I efterskalven av Pompejiromanen - kritikerframgångarna och Augustnomineringen -  kastades  författaren ut i en osäker tillvaro i arbetslivet på en kulturredaktion och så småningom tillbaka till platsen för brottet, Neapels undre värld. Likt en förklädd detektiv  rör sig Maja Lundgren oförskräckt i gränslandet mellan litteratur och verklighet. Myggor och tigrar är en klassisk helvetesvandring och en uppgörelse med vår tids påvar och småpåvar. "

Bild: Albert Bonniers förlag


Roligt på påsklovet

image295

Parklekerna erbjuder som vanligt en rad aktiviteter för alla påsklovslediga barn och ungdomar, med start i morgon tisdag. Samma info som finns på anslagstavlorna finns även på
stadsdelens hemsida.

På biblioteket kan du som är mellan 10 och 15 prova på att teckna serier på onsdag. Mer info här.

Ny hyresvärd i Hjulsta - stadsbibliotek i Tensta?

Dags att bläddra i tidningarna igen och ta en titt på vad som skrivs om Tensta:


En stor nyhet igår var att Svenska Bostäder säljer ut sitt bestånd av lägenheter i Hjulsta, vilket betyder att 1200 lägenheter nu får Einar Mattson som ägare. På radio talade företrädare för båda parterna om det hela som en bra affär - Einar Mattson kommer att satsa på upprustningar och Svenska Bostäder får pengar till att renovera andra hus på Järvafältet. Turerna kring Järvalyftet kritiseras av oppositionen, som väljer att hoppa av samarbetet. Bland hjulstaborna hört både positiva och kritiska kommentarer.

SvD: Fastigheter på Järvafältet säljs

SvD: Vad tycker hyresgästerna om försäljningen?

DN: Socialdemokraterna hoppas av Järvalyftet

Vårdval Stockholm fortsätter att väcka känslor. Jag var själv med min femåring på BVC tidigare i veckan och fick höra av sköterskan att personalen har minskat från sju till drygt fyra tjänster. Hon låg efter med sitt arbete, men tog sig ändå tid med mig och mitt barn. En eloge till personalen på Familjecentralen, som trots mer stress fortsätter att ge barn och föräldrar ett bra bemötande. I en artikel i DN berättar Carina Nyström från Familjecentralen i Spånga-Tensta om vilke konsekvenser Vårdval Stockholm har fått för det förebyggande arbetet där.

DN: Vårdval Stockholm hotar stöder åt småbarnsfamiljer


Ett spännande förslag från en rad internationellt kända arkitekter presenteras i en debattartikel i DN, där planerna på att bygga ut Stadsbiblioteket vid Odenplan kritiseras skarpt. Istället förespråkar debattörerna att en ny byggnad förläggs på en helt annan plats i Stockholm, och som exempel nämns bland andra Tensta. Arkitekterna skriver att "Stockholm borde visa sin framåtanda genom att bygga i områden som har social och ekonomisk potential som i dag inte fullt utnyttjas". Man menar att det nya biblioteket bör vara en "kompromisslös byggnad som kan fylla de nya krav vi måste ställa på ett modernt bibliotek och möta nya användargrupper". Här i Tensta är det befintliga biblioteket redan en dynamisk mötesplats och jag håller med arkitekterna om att en ny biblioteksbyggnad med fördel skulle kunna placeras i Tensta.

DN: Tänk om, Stockholm


Slutligen kan jag med glädje konstatera att denna veckas Mitt i publicerar en intervju med mig om mitt bloggande här på "Alla vägar bär till Tensta". Tyvärr fick jag ingen tidning själv igår, men har sett artikeln på nätet. Kanske hittar en och annan ny läsare hit under veckan. Jag välkomnar alla er hit och hoppas att ni ska hitta något av intresse. För att läsa äldre inlägg, se länkar i högerkolumnen. Välkommen tillbaka!
> Lokaltidningen Mitt i


Poesidag och persiskt nyår firas

image294 

På onsdag firas det persiska nyåret Newrouz och Världspoesidagen i Kulturkaféet, Tensta träff. Det är Jasim Mohamed som har satt ihop programet som i år innehåller bland annat poesi med Jamshid Moshkani, Eva Runefelt, Magnus William-Olsson, Marie Lundqvist och Mona Ahmed, samt musik av Taar-Hassan Moghaddam och Daf-Amin Mirshahi. Klockan 18.00 börjar det.

Indisk restaurang på Tensta Allé

image293

Nyligen kom de här skyltarna upp i en lokal på Tensta Allé: "Chili Masala - Grill & Tandoori Restaurang". Det verkar lovande, tycker jag. Vi är många som har gått och väntat på en bra restaurang i stadsdelen, kanske är våra förhoppningar uppfyllas med det här indiska stället på hörnet...

Designtorget visar vägen till Tensta

97287-293Jag har funderat på att inreda vårt hem med så många referenser till Tensta som möjligt. Men hur gör man det? Tyger från Livstycket, tavlor av lokala konstnärer, något från konsthallens butik, kanske ett fynd från en lokal möbelaffär... men sen?


Förre veckan hittade jag ytterligare en grej på Designtorget - en kudde som föreställer en klassisk vägskylt. På ena sidan står det ÅLSTEN och på den andra TENSTA. Kudden heter GETTO-PRETTO och är formgiven av Anna Voltaire. Det enda som inte genast kändes helt rätt var priset - frygt 300 kronor för en soffkudde. Men vid närmare eftertanke är det helt helt ok - det är inte varje dag Tensta känns exklusivt.


Och även om många kanske köper kudden med viss ironi är det ju inget som hindrar oss från Tensta att införskaffa den med stolthet. Varför inte skylta med att man bor i Tensta, kanske placera kudden i bilens bakruta! 


(Tack till Camilla som fotograferade när jag inte hade kameran med mig!)

Läs mer:
Anna Voltaire
Bloggen Punkthus om kudden
Designtorget

Kvinnodagen den 8 mars

Den 8 mars firas den internationella kvinnodagen. Kvinnors situation runt om i världen uppmärksammas då, bland annat av FN. I Tensta arrangeras ett program på Tensta Träff mellan klockan 17 och 23.


Bland besökarna som utannonserats återfinns årets Palmepristagare Parvin Ardalan, men eftersom hon inte har kunnat komma till Stockholm för att ta emot priset tvekar jag på att hon kommer till Tensta. Att s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul och oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) dyker upp borde dock vara helt säkert. Underhållning sker i form av dans, musik och poesi. Det kommer även att finnas mat.


Inträdet är 25 kronor, men då ingår kaffe eller te hela kvällen. För mer info om programmet och biljettköp, se Tensta träffs hemsida.

Läs mer:
Wikipedia: Internationella kvinnodagen
DN: Parvin Ardalans syster tog emot Olof Palme-priset
DN: Intervju med Parvin Ardalan
UNIFEM - FN:s utvecklingsfond för kvinnor


Folket samlades på Tensta torg

Tyvärr hann jag inte fram i tid till mötet i Tensta centrum i för att se Nalin Pekgul, Mona Sahlin och Adam Tensta prata sjukvårdspolitik. Några kvarglömda ballonger som ungdomarna roade sig med att smälla och poliser som småpratade med folk utanför tunnelbanan vittnade dock om att det hade varit mycket folk där tidigare, omkring hundra personer enligt Metro.

Idag skriver tidningarna om mötet, som inte heller denna gång kunde förmå Filippa Reinfeldt att komma till Tensta. Hon valde istället att besöka vårdcentralen i Kallhäll.

Nalin Pekgul fortsätter att invänta Filippa, torsdagar klockan 16.

Läs mer:
Aftonbladet:
Filippas teori - Nalins verklighet
Metro: Filippa, var är du?
DN: Upptrappad ordstrid om vårdvalet
Bloggaren Ulf Larsson fotograferade mötet

Uppdatering 070307: Se webb-tv från mötet