Höstlovstips

image265
image264


Det har blivit höslov och för alla lediga finns det som vanligt något att göra på dagarna. På konsthallen kan man göra kläder och i parklekerna blir det en rad olika aktiviteter.

> Läs mer om
konsthallen workshop här.
> Fler tips finns på stadsdelens hemsida.

Tillbaka till Vikingatiden

image261


Det pågår just nu en arkeologisk utgrävning av Hjulsta by. Eftersom E18 ska byggas om undersöker man vad som gömmer sig i marken på en plats där människor har bott i 2000 år. Tills på 1960-talet bodde det folk i gårdarna på Hjulsta gård, men redan på vikingatiden fanns här bosättningar. Genom de arkeologiska utgrävningarna hoppas man kunna lära sig mer om hur människorna levde här på den tiden.


Som jag har nämnt tidigare, hålls visningar för allmänheten av utgrävningarna. Just en sådan var jag på idag. En liten grupp människor hade samlats vid de blå barackarna som står ett stenkast från den bullrande trafiken på E18. En guide från Historiska museet visade oss bland de pågående utgrävningarna, meden arkeologerna låg på marken omkring oss och grävde. Det är en häftig tidsresa man gör där på det blåsiga fältet. Tittar man bort mot Hjulsta reser sig två nya höghus mot skyn i ett pågående bygge. På ena sidan dundrar trafiken förbi på E18 och på den andra åker pendeltågen förbi. Och i marken gömmer sig lämningar från människor som levde här för hundratals år sedan.



image260

Järvafältet är fullt av gravplatser där man har hittat de mest fantastiska saker. I Hjulsta upptäcktes ett gravfält som man inte kände till tidigare i samband med de nuvarande utgrävningarna. Ett 40-tal människor är begravna där, ofta tillsammans med djur och föremål som kammar och pärlor. Olika hustyper finns också representerade, men man vet inte alltid exakt vilken tidsepok de tillhör. Det krävs vidare analyser för att analysera sådant, bland annat med hjälp av kol 14-metoden.


I jorden gömmer sig också en hel del moderna fynd, från 1900-talet. Gamla köksredskap och kärl står spridda och en gammal skylt står lutad intill ett träd. Sådant är dock för ungt för att ingå i de arkeologiska undersökningarna, även om det är roligt att se.


Det är faktiskt riktigt spännande att gå omkring på fältet och se utgrävningarna på nära håll. Som avslutning visar guiden några av fynden från gravarna. Påsar med glaspärlor och kammar tillverkade av älgben skickas runt och fascinerar oss besökare. Arkeologin har en viss lockelse, med sina möjligheter att finna skatter. Lågstadiebarn är särskilt intresserade och fascinerade, berättar guiden som har haft flera grupper från skolorna på visning. Men det verkar betydligt mer lera och jord är guldskatter i markerna på Järvafältet och det ser inte så hemskt bekvämt ut att stå på knäna hela dagarna. För mig var en entimmes visning alldeles lagom för att väcka intresse och sätta fantasin i rörelse.




image263 image262

Den sista visningen för allmänheten är nästa fredag. Läs
mer här.

Vackra visioner när miljoner regnar över Järvafältet

image258 image259
Tänkt förändring av gård på Tensta allé. Bilder från Svenska Bostäder.


Svenska Bostäder
presenterade idag en stor satsning på att förbättra miljön för de boende på Järvafältet. I ett pressmeddelande skriver man:

"- Järvalyftet är ett nytt sätt att arbete med stadsförnyelse. Det här är inte ett kortsiktigt projekt, utan en långsiktig investering som sträcker sig minst ett decennium framöver, säger Kristina Alvendal (m), ordförande i Svenska Bostäder.

Idag presenterades idéer för omfattande fysiska förändringar av stadsmiljön. Utgångspunkten är att ta ett helhetsgrepp om hela stadsdelar, snarare än göra akuta punktinsatser. Bland åtgärderna finns att bygga bort loftgångar, skapa fler affärslokaler och tryggare gatumiljöer samt att riva fastigheter för att ge plats för en mer varierad bebyggelse.

- Den yttre miljön behöver förändras radikalt för att området ska upplevas som trivsammare och tryggare. Vi har sett i de undersökningar vi gjort bland Järvabor att det finns en stor vilja till förändring. Många vill bo kvar i området, men ser stora upprustningsbehov av sina hus och miljön omkring, säger Göran Wendel, VD på Svenska Bostäder."

På sin
hemsida presenterar Svenska bostäder några visioner om hur det kan komma att se ut. Återstår att se om det blir lika vackert i verkligheten.

Läs mer:
Aftonbladet
DN


Konståkning på Blå linjen

I morgon torsdag (18/10) avgår en av SL:s konståkningar från Fridhemsplan i riktning mot Hjulsta. På vägen finns naturligtvis många vackert utsmyckade stationer, men en av de vackraste är Tensta. Här har Helga Henschen skapat en inbjudande och varm värld för de resande. Fantasifulla djur pryder väggarna och ord på många språk bjuder in till eftertänksamhet. Till och med solen har kommit ner i underjorden!

Samling vid SL-center Fridhemsplan imorgon klockan 18.00 för alla som vill åka på guidad visning.

För den som är särksilt intresserad av utsmyckaningarna i Tensta kan jag rekommendera boken "Fantasin och glädjen" som gavs ut av Helga Henschens vänner förra året.

Mer att läsa:
Helga Henschen
SL:s konståkningar

Hästkastanjer i höstskrud

image258

För drygt en vecka sedan var jag på Skansen. I den vackra
Skansenbutiken alldeles intill entrén hittade ett fint vykort som fick mig att tänka på Tensta, med hästkastanjen som motiv. Hästkastanjeträden står här nästan överallt längst gatorna. På våren skickar de ut sina blomklasar mot himlen och så här på hösten faller kastanjerna ner till marken medan de enorma flikiga bladen snart täcker gräsmattorna och gångvägarna. Det är något visst med kastanjer, man kan se både barn och vuxna plockan upp ett litet blankt exemplar och stoppa i fickan.

Det svenska namnet hästkastanj är direktöversatt från latinets hippocastanum. Troligtvis kommer namnet av att kastanjerna inte kan ätas av människor, men däremot av hästar. På engelska heter trädet Common Horse-chestnut, på spanska castaño de indias och på finska Balkaninhevoskastanja.


Mer att läsa:
Hästkastanj på Wikipedia
Hästkastanj hos SkogsSverige

Bananflugor och kramsnö på Eggeby gård

image259Idag, måndagen den 15 oktober, öppnar utställningen Bananflugor och kramsnö på Eggeby gård, ett måste för alla ord- och språkintresserade barn och vuxna.  Den bygger på boken med samma namn av Anna Ribbing och Mati Lepp och pågår till och med den 28 oktober.

Jag har inte läst boken ännu, men här hemma har vi ett kortspel som bygger på den, där det gäller att para ihop bilder som föraställer ordet "på riktigt" med bilder som ser ut som ordet låter. Visst kan man fnissa åt ord som tigerkaka, jordgubbe, ögonlock och ringblomma! Det kan säkert också vara till hjälp för språkinlärningen för alla som har svenska som andraspråk, att kunna hänga upp ordet i minnet med hjälp av lustiga bilder. 

Det kostar 40 kr att gå in och det är öppet 10-15.
Läs mer på Eggeby gårds hemsida, där finns även karta.
Bilden kommer från Eriksson & Lindgren.

Radhus belönas och familjecentraler hotas

Ok, det har blivit dags att kolla vad som skrivs i tidningarna om Tensta den senaste tiden.

Som vanligt får Adam Tensta en del uppmärksamhet, bland annar i
DN, som skriver mer om hans musik än det faktum att han råkar vara från Tensta, vilket inte alltid är fallet. Även Piteå-Tidningen skriver om Adam och inspelningen av nya videon, där flera piteåbor var inblandade.

Kommunalarbetaren berättar om undersköterskan Silvia Layba som har startat en namninsamling för att familjecenralerna i Järva ska få ha kvar sin personal. På familjecentralerna ryms mödravårdscentral, barnavårdscentral och öppna förskolor. Nu tycks verksamheten vara hotad. Silvia säger:
- Som fackombud måste jag försvara jobben, men det drabbar också dem som bor där.

Ett av företagen som inför bomässan förra året byggde vackra radhus i trä här i Tensta har belönats. Det är Folkhems VD Sven-Harry Karlsson som får Ekkronans Stora Boendepris 2007.
- Jag är både stolt och mycket glad över att få den här uppmärksamheten, både för min långa gärning inom bostadsbyggnation och särskilt för det Folkhem byggt i Tensta, säger Sven-Harry Karlsson. Jag vill göra det jag kan för att fortsätta utveckla boendet och ha ett öppet sinne för att finna nya lösningar.

Öppet hus på 4H-gården

image256


På söndag den 14 oktober är det öppet hus på Stockholms 4H-gårdar. I Tensta har vi en jättefin gård intill Spånga kyrka, som sedan den öppnades 1974 har lockat många barn och vuxna besökare. Här finns hästar, kor, får, getter, kaniner och höns, samt en stor parklek i anslutning till gården.

På söndag är det alltså öppet hus mellan klockan 10 och 15.
12-13.30 kan man åka häst och vagn och efter klockan 14 blir det ponnyridning.
Dessutom är djuren ute i hagarna och caféet är öppet.

Kolla in vikingarnas gravar i Hjulsta

Under oktober månad bjuds allmänheten in till särskilda visningar av de arkeologiska utgrävningar som just nu pågår i Hjulsta med anledning av den kommande utbyggnaden av E18. Det är Historiska museet i samarbete med Vägverket och Arkeologikonsult som under fyra fredagar visar hur arbetet med att gräva ut medeltida boplatser och gravar från vikingatiden går till.

Den första visningen var förra veckan och nästa visning är imorgon den 12 oktober. Därefter finns möjlighet även den 19 och 26 oktober. Visningarna börjar klockan 12.00 och pågår i 45 minuter. Samling vid de blå bodarna som finns vid utgrävningen, på Hjulsta gamla tomt.

Läs mer på
Historiska museets hemsida.
Karta finns här.

Insamling för Världens barn

image254Den årliga insamlingen för Världens barn arrangeras av Radiohjälpen i samarbete med 15 andra organisationer, bland andra Rädda barnen, Röda korset och Unicef.

På lördag den 13 oktober är det dags för årets riksinsamling, vilket innebär att en massa frivilliga går ut på stan med bössor för att samla in pengar. Just nu annonserar Tensta Röda korskrets efter frivilliga som vill hämta ut en bössa.

Det verkar vara en mycket aktiv grupp tenstabor som arbetar för Röda korset, ofta ser jag anslag om loppisar och andra aktiviteter. Jag hoppas insamlingen på lördag går bra!

Läs mer om insamlingen och hur du kan hjälpa till
här.