Torbjörn Säfve tar t-banan till Tensta

I boken Stockholmsbilder, som gavs ut i samband med Svenska Bostäders 50-årsjubileum 1994, skriver Torbjörn Säfve om en färd med den blåa linjen. Han åker till Rinkeby och Tensta för att undersöka "mångfalden". Nedanstående stycke beskriver hans ankomst till Tensta.

 

Nästa station längs tunnelbanan är Tensta. Det är en annorlunda upplevelse än Rinkeby. Där finns egentligen inget torg utan en lång gata, en "boulevard" kanske. Men den har ingenting fransk över dig. Servicecentral, information, försäkringskassan... En fontän i form av en genomstungen boll. Vatten sipprar ur stickhålen. Utomhushandeln består av ett glest besökt stånd som salubjuder "kronorskoka", "mangål", "brokoly" och "moröter".

Betydligt färre människor rör sig på gatan än i Rinkeby. Var finns folket?

Svaret kommer snart: de rör sig bakom de höga glasfönstren.

Det verkliga Tensta torg är alltså ett hus med två flyglar, ett inglasat inomhustorg. Där hänger en klocka i taket och dess ytterring består av olika nationsflaggor. Spår av "orientalisk" arkitektur syns här och där, men mestadels liknar det en dämpad sciencefictionfantasi. De vita lampgloberna påminner om himlakroppar. En viss luftighet uppstår i sinnet - och samtidigt en egendomlig instängdhet.


Mot slutet reflekterar Säfve på detta vis:


Rinkeby och Tensta... sedda på avstånd, ur ett norrländskt perspektiv, är det obegripligt varför dessa förorter orsakat så många oroliga kommentarer och blivit föremål för så många spydiga skämt.

Jag är mera orolig för de "helsvenska" förorterna och deras skrämmande brist på sann tillfredsställelse, deras djupgående depressioner, deras kvava ohälsa. Där är tankens persienner nerdragna och innanför huttrar rädslan, en rädsla som ingen orkar definiera.


Säfve avslutar genom att hänvisa till Koranen och det som han uppfattar vara dess budskap: "Var inte rädd. Tänk själv."

 

Jag tänker: skulle det vara möjligt att på samma sätt skicka en förattare med t-banan till, låt oss säga Östermalmstorg, för att under några timmars intensivt observerande skriva en reflektion över det sanna Östermalmstorg? Tänk er någon som aldrig tidigare satt sin fot på Östermalm utan bara hade hört vad andra säger - vad skulle denne se? Och vem skulle publicera det?

 

Jag tänker också: jag håller med om Säfves resonemang om de helsvenska förorterna. Är själv uppväxt i en sådan och tror att det är där problemet ligger, i alla fall till stor del.

 


Mer att läsa:
Om Torbjörn Säfve
Om boken Stockholmsbilder


Kommentarer
Postat av: Mahmoud Kafi

Väldigt intressanta observationer av Herr Säfve, tycker särskilt om hans försiktigt ambivalenta 'approach' till Tensta.



Jag gissar få förortsreportrar ifrån den etablerade median skulle välja att likna Tensta Centrum vid "en dämpad sciencefictionfantasi"



All den där sensationalistiska löpsedle smörjan som verkar ockupera deras sinnen skulle inte tillåta det.

2009-02-13 @ 17:58:22
Postat av: Mahmoud Kafi

Kul att läsa Herr Säfves observationer och intryck, tycker starkt om hans försiktigt ambivalenta 'approach' till vår Tensta.

Gissar att få förortsreportrar från, say Aftonbladet, skulle likna Tensta Centrum vid en "dämpad sciencefictionfantasi".



Nej, deras sinnen verkar vara för ockuperade av sensationalistiska löpsedle smörja för att tillåta reflektioner av den typen.



Anyways, gillar bloggen.



Från en fellow SU:are, tillika tenstabo;



Keep up the good work!

2009-02-13 @ 18:14:05
Postat av: Annelie

Hej Mahmoud!

Kul att du har hittat till bloggen. Visst är Säfves iakttagelser intressanta, särskilt om man läser hela texten. Jag tror inte ens att Aftonbladets utsända tar sig tid att fundera över vad de faktiskt ser i Tensta, de har vet redan vad de vill ha och ser bara det.



/Annelie




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback