Halva priset

97287-17697287-177
Bilder från Järva matmarknad / Orientlivs.

För ett par dagar sedan fick den som handlade för 400 kronor 50 % rabatt.

Nu betalar alla halva priset på allt. Eller i alla fall nästan allt.

Hyllorna börjar gapa riktigt tomma därinne, snart är det väl dags för Lidl att ta över - om allt går
som planerat.

Arbetet med årets Tensta marknad påbörjas

I år firar Tensta marknad 20-årsjubileum. Nästa tisdag bjuder man in till det första arbetsmötet. Dagordningen för mötet ser ut på följande sätt:  

Tid: Tisdag 6 februari kl 18.00
Plats: Medborgarkontoret, Tenstagången

Förslag på diskussionspunkter:

* Datumet för årets Marknad
* Årets organisation
* Styrgrupp - samordnare
* Aktiviteter
* Scenen och programverksamheter
* Ungdomsaktiviteterna
* Årets affisch
* Ekonomi - sponsring
* Bagdad Café
* Matmarknaden och kaféerna
* Tivoli
* Knallemarknaden
* Loppmarknaden

Som avsändare på inbjudan står Styrgruppen för Tensta Marknad 2006 genom Sirpa Alho.

Läs hela inbjudan
här.
Tensta Marknads hemsida.

Morgonpromenad

Jag passade på att ta en promenad i morse, från Rinkeby till Tensta. Det var väldigt kallt, men också väldigt vackert. Snön har verkligen tagit varenda liten millimeter av världen i besittning. Den ser ut att ha krupit upp längst trädstammarna, längst minsta lilla gren för att sedan klänga sig fast av all sin frusna kraft.


Radhusen i Sörgården, med sina vitputsade fasader, ligger vackert inbäddade i snön och badar i morgonsolen. På de öppna ängarna i utkanterna av Tensta ligger snötäcket orört på flera håll. På andra ställen skär skidspår genom den släta ytan. Här har man åkt skidor. Jag tänker på rullskidåkaren från
i somras. Säkert flyger han fram över snön nu, lycklig.


Tallarna och granarna som omger vår stadsdel tyngs helt obekymrat av enorma mängder snö.
Granholmstoppen liknar ett fjäll, mitt där på Järvafältet.
Tornet i Kista på avstånd, alltid där. Vägvisare.


Barnen som precis har lärt sig gå tultar i snön, ramlar baklänges. Lyckliga snöänglar.


KistaChic recenserar kebab

KistaChic har provat kebab på kolgrillen vid Schellmacken. Stämningen var god, men maten verkar inte ha varit någon höjdare.

Jag brukade tidigare äta kebab från Gott Gott-grillen vid T-banan, uppgång Hagstråket (se bilden nedan). Tyvärr har det blivit sämre där. Nu är det stället vid andra uppgången (centrum) om gäller. Där är maten god och personalen trevlig!

Det snöar i Tensta

97287-175

Äntligen..?

Senaste nytt från Tensta

Lokaltidningen Mitt i skriver att Järva matmarknad i Tensta centrum kommer att tas över av Lidl. Tidigare har det varit tal om att Lidl skulle bygga en butik på Åvingegränd, men nu flyttar man alltså in i centrum. Om det kan man ju tycka vad man vill. Förmodligen kommer i alla fall jag att handla mer på Lidl än vad jag gjort på Järva matmarknad. Jag förstår att Lidl vill etablera sig i Tensta, det räcker med att gå in på Vivo så förstår man hur mycket mat som inhandlas varje dag för stora belopp. Det är praktiskt taget alltis kö till kassan!

Jessica Kempe skriver i DN om utställningen "Jihani Kalapour" som just nu visas på Tensta konshall. Det är 10 dagar kvar att se den. Jag rekommenderar ett besök, men glöm inte att läsa i utställningskatalogen när du betraktar föremålen. Orden tillför ytterligare en dimension.


Min andra blogg

Nu har jag tänkt klart. Så här blir det:

Jag fortsätter att skriva om Tensta, men inte lika ofta. Det blir inlägg när jag har något nytt att skriva om.

den andra bloggen skriver jag för att jag har lust. Om någon som brukar läsa här är intresserad av annat än Tensta föreslår jag att du hänger med även där!

Tillfälligt avbrott

97287-174

Jag behöver tänka lite på hur jag vill fortsätta mitt bloggande. De senaste veckorna har det inte varit lika kul som tidigare, en del inlägg har jag tvingat mig själv att skriva, vilket säkert märks. Men jag har ett syfte med att blogga om Tensta, en drivkraft. 

Samtidigt har jag fastnat för en del andra bloggar, som är mer personliga. Vill också, tänker jag. Vill också skriva om böcker, mat, veckra ting, människor och några av de tankar som far runt i huvudet. Det känns lite som att jag har målat in mig i ett hörn med Tensta-temat.

Undrar om det egentligen är någon som läser bloggen för att läsa om Tensta. 

Lusten att blogga ökar. Men jag vill något mer.

Nu ska jag tänka. 

Återkommer snart.

 


Närvarande poliser

Polisen föröker på sin hemsida locka unga människor till yrket, bland annat genom att beskriva olika polisers arbete. En av dem är "Per närpolis", som jobbar i Tensta-Rinkeby. "På dagen pulserar Tensta och Rinkeby av liv och värme. Men på natten kan området visa upp ett annat ansikte" heter det i inledningen. Per säger bland annat:
- Många som bor här är reserverade inför oss. De vill inte blanda in polisen. Det kan bero på att de har en negativ bild av polisen från sina tidigare hemländer. Vi arbetar för att de ska känna att vi är deras polis.

Den senaste tiden har jag faktiskt sett poliser i centrum oftare, ibland verkar de bara promenenra runt som alla andra och de brukar se ut att trivas. Kanske är det ett led i att Polisens närvaro ska öka i Tensta och andra "utsatta" förorter, bland annat genom att ett poliskontor skall öppnas här. Frågan är bara när. Det har dröjt länge redan.

Jag har dock sett att man söker volontärer som ska samarbete med Polisen för att öka tryggheten i området. Jag hoppas att det är något på gång här, jag ser fram emot att få ett Poliskontor i Tensta.


Sibels minne

På Stadsmuseet pågår till och med den 18 mars utställningen "Döden dö", som handlar om döden i Stockholm. "Mord och avrättningar, spöken och andar, men också om sorg och saknad och om hur vi försöker komma ihåg våra avlidna" heter det i beskrivningen.

Bland de olika historier som presenteras finns en från Tensta. Den handlar om Sibel, en tjej som spelade basket, men även hade talang som domare och ledare. Hon var bara 16 år när hon dog år 2003. För att hedra hennes minne startades basketturneringen Sibels Minne. Det är ett årligt återkommande evenemang som förra året lockade lag ända från Grekland.

Idéen om en basketturnering kom från Sibels kamrater och ledare. Turneringen arrangeras i samarbete mellan Tensta Basket och skolor i området. Sibel gick själv i Hjulstaskolan.

När jag googlar hittar jag flera små texter om Sibel och turneringen, bland annat den här från hennes lagkamrater:

Alla mindes henne som den glada och positiva tjejen. Hennes leende fick oss att förstå att livet hade en mening, även när vi hade det som svårast ... Glad och underbar. Hon finns i våra hjärtan, nu och för alltid.


Jag hittade även bilder från turneringen, bland annat här och här.

Det är svårt att föreställa sig hur det måste kännas att förlora en dotter, vän eller lagkamrat som bara är 16 år. Men när man ser med vilken kraft lokalsamhället och idrottsvärlden har gått samman för att arrangera den här turneringen känns det inte lika tungt. Man blir nästa lite glad, trots allt.


Kärlek längs blå linjen... del 2

Jag såg honom igen! Ni vet, den unge mannen med sitt kurviga sällskap.
Han kom gående mot tunnelbanan i regnet häromdagen när jag var på väg hem.
Vi mötte varandra hastigt och jag hann ta ännu en titt på hans sällskap.

 
Hon var större är jag mindes. Lika lång som han, eller längre.

Med ett rött fodral.

Undrar om det finns olika fodral för olika tillfällen.
Ett regnfodral, kanske?

 
Det måste förresten vara en basfiol, så stor som den var.


Han höll henne framför sig, med ena armen lagd över hennes kropp.
Bestämt och beskyddande.

Hon rullade framåt i regnet, lutad mot axeln på sin kavaljer.


Adam från Tensta - nästa hiphopstjärna?

I lokaltidningen Tensta Rinkeby som kom idag läser jag om en kille som kallar sig Adam Tensta. Han är 23 år och enligt tidningen vår nya hiphopstjärna.

Om sitt artistnamn säger han:
- Jag ville ha ett namn som förmedlade en känsla av gemenskap och samhörighet.

Om Tensta:
- Tensta är mitt hem. Det är här det händer, det är här man känner sig bekväm. Visst behöver man komma bort ibland, men man längtar alltid hit. Förorten är en känsla, något som man bär med sig.

Hans låtar finns givetvis att ladda ner på Myspace. Musiken är kanske inte den jag lyssnar på helst, men låten "John Legend -Save Room Remix" är riktigt bra. Killen har onekligen talang och attityd.

Det är roligt att lokaltidningen skriver om lokala talanger som ännu inte slagit igenom. Jag håller med Adam Tensta om att det är här det händer och jag har en känsla av att de intressantaste uttrycken inom musik, litteratur, konst m.m. kommer att komma från förorten i framtiden.

Kvinnan i sitt kök

Till helgen bjuder jag på ett länktips till alla vetgiriga stockholmare. Vill du kanske se bilder från dina kvarter från en annan tid, en gammal karta över staden eller få litteraturtips?  Då kan jag rekommendera ett besök på Stockholmskällan. På sidan finns ett urval av Stadsmuseet, Stadsarkivets och Stadsbibliotekets samlingar.

En sökning på Tensta ger 52 träffar. Det är många fotografier, men även husförhörslängder, statistik och en film om utgrävningarna på Järvafältet.

Man kan bli sittande ganska länge och utforska.

Fundera.  

Ett foto från köket i Stora Tensta, från tiden före Miljonprogrammet, väcker frågor.

Vem är hon, kvinnan vid spisen? 
Vad har hon i kastrullerna?  
Vilken årstid är det?
Vad har hon i ICA-kassen vid dörren?


Ni skulle bara veta

97287-173

Ni skulle bara veta

 
Vi är så vansinnigt vanliga här

så slumpmässigt genomsnittliga

i våra val av arbete, partner, kläder, bil och antal barn

vi har vanliga inkomster

från tjänst, pension och socialförsäkringssystemet

som precis räcker för att ingen ska undra

vi odlar helt vanliga blommor på gården

kärleksört, rosor och flox som då och då

sällskapar med enstaka tistlar

vi läser reklamblad och klipper rabattkuponger

vi får hem DN i brevinkastet på småtimmarna

vi är förvånansvärt hjälpsamma

men ändå ofta reserverade och tystlåtna

vi försöker vara goda grannar

och lyckas ibland


Mångkultur i flera bemärkelser

97287-172

Rinkeby Poetry Slam
Ärvingekvinnan
Rinkeby Bokmässa
Tensta Marknad
Harry Martinsson
Husby konsthall
Spånga folkdansgille
ABC...Kistalight
Tunnelbanan
Astrid Lindgren
Spånga kyrka
Olga Magnusson
Midsommar Latino
Eggeby Gård
Karl Vennberg
Tensta konsthall
Livstycket
Kista kyrka
Järva Dragspelsklubb
Markku Huovila

Vad kan dessa ha gemensamt? Jo, de beskrivs alla i Järva kulturguide, som är en inspirerande skrift om kulturlivet på Järvafältet. Stadsdelsförvaltningarna i Kista, Rinkeby och Spånga-Tensta har tagit fram guiden, som i ord och många bilder beskriver kulturen i området.

Jag blir genast nyfiken på att veta mer om de kreativa personer jag läser om och besöka några av platserna som beskrivs. Förhoppningsvis är det fler som reagerar på samma sätt. Frågan är bara vem skriften riktar sig till. Den finns att hämta på medborkarkontoren på Järvafältet, frågan är om folk som bor lite längre bort åker dit för att hämta sitt exemplar. Det är meningen att den tryckta guiden ska kompletteras med en hemsida, men den dröjer. Jag hoppas den kommer snart, så att fler kan få möjligheten att botanisera bland kända och okända personer, grupper, föreningar och företeelser som har sin hemvist på Järvafältet.

Nyårshälsning till grannarna

97287-171

I port nummer 25 på min adress hänger den här söta lilla snögubben. Vilken trevlig gest till grannarna!

Svar på bloggenkät 2006

Pumans dotter tyckte att jag skulle svara på Bloggvärldsbloggens bloggenkät 2006. Det ver verkligen smickrande, tyvärr har jag varit lite långsam med att svara. (Jag hoppas ni ursäktar mitt självupptagna metabloggande för tillfället. Det är lite segt att komma igång efter jul och nyår med det riktiga bloggandet. Dessutom har jag en uppsats att skriva klart denna vecka.)

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan augusti 2006.


2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?
Diffus.


3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Den första jag läste regelbundet var Supermamman, långt innan jag ens funderade på att börja blogga själv.


4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Det allra första är ok, de följande är lite ambivalenta. Det är svårt att hitta ett tilltal som fungerar. Arbetar fortfarande på att lyckas med det.  


5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

Kanske 10-15 stycken regelbundet, fler sporadiskt.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Väldigt få dagboksbloggar. De flesta jag fastnar för blandar vardagsliv med egna intressen.

7. Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Svårt, de flesta bloggare jag gillar har jag något gemensamt med.

8. Nämn en bloggare som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Det finns flera jag kan identifiera mig med på olika sätt, men jag kan inte välja någon enskild bloggare som är väldigt lik mig. Alla är unika.  


9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Att det tar mycket tid. Somliga tycker nog att det är skumt att blogga om Tensta.


10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Det vet jag inte. Jag är inte särskilt självutlämnande i det jag skriver.


11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Det fungerar hyfsat bra.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Privata detaljer om mina barn och min familj. Det är irrelevant.  

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Ingen aning, vad tror du?

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Ja, ibland mer än man skulle vilja.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Ja. Alla har varit så snälla och trevliga. Hoppas det blir fler nya bekantskaper framöver.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Kanske det.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Nej.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Nej.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Tar mycket tid och energi.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Kanske. Hoppas i sådana fall att jag har utvecklats och breddat mig något.  

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Bloggar är en del av den samtida kulturen vars betydelse kommer att öka framöver.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Disciplin på skrivandet. Genom att ta reda på mer har jag fått upp ögonen för nya saker i min omgivning.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Underhållning, information, igenkännande.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Alla verkar redan ha svarat… den som känner för det!