Pontus Herin om sin bok

I morgon måndag besöker Pontus Herin, författaren till boken "I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra", Spånga för att prata om sin bok. Herin bodde i Tensta mellan 2006 och 2008 tillsammans med sin familj och det är den tiden han skildrar. Klockan 19 den 1 december i Församlingshuset på Värsta Allé 1 i Spånga kan du alltså möta honom.
Boken har fått mycket uppmärksamhet och kommer
snart ut i pocket

Läs mer:
Pontus Herins favoriter

Äntligen indiskt!

Redan i mars var skyltarna uppe på Tensta Allé, men inte förrän idag öppnade Chili Masala för gäster. Jag pasasde naturligtvis på att äta lunch och blev både mätt och nöjd. Lunch kostade 69 kronor. Jag provade den vegetariska grytan som var ganska stark och mycket god. I sällskapet provades det även lammgryta och grillad kyckling - också det smakligt. Ris och sallad ingick, samt kaffe eller te. Stämningen var på topp bland personalen, som gav ett trevligt bemötande. 

Lokalen är riktigt fin, men en varm röd färg på väggarna och sparsam inredning. Tack vare de stora glasrutorna ut mot gatan samt öppningen mot köket känns det luftiga. Det är kul att det äntligen har öppnat en fräsch trevlig restaurang i Tensta. Jag hoppas att många hittar dit, så att den blir kvar länge!

Läs mer: 
Chili Masalas hemsida



Lektyr för Tenstanördar

På väg hem från en av terminens sista lektioner på universitetet passade jag på att titta in på biblioteket där. Äntligen har jag lite tid över att ägna åt nöjesläsning, eller kanske snarare nyfikenhetsläsning. Mitt val föll bland annat på ett gediget verk från 1946 av Carl Ivar Ståhle. Det är hans doktorsavhandling, som trots sitt tämligen begränsade tema kom att få en ganska stor betydelse när stadsdelen Tensta planerades. Fortfarande pratar folk faktiskt om den, men förmodligen helt omedvetet...

Kan du gissa vad den handlar om?

Hästa träsk? En promenad med Google som guide.

Jag läser en notis om ett våldtäktsförsök i Tensta, i närheten av Hästa träsk.

Min första tanke går till kvinnan, som lyckligtvis klarade sig.

Min andra tanke är: Hästa träsk? Hästa gård känner jag till, denna lilla oas på Järvafältet. Men träsk?

Googlar. Finner både det ena och det andra:

Eniros karta ser jag att Hästa träsk ligger en bra bit ut på Järvafältet, intill "Kolkärrs gamla tomt" vid Granholmstoppen.

På Stockholmskällan finner jag ett foto från 1965, alltså taget innan de moderna förorterna byggdes på Järvafältet, som visar en vy över Hästa träsk. En svartvit bild, ett öppet landskap, moln som tornar upp sig lite retsamt över idyllen. Idyll, förresten? Här var militärens övningsområde, min morfars arbetsplats. Kanske small det till strax efter bilden togs. En skjutövning!

Ortsnamnsregistret listar Hästa träsk och om man klickar på namnet dyker ett inscannat registerkort upp. Förjusande!

Den fylligaste beskrivningen hittar jag dock i en rapport från Länsstyrelse från år 2000:

"Hästa träsk var tidigare en våtmark som låg på den plats där nu Granholmstoppen lägger sin silhuett över landskapet. Våtmarken fylldes igen i slutet av 1960-talet med schaktmassor från bygg- och anläggningsarbeten vid Tensta och Hjulsta. Endast sydost om den stora kullen kan man idag skönja fuktigare våtmarksrester, med bland annat en liten lokal för groddjur."

 I det torra kanslispråket smyger sig några poetiska rader in... lägger sin silhuett över landskapet ... skönja. En konstnärssjäl fångad i en utredares liv? Och så grodorna... Jag ser de lyckliga små varalserna framför mig, hur de hoppar runt i sin... lokal.

Mindre poetiskt blir det i Vägverkets Konsekvensbedömning angående Förbifart Stockholm:

"Vid Hästa träsk kommer delar av våtmarken att exploateras med risk för störning av grod- och kräldjur samt fågellivet. Kärret har inte lång kontinuitet och har heller inget konstant högt grundvattenstånd och saknar troligtvis arter som är särskilt känsliga för tillfällig uttorkning."
 
Skrivet helt utan känsla för språket, kanske helt utan känsla för uppraget. En utredade som tycker sig ha utrett klart? De tre sista satserna är helt obegripliga. "Inte lång kontinuitet"? Vem skriver något sådant? Och hur hänger saterna samman? Beror bristen på vissa arter på att området är litet och inte tillräckligt fuktigt, eller är de tre beskrivningarna oberoende av varandra? Vem vet...

Och våra grodor.... "risk för störning" står det. Vad gömmer sig bakom dessa ord? Det kan vi bara gissa, när vi dundrar förbi den gamla träskmarken på en splitter ny Förbifart Stockholm om några år.

Livstyckets julmarknad

Livstyckets verksamhet brukar vara hotad med jämna mellanrum, så även i dessa tider. Nu lovar dock Stockholms finansborgarråd Sten Nordin att pengar skall skjutas till. Varifrån pengarna ska tas är dock oklart.

För oss vanliga medborgare, som inte kan dela ut miljonbelopp, är julmarknaden ett utmärkt tillfälle att visa vårt stöd för Livstyckets arbete för att hjälpa människor att hitta sin plats i Sverige.

Besök butiken på Tenstagången 20 den 29 november mellan klockan 11 och 15. Bra ställe att hitta unika julklappar! 

Läs mer:
SR:
Föreningen Livstycket får bidrag
Livstyckets hemsida

Kringvandrande nappar kommer till konsthallen


Foto: Ana Maria Almada de Alvarez/Tensta konsthall

Det händer en hel del på Tensta konsthall. Bland annat presenteras ett projekt som med nappen som symbol uppmärksammar de människor som försvann under militärjuntan tid i Argentina. Ur pressmeddelandet:

"Onsdagen den 26 november kl 17-19 presenterar konstnären Ana Maria Almada de Alvarez projektet The nomad pacifiers på Tensta Konsthall. Hon har i flera år samlat på nappar, och människors berättelser om nappar. Napparna ger hon sedan vidare till andra, som 'adopterar' dem och ger dem nytt liv.

Varje napp har tilldelats ett nummer och ett namn efter någon av de över 30.000 människor (sk. 'chupados') som försvann i Argentina mellan åren 1974-81 under militärjuntans tid. Bland dessa människor fanns Ana Marias bror och hans fru. Många av de försvunna var unga gravida kvinnor, vars barn efter födseln 'välkomnades' till en verklighet under
juntans kontroll där de blev behandlade som 'krigsbyte'. Bebisarna togs från sina mödrar (som dödades) och delades i hemlighet ut bland bödlarnas vänner och bekanta, barn som idag eftersöks av sina mor- och farföräldrar.

Presentation med Ana Maria Almada de Alvarez onsdagen den 26 november kl 17-19. Då uppmanas publiken också att skriva ner sina berättelser kring nappar, och möjlighet ges också att adoptera nappar. Projektet går att ta del av på Tensta Konsthall till och med söndagen den 30 november."

Läs mer:
The nomad pacifiers
Tensta konsthall

Hej igen!

Så har det blivit höst: typisk svensk sådan med slask och rusk. Det har varit skönt att inte tänka på bloggen under avbrottet, utan istället fokusera på annat som är viktigare: familjen, studierna, livet.

Men då och då har jag gått förbi anslagstavlan och sett att något är på gång, tänkt: det borde jag blogga om. Eller iakttagit någon liten detalj som jag vill dela med mig av till er som läser här (om det nu finns några kvar).

Inspirationen har alltså återvänt.
Ett och annat inlägg är att vänta.
Men det kanske inte blir precis som tidigare.
Vi får se.