Livstyckets julmarknad

Det blir julmarknad på Livstycket i år igen! Nu på lördag, den 1 december, kan du inhandla originella julklappar och samtidigt se något av det vackraste Tensta har att erbjuda.

Öppettider: 11-15
Adress: Tenstagången 20
Mer info:
www.livstycket.com

Islam, brudar och pajetter ikväll på Kulturkaféet

image271Kvällens program på Kulturkaféet handlar om unga muslimska kvinnor i Sverige. Ingmarie Froman är inbjuden att tala på temat. Förra året gav hon ut boken "Islam brudar och paljetter" som handlar just om muslimska kvinnor i några europeiska länder, däribland Sverige.

Plats: Tensta Kulturkafé, Tensta Träff
Tid: onsdagen den 28 november klockan 18.30
Fri entréJulmarknad med loppis idag

image270


Idag den 27 november ordnar Tensta Röda Korskrets julmarknad med loppis på Elinsborgsbackens servicehus mellan klockan 10 och 15. Även servering och lotterier utlovas.

Överskottet går till Röda Korsets julinsamling för behövande i Sverige.

Polisen bjuder till medborgarmöte

image269Polisen vänder sig just nu till allmänheten med frågan "Hur kan vi tillsammans öka tryggheten i Tensta?" genom affischer som sitter uppe på anslagstavlorna.

Nu på måndag, den 26 november klockan 19.00, samlas en rad nyckelpersoner i stadsdelen för att diskutera trygghet tillsammans med medborgarna. Ett mycket välkommet initiativ, som jag tror är precis vad många tenstabor har gått och väntat på sedan vi fick vårt eget poliskontor.

Jag hoppas att många kommer till mötet och säger sin åsikt och samtidigt tar chansen att lyssna på vad andra har att säga. Ibland får jag en känsla av att det finns en upplevd otrygghet som för det mesta är obefogad. Till viss det kommer den sig av alla negativa budskap om Tensta och förorten som möter oss i tv, tidningar och bland bekanta.De som på måndag ska ge sin bild av verkligheten och framtiden är:
Carin Götblad, länspolismästare
Kristina Alvendal, ordförande i Polisstyrelsen
Pär Andersson, polismästare i Västerorts polismästardistrikt
Göran Ström, närpolischef i Södra Järva
Ann-Karin Åslund, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Nalin Pekgul, tenstabo
Cathrine Önnestam, barn- och ungdomschef i Spånga-Tensta
Linda Wikman, samordnade för lokala BRÅ
Eva Britt "Evis" Leander, enhetschef för fältenheten Spånga-Tensta
Robert Weintraub, chef för Blå Huset

Jag hoppas att även många representanter för föreningslivet i Tensta kommer, samt företrädare för bostadsrättsföreningar, bostadsbolag, skolor, företag och helt vanliga tenstafamiljer. Ett sådant här tillfälle att tillsammans skapa lösningar för en bättre farmtid i Tensta är för bra för att missa.

Astrid Lindgren 100 år - hyllningsprogram på Eggeby gård

Idag skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år, något som har uppmärksammats i tv, tidningar och på skolor runtom i landet. Även Tensta hyllar Astrid. Nu på söndag, den 18 november, framförs ett hyllningsprogram till den folkkära författarinnan på Eggeby gård. Inger Nilsson och Kent Malte Malmström sjunger medan Kjell Andersson spelar piano. Programmet börjar klockan 14 men kaféet öppnar redan klockan 13. Entré 50 kr.

Mer info på
www.eggeby.nu.

Hedersbrott mot pojkar uppmärksammas

image268
På anslagstavlan just nu:

"Hedersbrott med pojkar som offer
till minne av
Abbas Rezaii

Föredrag och paneldiskussion
Torsdag den 15 november 2007
Klockan 18.30 - 21.00
Tensta Kulturkafé, Tensta Träff

Medverkande:
- Sara Mohammad ordf. riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, samt projektet Abbas bröder
Kickis Åhré Älgamo f.d. polis och expert på hedersrelaterat våld
- Eduardo Grutzky politisk samordnare för Alma Europa
- Mostafa Asadpoor ordf. kulturella föreningen för kurder i Sverige.

Alla med stor erfarenhet av utsatta pojkars situation.

Hjärtligt välkomna!
Fri entré och ingen föranmälan

Arrangör: Tensta kulturgrupp

För med information kontakta
Glöm aldrig Pela och Fadime 070-441 10 75
eller ABF Västerort 08-621 05 15"

Tensta och Tibet möts i Kungsträdgården

image267Tunelbanans blå linje förbinder Tensta/Hjulsta i ena änden med Kunsträdgården i den andra. Och där, längst bort på den blå linjen, har Livstycket från Tensta slagit upp 40 tibetanska tält i freden tecken. Jag minns att Birgitta Notlöf, Livstyckets grundare, pratade om projektet redan för ett år sedan när hon på Tensta Träff talade om det då aktuella samarbetet med Svenskt Tenn.

Nu har Livstycket istället tagit hjälp av organisationen Individuell människohjälp och och utvalda konstnärer för att förverkliga en omfattande den omfattande fredsmanifestationen "Peace begins with you and me". Till och med på söndag står 40 tibetanska katastroftält uppslagna i Kungstädgården, för att därefter fördas ut i världen. Några av dem har dekorerats av utvalda konstnärer och deltagare från Livstycket. Birgitta Notlöf säger:

-Peace begins with you and me vill hedra freden istället för att fokusera på kriget. De tibetanska tälten är den ultimata symbolen för fred! Tibetanerna är det enda folket som envetet och i alla lägen hävdat icke-våldsprincipen.


Mer att läsa:

Projektet har fått lyckönskningar av Dalai Lama.

City: Hon förvandlar Kungsan till ett flyktingläger

Tensta gymnasium belönas för sin pedagogik

image266

"Historia är en källa till nyfikenhet och lärande. Genom att låta kultur- och idéhistoria löpa som en röd tråd genom alla program i alla årskurser visar Tensta gymnasium varje dag på historiens betydelse för vår tid."


Så lyder formuleringen för årets Historia Magistra Vitæ-medalj som delas ut av Statens historiska museer och i år alltså går till Tensta gymnasium.  Skolan har under några års tid arbetat med en pedagogik där historieämnet utgör själv grunden, även för undervisningen i andra ämnen.


- Det är spännande att få ett pris för vårt arbete, säger rektor Inger Nyrell på Tensta gymnasium. Vi tycker det är viktigt att se det som händer i dag genom att ta avstamp i historien. Det här genomsyrar undervisningen i alla program på skolan. Vi kommer inte framåt om vi inte blickar bakåt.


Medaljen har delats ut sedan 2003 och detta är första gången en skola belönas för sitt arbete. Bronsmedaljen pryds av Clio, historieskrivningens musa.


Mer att läsa:

Pressmeddelandet

Tensta gymnasium


Bilden kommer från Historiska museet.