Fest och fyrverkeri under årets Tensta marknad

I helgen kommer Tensta ännu en gång att förvandlas till en plats fylld av musik, god mat, glada människor,  poesi, fest och fyrverkeri. Det är dags för den tjugonde upplagan av Tensta marknad.

Klockan 13 på lördag den 1 september drar det igång. Då står skolelever för underhållningen. En timme senare invigs marknaden med tal för att sedan övergå i en kavalkad av musik från olika delar av världen, folkdans, fyrverkeri, ansiktsmålning m.m. Underhållningen pågår fram till klockan 18 på söndagen. För alla som är nyfikna på att se Adam Tensta uppträda kommer han att stå på scen på söndag kl. 14.30. 

Dessutom har Jasim Mohamed som vanligt satt ihop ett imponerande program för Bagdad Café, som redan har dragit igång. Hela helgen blandas poesi med musik, även detta på en rad olika språk. Dessutom finns en programpunkt för barn som jag vill lyfta fram lite extra:  

På lördag klockan 11.00 och 13.00 ges teaterföreställningen Ludde och Gnutta på biblioteket. Teater Svea Sträng framför pjäsen, som riktar sig till barn från 2 år och uppåt. Det går bra att boka platser på tel. 508 30 617.

image248


Knallemarknad blir det givetvis också, samt matförsäljning. Jag ser också att man i år lockar med ett karaoketält(!).  Förhoppningsvis kommer marknaden att locka mycket folk från hela stan, oavsett om det är för att se på folkdansuppvisning, kurdissk musik eller för att äta gott.  Även om det inte lär bli samma folkfest som under förra årets bomässa/marknad, så hoppas jag på en härlig helg i Tensta!

Läs mer om marknaden på dess
hemsida. Hela underhållningsprogrammet hittar du här och Bagdad Cafés program finner du här.

Nytt om affischtävlingen

97287-247Jag skrev tidigare om den affischtävling som hölls inför årets Tensta marknad. Tyvärr blev det inte helt korrekt. När jag såg Markku Huovilas affisch på hemsidan drog jag felaktigt slutsatsen att han hade vunnit tävlingen, men sanningen är att det aldrig blev någon tävling. Markku berättar:

- Det blev ingen tävling, det kom inga bidrag, inte från mig heller, därför fick jag ställa upp igen. Jag hade själv också helst välkomnat något nytt.

 

Jag ber om ursäkt för att jag inte kontrollerade saken bättre innan jag skrev mitt inlägg och tackar samtidigt Markku som rättade mig. Han skriver vidare i sitt mejl att affischkonsten är svår, både för skolade konstnärer och amatörer. Han ser inte ljust på framtiden för kulturen i stadsdelen och menar att det saknar fungerande politiska satningar.

- Man kan inte hoppas för mycket på återväxten av lokala konstutövare, fast å andra sidan får man inte hoppas för lite heller, konsten kan spira i de konstigaste förhållandena.

 

Jag vill helst tro att framtiden kommer att ge oss fler driftiga och kreativa tenstabor. Jag vet att det finns en ung kille i nedre tonåren som faktiskt skickade in ett bidrag till affischtävlingen. Han är vänlig nog att dela med sig av det här på bloggen, som ni ser ovan.  Om sitt konstverk säger han:

- Den runda varianten ska vara som en vägskylt är tanken.

 

Visst ser vi att det är en vägskylt, med den gula ramen runt! Jag hoppas att den unga konstnären, som vill vara anonym, fortsätter att skapa. Säkert kan Markku Huovilas konst inspirera både honom och andra unga tenstabor till att fatta penna och pensel. Förhoppningsvis fattar politikerna galoppen och ger dem goda förutsättningar för att utveckla sin kreativitet.


Tillbaka i Tensta

Efter en lång och skön semester i Mexiko är jag tillbaka i Tensta igen. Vilken lugn, ren och välorganiserad stad vi lever i, i jämförelse med hur det ser ut i Mexiko. Bara en sådan sak att bilar stannar vid övergångsstället framstår plötsligt som ett mirakel. Var plats har naturligtvis sin charm, men ibland behövs en tur till något annorlunda för att se och uppskatta detaljerna på hemmaplan igen.

Tack till er läsare som har stannat kvar trots att det knappt har blivit några uppdateringar under min semester. Jag hoppas att ni är kvar under sensommaren och hösten, som säkert ska bli en händelserik sådan i Tensta.

Affischtävling avgjord

97287-246

Jag har
tidigare skrivit om att Tensta marknad i år firar 20 år, vilket uppmärksammades med en tävling om årets affisch. Det verkar som om tävlingen nu är avgjord. På marknadens hemsida denna affisch av Markku Huovila, som även har gjort tidigare års affischer.

Han är en utmärkt representant för Tensta, vilket han har visat tidigare. Men visst hade det varit roligt om en ny förmåga hade fått komma fram? Kanske nästa år...

I början av september är det dags för maknaden!