Love Tensta!Sveriges första hoppförmedling finns i Tensta. Bakom den står några ytterst företagsamma killar från området; Faid Issa, Guleed Mohamed och Suleiman Ali. (Både Faid och Gulees har medverkat i
Panelen här på bloggen.) När jag träffade Guleed förra veckan på WPO-eventet berättade han om idén:
- Om man inte har arbete går man till arbetsförmedlingen. Men vart går man om man saknar hopp?

Svaret på frågan är hoppförmedlingen Love Tensta, som har en utomordentligt snygg hemsida, där de bland annat presenterar sitt manifest. Jag gillar särskilt punkt två, att Tensta ska bli praktikplats för UD:s diplomater.  Det går helt i linje med Scott Webers budskap (se föregående inlägg) om att vi alla är fredsbyggare. Jag tänker också på en utställning Livstycket hade, med namnet "Peace begins with you and me". Kanske börjar fredan i Tensta?

Läs mer:
Love Tensta
Panelen: Guleed
Panelen: Faid
Livstycket

Världar möttes på Ross Tensta gymnasium

I går blev jag påmind om varför jag älskar att bo och vara en del av platsen Tensta. Jag deltog i ett program på Ross Tensta gymnasium som arrangerades i samarbete med WPO, en organisation för företagsledare världen över. Kvällens gäster var en blandning av WPO-medlemmar, deras familjer, tidigare och nuvarande elever från Ross Tensta gymnasium och personer som arbetar i Tensta.

 


Eleverbeten från Omvårdnadsprogrammet.

 

Trots att jag just nu arbetar på skolan blev jag positivt överraskad av vilka fantastiska elever som finns där. Kvällen inleddes med att gästerna visades runt i lokalerna i mindre grupper och togs emot av elever som berättade om sitt skolarbete och olika projekt. Några elever på samhällsprogrammet berättade om ett projekt de har deltagit i  i samarbete med KTH, med fokus på hållbar utveckling. Elever på Omvårdnadsprogrammet hade gjort bilder av människokroppen i ett ämnesintegrerat projekt som inkluderade både bild och medicink grundkurs. Och två av skolans hedersambassadörer berättade om hur de arbetar för att förändra hederskulturen blad elever på skolan.

 

 

Tord Magnuson och Ahmed Abdirahman.

 

 

Senare på kvällen berättade fler talare om respektive områden. Tord Magnuson från WPO beskrev  hur han lärde känna Ahmed Abdirahman, en kille från Tensta som har fått möjligheten att studera i USA genom samarbetet med Ross School i New York. Senare berättade även Ahmed om sin egen resa, från Somalia som 13-åring, via olika skolor i Tensta till Park Avenue och Ross School. Att göra hans historia rättvisa med några få ord är omöjligt – en mer inspirerande personlig historia är svårt att föreställa sig. Jag är ävertygad om att vi kommer att höra mer om Ahmed i framtiden.

 

 

Publiken fick även bekanta sig med Tenstas historia under kunnig vägledning av Erik Stenberg, arkitekt och tenstabo. Han beskrev tankarna bakom stadsdelarna på Järvafältet och möjligheterna som finns att förnya husen med relativst billiga och enkla ingrepp.

 

 

Kvällen avslutades med en smakrik buffé och en inspirerande föreläsning av Scott Weber, generaldirektör för Interpeace, en organisation som arbetar för fred världen över. Han talade initierat om en rad konflikter runtom i världen och hur man kan arbeta för att bygga fred. I en global värld är vi alla fredsbyggare, var hans budskap.

 

Läs mer:

Ross Tensta gymnasium

Interpeace

Ross School


Strålande skidväder!Ända jag sedan tidigt i vintras såg en skoter dra upp spår på ängarna mellan Tensta och Spånga har jag varit sugen på att ge mig upp på en skidtur. Idag blev det äntligen gjort! Barnen fick låna mina gamla skidor, som var begagnade redan när jag var liten. Men de dög fortfarande hyfsat bra!
Det var en perfekt dag för skidåkning - strålande sol och fina spår bara ett stenkast hemifrån. Det finns nog få platser i Stockholm med den lyxen. Det är kul att vara ute på fälten och se så mycket folk i rörelse; allt från äldre damer med rollator och par ute på stavgång till hurtiga joggare och stojande barn i pulkabacken.För den som vill åka långt finns
många kilometer spår på Järvafältet.