Välkommen till KompeTensta!

Förra veckan presenterade TCO en rapport som säger att utrikes födda akademiker har svårare att få jobb än svenskfödda akademiker. Enligt rapporten beror detta inte på bristande språkkunskaper eller att utbildningen är från ett annat land. Förklaringen stavas diskriminering, samt brist på nätverk. Hör här:


Trots att alla akademiker i studien har en utbildning från en svensk högskola har akademiker födda i Afrika, Asien, Latinamerika och östra Europa, som invandrat efter skolstart, högre risk att vara arbetslös än de som är födda i Sverige.


Och här:

Utrikes födda akademiker söker jobb mer intensivt än inrikes födda. Men de har sämre tillgång till resursstarka nätverk som kan ge kontakter in på arbetsmarknaden


Jag har ett förslag på hur man kan arbeta med denna problematik i Tensta.  För mig är det uppenbart att det finns väldigt många kompetenta personer här. Många har jobb, men det är också många som är på jakt efter arbete. Det går inte att vänta på att arbetsförmedlingen ska fixa det, eller att arbetsgivarna ska sluta diskriminera. Nej, här behövs nätverkas.


Min idé är följande: Människor från Tensta samlas i ett nätverk för att lära känna varandra, tipsa om jobb och utbyta erfarenheter. Mycket mingel alltså! Tanken är att attrahera dels de tenstabor som har jobb, dels de som har utbildning men ännu inte jobb. Genom att organisera olika typer av träffar, baserat på yrkesgrupper, kan de mötas för att prata om utvecklingen inom det egna yrket, om företag som är på väg att rekrytera, om bra och dåliga arbetsgivare o.s.v. På så vis kan en ingenjör från Iran få nys om att Ericsson i Kista söker folk innan jobbet finns i arbetsförmedlingens databas. När hon sedan har rott hem jobbet, fortsätter hon att verka inom nätverket som en förebild för andra.


En viktig del består också i att bistå de ungdomar från Tensta som går ut gymnasiet med kunskap om arbetsmarknaden, erbjuda förebilder inom olika områden och tipsa om utbildningsvägar. Ungdomarna kan samtidigt fungera som inspiratörer för de äldre.


I förlängningen kan man även tänka sig ett samarbete med företagare, myndigheter och rekryteringsföretag. De kommer alla att strömma till lokalen på Tenstagången, precis vid tunnelbanan, där den stora skylten visar vägen. Vad det står? Välkommen till KompeTensta!

Läs mer:
Pressmeddelande från TCO


Kommentarer
Postat av: Anna

Vilken bra idé! Hur kan den bli verklighet?

Hälsningar

Anna

2009-03-18 @ 18:35:12
Postat av: Annelie

Den som önskar får gärna sno min idé! Du kanske är sugen på en utmaning? :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback