Lennart och Lena: så ska tryggheten öka

image288
Lennart Levander och Lena Yng, brottsförebyggare.

Det finns människor som besitter sådana egenskaper att de bara genom att infinna sig på en plats invaggar omgivningen i trygget och förtroende. Två av dem var i måndags i min bostadsrättsförening för att prata om trygghetsfrågor.

Lena Yng från Polisen och Lennart Levander från föreningen Fastighetsägare i Järva kom till vår 70-talsinredda föreningslokal för att möta intresserade medlemmar (vilket var ganska många). Tillsammans har de över ett halvt sekels erfarenhet av brottsförebyggande arbete, Lena som polis i Västerort och Lennart som polis under många år, men för tillfället står det brottsförebyggare på visitkortet.

Lennart pratade om vad som gör en trygg miljö och vem som arbetar för ökad trygget. Han pekade på Polisens roll, fastighetsägarnas och slutligen var och en som bor i områdets roll. Genom att presentera bakomliggande faktorer, statistik och konkreta planer för det fortsatta arbetet gav han oss som var där en känsla av att saker och ting faktiskt kan förändras och att vi kan vara del i den processen. Jag gillade framförallt den del av hans presentation som hade rubriken "Från vision till praktik". Vivioner har vi sett många, nu vill vi se handling. Målsättningen för den nybildade fastighetsägarföreningens arbete är att minska antalet brottsoffer och målet ska nås genom utbildning, motivation, trygghetsbesiktningar, översikt av utrymmen som drar till sig brottlig verksamhet och även genom att ha en genomtänkt mediapolicy. Många får antagligen en bild av hur faligt det är i området genomnotiser i tidningarna. Effektfullt frågade Lennart hur många av de närvarande som hade blivit utsatta för brott det senaste året. Ingen räckte upp handen.

Lena Yng pratade lika kunnigt utifrån sitt perspektiv som närpolis. Hon beskrev hur polisen arbetar. Som alltid när allmänheten får en chans kom en massa frågor om de mest skilda frågor, vilka Lena tog sig tid att lyssna och svara på- också det viktigt för förtroendet för Polisen. Hon berättade också om hur det går till att göra en polisanmälan, vilka möjligheter vi som medborgare har att gripa in när vi ser brott begås och hur viktigt det är att ställa upp som vittne. Hon poängterade också att det finns två nummer att lägga på minnet: 112 för pågående brott, 114 14 när det inte är lika bråttom, men man ändå vill komma i kontakt med Polisen.

Som sagt, det var ett riktigt bra möte som kändes informativt och viktigt. Jag ser fram emot att följa den framtida utvecklingen, med vissheten att det i alla fall finns en man och en kvinna på precis rätt jobb. image289

Läs mer:
Fastighetsägare i Järva
Polisen i Västerort

Kommentarer
Postat av: Hanneles paradis

Låter bra, vettigt och trevligt, vi har nog närpolis, som har kontakt med ungdomar.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback