Var bor du kompis?

97287-50

När
Helga Henschen gjorde utsmyckningarna i Tenstas tunnelbanestation ville hon att de boende i Tensta skulle känna sig delaktiga. Därav de många citaten på olika språk. Hon såg även till att barnen skulle kunna visa upp sin konst i tunnebanan. I boken "Vägen till Rebella" skriver hon om arbetet i underjorden:

"Vi gick omkring till turkar, finnar, italienare, chilenare, greker, jugoslaver och bad om ord. Vi gick till barnen i skolorna och bad dem måla bilder, minnen från deras hembygd. Det är viktigt att ha kvar sina  minnen, sina rötter, sin identitet.
Barnens bilder satte vi upp under okrossbart glas på de släta vägggarna utanför skyddsrummen."

97287-52












Under dessa glasrutor finns just nu bilder från barn i Elinsborgsskolan på temat "Var bor du kompis?". De har målat sina hus i Tensta eller andra hus som betyder mycket för dem. Det är fantastiska att studera detaljrikedomen i teckningarna av höghus. Varenda balkong och varje litet fönster har individuella utsmyckningar - färgstarka och personliga. Tvärtemot den gängse bilden av den enformiga betongförorten.

Med ord har barnen skrivit hur de känner för sin hus. Det är bra att man inte bara har avbildat byggnaderna utan även tagit fasta på den känslomässiga anknytningen  till huset/hemmet. Se bara hur dessa två små konstnärer/poeter har uttryckt sig:


97287-51

97287-53

Se fler bilder på Elinsborgsskolans hemsida.

Kommentarer
Postat av: Anneli

Vilka små poeter det bor i de där ungarna:)
Fina teckningar också!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback