Valet i förorten

DN följer idag upp valresultatet. Att moderaterna lyckats locka fler invandrare att rösta på dem illustreras med två kvinnor från Tensta, varav en är politiskt aktiv.

Dessutom belyser man problemet med minskat valdeltagende,  i dett fall i Skärholmen. (Jag har skrivit om att samma sak händer i Tensta.) Tyvärr finns inte den artikeln på nätet. Det är viktigt att man tar upp detta för att starta en debatt om orsakerna. Samtidigt är det svårt att göra det utan att förmedla en vi & dom-känsla. Vi som röstar och dom som inte gör det. Vi som tar vårt ansvar och dom som inte gör det.
(Uppdatering: SvD skriver också om fenomnenet, i relation till (s)-nederlaget i kommunvalet.)


Jag måste dessutom kommentera att när Fredrik Reinfeldt porträtterades i går beskrevs hans familjs bostadskarriär så här:

"Familjen flyttade från lägenhet i Handen till radhus i Bromsten, ett område mellan Rinkeby och Tensta. Vidare till villa i Täby."

Det är bara det att Bromsten inte alls ligger mellan Tensta och Rinkeby, snarare intill. Det kan man lätt se om man tittar på en karta. Frågan är varför man över huvud taget nämner Tensta och Rinkeby om inte ens journalisten kan placera ut det rätt geografiskt. Kanske vill man låta lite av Tenstas och Rinkebys dåliga rykte smitta av sig på Bromsten, och på så vis dramatisera skillnaden mellan de olika bostadsorterna. Faktum är att Bromsten är ett helt vanligt villaområde, med inslag av lägenheter och radhus.


Kommentarer
Postat av: klalle

Precis, och omvänt: man vill göra Fredrik lite spännande och trovärdig som en amn för folket. Tensta har ju en negativ klang, men det som har det är också i vissa lägen upphöjt och coolt, typ Amsterdams hamnkvarter som kanske låter skumt och otäckt men just därför lite kittlande. Och Fredrik behöver övertyga om att han vet något om Sverige idag utanför Täby-Danderyd-Lidingö. Förresten har han visst spelat basket ett tag i Tensta när han bodde i Bromsten.

2006-09-27 @ 13:16:38
Postat av: Annelie

Ja, basket-anknytningen verkar vara betydelsefull för Renfeldt (den ger en massa träffar på google). Han har tydligen tagit upp det i något tal ang. satsning på barnidrott - för att öka sin trovärdighet kan man anta.
Det är ju intressant att Tensta namedroppas när det passar syftena...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback