Valdeltagandet fortsatt lågt

Oavsett resultatet i riksdagsvalet kan man redan nu konstatera att valdeltagandet sjunkig i stora delar av Tensta. I mitt valdistrikt (Spånga 14) var valdeltagandet i årets riksdagsval 64%, en nedgång på 0,6% sedan 2002. Andra distrikt har tappat betydligt mer och bara drygt hälften av de röstberättigade har gått och röstat (se Spånga 10). Ännu finns inga siffror för kommunvalet.

Jag är osäker på om dessa siffror är slutgiltiga eller om förtidsrösterna saknas i statistiken. Om det visar sig att valdeltagandet i miljonprogramsförorterna har gått ned ytterligare är det alarmerande. Miljontals kronor har satsas på vända trenden. Till vilken nytta? Politikerna bör se dessa siffror som ett tecken på att människor känner sig utanför. Det är för långt till makten. Något radikalt måste till för att skapa ett samhälle där människor känner sig uppskattade och delaktiga.

Flera höjdare inom det socialdemokratiska partiet har visat sig här ute under sen senaste veckan, däribland flera ministrar. Kanske är det dags att börja tillbringa mer tid i förorterna, även när det inte är valår.

Något att glädjas åt är i alla fall att valdeltagandet i hela landet tycks ha gått upp med en dryg procentenhet.

Kommentarer
Postat av: Johan

Poströster räknas alltid efter, så valdeltagandet kommer att bli lite högre, men det är ju mycket marginellt. Och framför allt är det mer välbeställda som poströstar, men också en del pensionärer. Så jag vet inte hur just Tensta skulle påverkas, men kanske kan de hamna på ett oförändrat valdeltagande iallafall. Även om det är för lågt, så klart.

Postat av: Annelie

Jag såg att det var väldigt många som förtidsröstade i lördags på biblioteket, både unga och gamla.

Idag har jag dock lagt märke till att valdeltagandet i kommunalvalet tycks ha gått upp en del, i alla fall i vissa delar av Tensta. Det är lite svårt att få grepp om hela stadsdelen eftersom resultatet redovisas för varje enskilt distrikt, vilket är ett ganka litet område.

2006-09-18 @ 12:40:55
URL: http://tensta.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback