Bloggtips: Om motorvägar och människor

Det är mycket just nu, så det blir inte mycket tid till bloggande för mig. Tills vidare kan jag i alla fall tipsa om ett läsvärt blogginlägg på bloggen Approximation av Erik Berg.

De osynliga längs motorvägen är rubriken på ett inlägg om motorvägens dubbla betydelse - för människorna som färdas på den och de som bor längs den. Ett begrepp som är nytt för mig tas upp: miljörasism.

Till en början handlar texten om ett intressant projekt i USA, för att sedan beskriva svenska förhållande:

"Om nu de som bor närmast de stora vägarna är övervägande arbetarklass så är det samtidigt övervägande män från den övre halvan av inkomstspektrat som kör på vägarna. I Sverige står män för 70% av bilkörningen. (Och därmed kan väl myten om att män är djur avfärdas en gång för alla? Män är inte djur, män är bilförare.)

Det är inte bara luftkvalitén som påverkas av en stor motortrafikled. Hela utemiljön präglas av det malande bruset från bildäcken och det lågfrekventa mullret från varvande lastbilsmotorer. Det påverkar barnens möjligheter att leka fritt och sinnenas möjligheter att vila ut."

Det som presenteras är verkligen tänktvärt - vad är diskriminering egentligen? Påverkar den även hur infrastrukturen i vårt land ser ut? Och vad menas med att ha samma möjligheter och rättigheter?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback