Betongen lyfts fram i DN Bostad

97287-126Så var det dags för DN att skriva om lägenheterna som byggdes om i Tensta inför bomässan. I dagens bostadsbilaga har arkitekten Erik Stenberg och hans betonglägenhet tillägnats ett helt uppslag med rubriken "Betongen har blivit fin i Tensta".

För den som har följt medias rapportering av bomässan presenteras egentligen ingenting nytt i denna artikel. Stenberg pratar om nödvändigheten av att förändra miljonprogrammet inifrån, genom att anpassa lägenheterna till människorna som befolkar områdena idag. Av Tenstas drygt femtusen lägenheter är knappt hundra stycken femmor eller större. Därför är Stenbergs ambitioner att slå samman normalstora lägenheter för att skapa riktigt små och stora lägenheter behövliga. Att han dessutom gör det estetiskt tilltalande väcker naturligtvis uppmärksamhet. Dessutom valde han för sju år sedan att bosätta sig i Tensta, i en lägenhet han då byggde om i trä. Även den visades upp på bomässan.

Det är Familjebostäder som har byggt om lägenheter och det visar sig vara både uppskattat och ekonomiskt hållbart. Jag hoppas att Stenberg får fortsätta skapa nya spännande lösningar för boendet här i Tensta. Hans visioner behövs.

- Det är dags att värdera husen från miljonprogrammet på ett annat sätt, säger han i DN. Att han dessutom visar att det är praktiskt möjligt kanske kan få en och annan att ändra åsikt. Somliga har redan gjort det. Erik Stenberg menar att det inte hade varit möjligt att genomföra liknande förändringar i hus byggda idag. Som exempel nämner han Hammarby Sjöstad, vars lägenheter enligt honom saknar "inneboende föränderlighet".

För den som vill läsa mer om lägenheterna som byggdes om i trä föreslår jag artikeln Trendiga Tensta från Aftonbladet den 15 december 1998.

(Jag passar på att placera min blogg i Tensta på bloggkartan.se.)

Kommentarer
Postat av: rouzbeh

Kom o kolla oss:
sodrasidan.se

2006-11-03 @ 16:17:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback