Blomstrande genvägar

Har ni undrat hur det gick med idéerna som studenterna från arkitekturskolan hade om Tensta? Tanken var att ett av deras förslag skulle utses till vinnare och genomföras på plats under denna vecka. Men det blev två. Juryn hade svårt att bestämma sig för en av alla de originella idéer som presenterades. Vinnarna blev ”Tensta Green Guerilla” and ”Tile my Afrodite”, som båda ansåg svara poetiska och förmådde att kommunicera direkt med Tensta och dess invånare.


 97287-162 ”Tensta Green Guerilla” är intressant för att den utgår ifrån genvägar som människor har skapat i Tensta. De stigar som har uppstått på gräsytor kommer att framhävas genom att man planterar blomsterlökar längs dem. I vår kommer resultatet att bli synligt i form av tulpaner och andra blommor.

Tenstas miljö är noggrant planerad av stadsplanerare och arkitekter. Ibland gör vi människor som det var tänkt och går där vi ska. Men ibland gör vi det inte. Frågan är om arkitektur skall visa vägen eller om människorna ska göra det. I detta förslag tycker jag att man har visat en lyhördhet för människorna och lyckats skapa något bra i mötet. Det skulle man kunna göra i mycket större utsträckning här i Tensta. Ta bara Spångadalen där många tillbringar hela dagar under sommarhalvåret med grillning och utomhusaktiviteter. En hel del väljer att ta bilen och kör ut på gångvägar. Förskräckligt, kan man tycka och sätta upp bommar, som dock inte hjälper mycket. Det finns ju alltid en annan väg. Man skulle också kunna anlägga en liten parkering i anslutning till grönområdet, en liten ficka längs Tenstavägen. Så låter man invånarna visa vägen.  

Det andra förslaget heter ”Tile my Afrodite” och går ut på att ge Café Afrodite i Tensta centrum ett lyft. En tavla som tidigare hängde där skall omvandlas till en enorm mosaik på en av väggarna. Ägaren av caféet är involverad. Hoppas att det gör hans lokal lite mer inbjudande. Då kanske man kan börja fika där. 


torsdag den 21 december klockan 17-19 presenteras förslagen på Tensta konsthall.

Mer info på www.unrealstockholm.org/drupal/


Kommentarer
Postat av: O L G A

Ser fram emot den blommande våren med spänning!

2006-12-20 @ 21:42:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback