Tensta 2008 - en resumé

Snart är året slut och ett nytt börjar. Dags för en tillbakablick:


Ett av årets första inlägg handlade om att Tensta äntligen skulle få en bank, efter många års väntan. Nu har den öppnat och det verkar vara fullt ös inne på kontoret, särskilt runt löning. Ännu har jag inte haft anledning att besöka Nordea i Tensta centrum, men det känns bra att de finns där.


Under året har Tensta blivit ett etablerat begrepp inom musikvärlden , tack vare Adam. Han verkar vara en kille med hjärtat på rätt ställe som syns i allehanda sammanhang. Nyligen såg jag honom prata om spöken i ett UR-program.


Det omtalade Järvalyftet har introducerats, diskuterats och kritiserats. Vad man än tycker om planerna går det inte att förneka att många bra saker har kommit ur det. I Tensta både ett community center och en arkitekturskola.


Nalin Pekgul har dragit folk till Tensta centrum där hon ihärdigt står och väntar på att sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt ska komma hit och prata om Vårdval Stockholm och dess konsekvenser för vården i Tensta. Än så länge har ingen Filippa setts till, vad jag vet...


Djursholmskillen Pontus Herin skrev en bok om sin tid i Tensta som uppmärksammades en hel del i media. När han kom till Kulturcaféet drog han rekordmycket folk. Här på bloggen listade han sina favoriter i Tensta.  Herin själv har dock flyttat vidare till en villa i Vallentuna.


Äntligen har vi fått ett riktigt bra ställe att äta på i Tensta. Sedan Chili Masala öppnade för drygt en månad sedan har jag ätit där flera gånger. Lika gott varje gång! Det verkar som om fler tycker det. Jag hoppas det går riktigt bra med affärerna, för restaurangen behövs. Det är nog en av de få saker som kan locka folk utifrån till Tensta.


Äntligen kan man även säga om trappan som är tänkt att förbinda Taxingeplan med Tenstagången, som nu äntligen verkar vara på väg att bli verklighet. Fortsättning följer.


Personligen är jag dock mest glad över att skriften "40 år i Tensta - förortens nybyggare berättar" som jag gjorde tillsammans med Olga Magnusson blev verklighet. Vi har fått fin respons och jag ser fram emot att arbeta vidare med materialet under 2009.


Med tanke på hur mycket bra som har hänt under 2008 tror jag att det kommer att ske minst lika mycket under 2009. Bloggåret 2008 var ganska lugnt för min del, men nu är det full fart framåt. Mot 2009! Jag hoppas du hänger med!


Polischefen om brottslighet och framtidstro

Det ringde på mobilen i morse. Det var Johnny Lindh, chef för närpolisen i Södra Järva.

Hans röst är lugn och trevlig. Vi pratar om det han sade i radio (se föregående inlägg) . Om situationen i Tensta. Om brottslighet och framtidshopp. 

Johhny Lindh har jobbat här sedan 1976. Han säger att alla varje generation ungdomar har sitt uttryckssätt. På 60- och 70-talen var det raggare. Nu ser det annorlunda ut. Här i Tensta är "normen för det svenska samhället lite förskjuten". Att planka i tunnelbanan eller att bråka på skolgården är normalt, i alla fall enligt socialtjänsten som inte  ingriper i dessa fall.


I Tensta finns idag flera grupperingar av ungdomar i olika åldrar som ägnar sig åt skadegörelse och brottslighet. Några av dem har problem med missbruk. De kommer ofta från familjer som inte fungerar. De vill synas.


Men det finns även en annan, mycket större grupp ungdomar i Tensta. De som har bestämt sig för att lyckas, som med en stark drivklart klarar sig bra i skolan och går vidare till högre studier. Riktiga förebilder. De syns inte.


Vi pratar om den 22 december. Vad var det egentligen som hände? Johnny Lindh kallar det ett "regelrätt bakhåll". Ungdomarna hade satt eld på papperskorgar och bildäck för att locka dit polis och brandkår, som möttes av stenkastning och Molotov-cocktails.


Johnny Lindh berättar att brandmännen hade varit i Tensta tidigare samma dag för att släcka en lägenhetsbrand. De hade räddat människor, var nöjda med sin insats. Hjältar kanske någon skulle kalla dem. De blir välkomnade tillbaka med stenkastning. Varför? Varför är det samhällsinrättningar som räddningstjänst och kollektivtrafik som attackeras? 


Sedan den 22 december har ungdomar omhändertagits. Polisen har arbetat tillsammans med socialtjänsten. Det har lugnat ner sig igen. Men Johnny Lindh säger, att de enda som kan ändra Tensta är tenstaborna själva.


Han säger också att han tycker sig se en framtidstro i människor i Tensta. Och det finns vissa tendenser som visar en positiv utveckling när det gäller brottslighet. Narkotikahandeln sker till exempel inte lika öppet som tidigare.


Mot slutet av vårt samtal säger Johnny Lindh att jag kan gå ut och nattvandra för att själv prata med ungdomarna. Jag hör mig själv komma med undanflykter.

"Jag har småbarn..." försöker jag.

"Ta med dig vagnen!" säger polischefen.


Också på Radio Stockholm talar man idag om vikten av att folk är ute på kvällarna. Nabil Kadra, föreståndare på Blå Huset, förespråkar en mer informell form av nattvandring, där vänner och grannar tar en liten promenad tillsammans på kvällen.


Egentligen finns inga undanflykter.

Ska vi ta en promenad ikväll?


En julbetraktelse

Nu har jag och min familj firat jul: mycket god mat, sötsaker och nötter. Besök av tomten, julklappar och Kalle Anka på tv. Julgran. Familj och släkt. Musik. Och idag: skridskoåkning på Spånga IP. Perfekt. 

Men ändå inte. Det händer saker i Tensta. Tidningarna skriver: det brinner, det kastas stenar, det bråkas. Det blev inte en lugn jul för alla. På Radio Stockholm och i DN säger Johnny Lindh, närpolischef i området: 
- Det onormala är normalt här. 

Hans uttalande ekar i mig. Jag kan inte släppa det. För han har fel. Stenkastning och bränder är inte normalt. Inte i Tensta och inte någon annanstans. Möjligen om man är polis. Men för oss medborgare är det inte normalt. 

Jag har aldrig sett någon kasta en sten. Har aldrig blivit utsatt för brott i Tensta. Är inte rädd. Våldet och bråken är lita främmande för mig som för de allra flesta. Och jag  är ganska säker på att det gäller för den stora majoriteten av Tenstas femton tusen invånare. 

Det är inte normalt. 

Vi accepterar inte att det betraktas som en del av det samhälle vi lever i. 

Vi - de laglydiga medbogarna - är normen. 

De - våldsverkarna - är avvikande. 

I detta fall vill jag verkligen betona skillnaden mellan vi och dem. 

Det vi bör göra, vi vanliga tenstabor, är att fråga oss hur vi kan bidra till Tenstas utveckling. 

Så, nu fick jag det sagt. Nu ska jag fortsätta att njuta av julledigheten, kanske spela något sällskapsspel med barnen. Läsa en god bok.


En önskelista


Foto: Olga Magnusson.

Det är jul. Då får man önska.


Jag önskar:


Kommunikation: en julhälsning, ett telefonsamtal, ett paket på posten.


Levande ljus: Att vi människor, unga och gamla, finner våra inre ljus.


Medmänsklighet: En kram. En blick. En tanke. En handling.

  

Lugn: För brandkår och polis.


Inspiration: för det nya året.


Till sist vill jag tacka dig för att du läser min blogg och önska dig en God Helg!

Alternativ helg

Under julhelgen ordnar Verdandi  alternativ helg i sina lokaler på Gullingeplan 52. Man bjuder på "julbord, gemenskap och kanske lite trevlig musik".

  

Det är öppet från julafton 24 december till den 30 december från klockan 15 till klockan 20 eller senare. Under juldagarna visas film klockan 18.

  

För mer info ring: 08-760 05 39 eller 08-649 65 10.


40 år i Tensta - förortens nybyggare berättar



Det var en stor dag idag:  jag hämtade resultatet av ett och ett halvt års ideellt arbete från tryckeriet. 
Olga Magnusson har fotograferat och jag har skrivit om några av Tenstas allra första invånare. Resultatet är en skrift med titeln 40 år i Tensta - förortens nybyggare berättar. Den kom till med anledning av att bostadsrättsföreningen Äpplet i Tensta firar 40-årsjubileum.

Det var i maj 1968 som de första invånarna bar sina ägodelar genom lera, upp för trapporna och in i sina nya, rymliga och moderna lägenheter i en helt ny stadsdel på Järvafältet. Redan från början svartmålades Tensta  i media, mycket på grund av de samordningsproblem som fanns under byggtiden. Samhällsservice saknades när människorna kom, gångvägarna var inte färdigställda och det fanns bara en mataffär, inrymd i en barack. Tunnelbanan kom först 1975. Många flyttade också härifrån ganska snart. Men inte alla. I Äpplet är det ett tjugotal personer som bor kvar efter 40 år. Några av dem är intervjuade i denna skrift. 

Än så länge har skriften endast delats ut till de boende i Äpplet samt ett antal personer med anknytning till Tensta och Äpplet. Den kommer också att finnas på biblioteken på Järvafältet.

Men vår förhoppning är att dessa berättelser skall nå ut till fler - både i och utanför Tensta. 
Vårt arbete fortsätter.

Mer infowww.himla.nu/40

Köp julgran i helgen

Det har blivit dags att ta en titt på vad som sitter uppe på anslagstavlan igen. Denna gång är det Hela människan och Lyktans Vänner som arrangerar julgransförsäljning, lotteri och servering på Skäftingebacken. Öppet fredag-söndag mellan 10.00 och 18.00.

 

Gospel i Tenstakyrkan på lördag



På lördag är det gospel i Tenstakyrkan igen. Tre olika körer intar scenen. Jag har varit där ett par gånger tidigare och det brukar vara riktigt roligt. Mycket folk och en skön stämning. Nu inför jul kanske det blir någon julsång. 

En tidigare medlem i Tensta Gospel 2nd Generation är tenstatjejen Sepideh Vaziri som var med i årets Idol, enligt Mitt i. Hade jag vetat det kanske jag hade kollat på något program.

Tenstakyrkan ligger på Tisslingeplan 30-34 bakom Tensta centrum.

Läs mer:
Tensta Gospel Choir

Värmande glögg på Tenstagången




Förbipasserande på Tenstagången
kunde idag få sig en mugg varm glögg
med mandlar och russin samt en
pepperkaka. Det var Svenska bostäder
som bjöd. 

På bilden syns Reijo som har
arbetat i Tensta i 20 år. Tillsammans med
tjugosju andra utgör han företagets styrka
i Tensta och Rinkeby. Några är bovärdar,
andra miljövärdar och somliga sysslar
med administration. De verkade allihopa
vara på väldigt gott humör och bjöd även
oss som inte bor i deras hus på glögg,
vilket uppskattades av frusna fotgängare.

Man tackar!

Svt i förorten

Sveriges television har valt att förlägga två av höstens serier till Stockholmsförorter. Trots att ingen av dem utspelar sig i Tensta kan jag låta bli att skriva några rader om dem.

Den första serien heter Åkalla, en ordlek med namnet på den verkliga förorten Akalla och verbet åkalla. (Om du inte har hört talas om den tycker jag att du ska hoppa över detta stycke och nästa för att sedan glömma att jag nämnde den. Serien får mig nämligen att vilja åkalla tv-gudarna och be dem trolla bort varje spår av den, utom möjligen skådespelarna.) Handlingen kretsar kring en familj från Iran eller Irak (total förvirring, har någon i produktionen öppnat en kartbok?) som nyligen har kommit till Sverige som flyktingar. De flyttar in i samma hus som några släktingar som redan har bott i Sverige i flera år. Samtliga släktingar, inklusive de nykomna, talar svenska. Och det enda de pratar om är muslimska friskolor, familjens heder och dylikt. Realistiska scener blandas upp med drömsekvenser. Dialogen är bitvis riktigt styltig - kanske försöker man skapa någon typ av effekt, jag vet bara inte vilken. Det är helt enkelt inte bra.

Skälet att jag över huvud taget bemödade mig att se den var Johan Cronemans totala sågning i DN häromdagen. Kunde det verkligen vara så illa? tänkte jag.  Svaret är ja, det kunde det. Åsa Lantz manus är fruktansvärt fördomsfullt och rent av korkat. Som tittare lyckas jag aldrig begripa vad budskapet är. Vad vill serien förmedla? Allt känns mest som ett försök att ta sig an ett "aktuellt ämne" på ett "nyskapande sätt". Problemet är att människorna som har gjort serien har glömt det mest grundläggande: att de människor som skall porträtteras är just människor. Alltså: komplexa, tänkande varelser, med en identitet som rymmer mer än innehållet i termer som "invandrare", "flykting" eller "muslim". Det enda som händer är att stereotypa föreställningar reproduceras, att människor förvandlas till endimensionella karikatyrer och att jag vill stänga av tv:n. Jag kommer inte att sätta på den ikväll klockan 21.15 för att se andra delen.

En serie som lyckas med allt det Åkalla misslyckas med är Habib, som bygger på Douglas Foleys böcker om den unge killen i Alby. Här är människor just människor, Habib är Habib och han grubblar på livets mening.  Precis som i Åkalla blandas verkligheten upp med fantasier och drömmar, men i fallet Habib görs det på ett fullkomligt begripligt sätt. Vem som helst som har växt upp och haft en och annan existentiell fundering känner igen sig i Habibs skenande fantasi, som skildras med både humor och djupt allvar. Och viktigast av allt: trovärdighet. Trots att Habib riktar sig till barn och ungdomar tycker jag att den har oändligt mycket mer att erbjuda än Åkalla. Så slå dig ner i tv-soffan lördagar klockan 19 och lär känna Habib i Alby. Jag lovar att du kommer att gilla honom!


Läs mer:
Åkalla
Habib

Tidigare inlägg:
Barnböcker som speglar verkligheten


Älskar, älskar inte...




Fler målningar dyker upp. På samma stora betongklossar (luftintag till tunnelbanan?) som föregående grafitti kommer från finns nu denna prästkrage.



Sedan länge bor en mammut nere i tunnelbanan, målad av Helga Henschen. Nu har den fått sällskap av en elefant som håller till vid Tenstaplan, där den kan hålla koll på alla som passerar förbi.

Vårkänslor i betongen



Det händer mycket spännande nu. Dels börjar det projekt jag och Olga arbetar på med att bli klart, dels finns det så många andra kreativa krafter som verkar i Tensta. Jag blir faktiskt lite pirrig av förväntan. Och det verkar jag inte vara ensam om. De senesta gångerna jag har gått till tunnelbanan har det dykt upp små målningar var och varannan dag. De är riktigt fina och får säkert en och annan trött människa att brista ut i ett litet leende i vintermörkret.


Nobelpristagare till Tensta gymnasium

På onsdag delas årets Nobelpris ut i Stockholm. Följande dag kommer medicinpristagaren Harald zur Hausen till Tensta för att träffa gymnasieungdomar. Tensta gymnasium satsar på naturvetenskapen och samarbetar bland annat med Karolinska Institutet.
- En fantastisk ära för oss och en alldeles speciell händelse för eleverna att få möta en forskare som för 35 år sedan gjorde upptäckter som elever i dag undervisas om och som belönas med ett nobelpris, säger rektor Inger Nyrell.

Läs mer:
Pressmeddelandet
Tensta gymnasium

Tidigare inlägg:
Tensta gymnasium
Tensta gymnasium belönas för sin pedagogik


Tensta får pimpad trappa

Alla som var här under bomässan 2006 minns säkert ged goda stämningen som rådde i centrum. Det var en riktig folkfest. Delvis berodde den på de tillfälliga förändringar i miljön som bland annat konsthallen hade iscensatt. Ett av de bästa initiativen var en trappa som förband Taxingeplan utanför konsthallen, som hade frövandlats till Piazza Taxingeplan med torget vid centrum.

Efter bomässan tog man dock ned trappan, som även fungerade som läktare för olika arrangemang.  Konsthallen var återigen svåråtkomlig och den fina Piazzan låg hopplöst avsides. Trots att de flesta då verkade överens om att en permanent trappa vore bra för Tensta, har inget hänt sedan dess. 

Inte förrän nu. idag kom myheten att Stockholms stad bidrar med hundra tusen kronor till projektet "Pimp my kommunaltrappa".  Pengarna kommer från en nybildad fond för innovativ kultur. Det ska bli spännande att se vad man hittar på med pengarna.

Projektledaren Katrin Behdjou Arshi berättade nyss i Radio Stockholm om hur det är tänkt. Själva pimpningen kommer att ske med hjälp av tenstaborna i form av en stor workshop. Tanken är att människors berättelser, i form av bilder, texter, föremål eller annat, ska integreras i trappan som utsmyckning. Förhoppningen är att trappan ska stå klar till Tensta marknad 2009.

Läs mer:
Stockholm stöder pimpad kommunaltrappa
Konsthallen om Pimp my kommunaltrappa!

Tidigare inlägg om Piazzan:
Piazzan glömd och konsthallen undangömd?  (060908)
Piazza Taxingeplan - tillfällig framgång eller varaktig förbättring? (061024)
Vårstämning på Piazzan (070510)

Trivsel utan stolthet

I jämförelse med hur många som kom när Pontus Herin var i Tensta för att prata om sin bok var det ganska glest i bänkarna i Spånga församlingshus igår. Det blev dock en trevlig stämning, där folk utbytte tankar fritt efter att ha hört Herins något röriga anförande. Det handlade naturligtvis en hel del om bilden av Tensta. Herin menar att många trivs väldigt bra, men att de inte är stolta över att bo här. Jag håller med. Det är svårt att vara stolt över Tensta, när man hela tiden måste förhålla sig till omgivningens negativa bild. Man förväntas vara på väg härifrån, och ingen blir förvånad när Herin förklarar varför han flyttade ifrån lägenheten i Tensta till ett hus i Vallentuna efter mindre än två år.


En annan fråga som diskuterades var varför fler svenskar inte flyttar till Tensta. Pontus Herin berättade om en äldre kvinna som hade skrivit till honom efter att ha läst boken. Hon hade bott hela sitt liv i innerstaden, men efter skilsmässan från sin man bestämde hon sig för att flytta till Skärholmen, där hon engagerade sig i föreningslivet. Hon trivdes bättre än hon hade gjort någon annanstans. "Jag tror att det finns väldigt många svenskar som skulle trivas väldigt bra i Tensta, men de vet inte om det!" sa Herin.