Polischefen om brottslighet och framtidstro

Det ringde på mobilen i morse. Det var Johnny Lindh, chef för närpolisen i Södra Järva.

Hans röst är lugn och trevlig. Vi pratar om det han sade i radio (se föregående inlägg) . Om situationen i Tensta. Om brottslighet och framtidshopp. 

Johhny Lindh har jobbat här sedan 1976. Han säger att alla varje generation ungdomar har sitt uttryckssätt. På 60- och 70-talen var det raggare. Nu ser det annorlunda ut. Här i Tensta är "normen för det svenska samhället lite förskjuten". Att planka i tunnelbanan eller att bråka på skolgården är normalt, i alla fall enligt socialtjänsten som inte  ingriper i dessa fall.


I Tensta finns idag flera grupperingar av ungdomar i olika åldrar som ägnar sig åt skadegörelse och brottslighet. Några av dem har problem med missbruk. De kommer ofta från familjer som inte fungerar. De vill synas.


Men det finns även en annan, mycket större grupp ungdomar i Tensta. De som har bestämt sig för att lyckas, som med en stark drivklart klarar sig bra i skolan och går vidare till högre studier. Riktiga förebilder. De syns inte.


Vi pratar om den 22 december. Vad var det egentligen som hände? Johnny Lindh kallar det ett "regelrätt bakhåll". Ungdomarna hade satt eld på papperskorgar och bildäck för att locka dit polis och brandkår, som möttes av stenkastning och Molotov-cocktails.


Johnny Lindh berättar att brandmännen hade varit i Tensta tidigare samma dag för att släcka en lägenhetsbrand. De hade räddat människor, var nöjda med sin insats. Hjältar kanske någon skulle kalla dem. De blir välkomnade tillbaka med stenkastning. Varför? Varför är det samhällsinrättningar som räddningstjänst och kollektivtrafik som attackeras? 


Sedan den 22 december har ungdomar omhändertagits. Polisen har arbetat tillsammans med socialtjänsten. Det har lugnat ner sig igen. Men Johnny Lindh säger, att de enda som kan ändra Tensta är tenstaborna själva.


Han säger också att han tycker sig se en framtidstro i människor i Tensta. Och det finns vissa tendenser som visar en positiv utveckling när det gäller brottslighet. Narkotikahandeln sker till exempel inte lika öppet som tidigare.


Mot slutet av vårt samtal säger Johnny Lindh att jag kan gå ut och nattvandra för att själv prata med ungdomarna. Jag hör mig själv komma med undanflykter.

"Jag har småbarn..." försöker jag.

"Ta med dig vagnen!" säger polischefen.


Också på Radio Stockholm talar man idag om vikten av att folk är ute på kvällarna. Nabil Kadra, föreståndare på Blå Huset, förespråkar en mer informell form av nattvandring, där vänner och grannar tar en liten promenad tillsammans på kvällen.


Egentligen finns inga undanflykter.

Ska vi ta en promenad ikväll?


Kommentarer
Postat av: Ulf

Trodde Robet Weintraub var föreståndare för Blå Huset?

2009-01-08 @ 07:38:09
Postat av: Annelie

Tack för att du uppmärksammar när det blir fel. Nabil Kadra är vikarierande föreståndare enligt SR. Robert Weintraub är kontaktperson enligt Stockholms stads hemsida.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback