Barnböcker som speglar verkligheten

97287-15097287-14997287-151
Bilder från Children's Book Press, Alfabeta & Bonnier Carlsen

För en tid sedan gick jag till biblioteket på jakt efter barn- och ungdomsböcker som skildrade upplevelser kring att flytta till ett nytt land eller att växa upp med flera språk. Trots att den kunniga barnboksbibliotekarien hjälpte mig hittade jag inte särsklit många böcker.

Bland de böcker jag fastnade för fanns bland annat Annika Holms
trilogi om Tomi, en liten flicka i Nicaragua som lämnar sitt hemland för att bli del av en svensk familj. Hennes livsöde väcker många tankar och känslor, oavsett om man som läsare är tolv år eller vuxen. Författaren värjer sig inte för det motsägelsefulla och svåra. Dessutom blandar boken in det spanska språket i ett svenskt sammanhang på ett sätt som jag tycker är självklart, men som sällan syns i böcker.


En annan mycket gripande bok är Ilon Wiklands berättelse om sin egen resa från Estland till Sverige i boken ”Den långa, långa resan”. Boken är skriven ur det lilla barnets perspektiv och illustrationerna förstärker textens starka känslor. Ilon Wiklands har illustrerat flera av Astrid Lindgrens böcker, men när hon målar sitt eget liv blir det ännu bättre.


Idag fick jag upp ögonen för ytterligare två böcker, men för lite mindre barn. Gunna Grähs har skrivit och illustrerat två böcker som skildrar en verklighet som sällan syns i barnböcker. I ”Dino och lilla kurren” hjälper en liten pojke sin alkoholiserade granne att mata katten. Boken ”Tutu och tant Kotla” beskriver mötet mellan en tidningsutdelare och en äldre dam, som berättar om sina respektive barndomar. Jag har inte hunnit läsa böcker ännu, men jag ska försöka få tag på dem så snart som möjligt. Om de är lika charmiga som hennes andra böcker har de en given plats under granen i år!

Andra böcker om en uppväxt i förorten är Milena Bergquists böcker om "Millan" och Douglas Foleys böcker om "Habib".  På andra sidan Atlanten finns en helt annan tradition med böcker på två språk. Jag är nyfiken på "My Diary from Here to There" som handlar om en flickas flytt från Mexiko till USA.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Internationella biblioteket eller Barnängens världsbibliotek kanske kan tipsa dig om fler böcker. Eller kolla på www.macondo.nu

Postat av: Annelie

Macondo är en favorit! Det finns mycket bra barnlitteratur ute i världen. Bokspindeln är en liten bokhandeln på Odengatan som specialiserat sig på den typen av böcker. Verkligen inspirerande butik med hjälpsam personal!

2006-12-04 @ 20:59:43
URL: http://tensta.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback