40 år i Tensta - förortens nybyggare berättarDet var en stor dag idag:  jag hämtade resultatet av ett och ett halvt års ideellt arbete från tryckeriet. 
Olga Magnusson har fotograferat och jag har skrivit om några av Tenstas allra första invånare. Resultatet är en skrift med titeln 40 år i Tensta - förortens nybyggare berättar. Den kom till med anledning av att bostadsrättsföreningen Äpplet i Tensta firar 40-årsjubileum.

Det var i maj 1968 som de första invånarna bar sina ägodelar genom lera, upp för trapporna och in i sina nya, rymliga och moderna lägenheter i en helt ny stadsdel på Järvafältet. Redan från början svartmålades Tensta  i media, mycket på grund av de samordningsproblem som fanns under byggtiden. Samhällsservice saknades när människorna kom, gångvägarna var inte färdigställda och det fanns bara en mataffär, inrymd i en barack. Tunnelbanan kom först 1975. Många flyttade också härifrån ganska snart. Men inte alla. I Äpplet är det ett tjugotal personer som bor kvar efter 40 år. Några av dem är intervjuade i denna skrift. 

Än så länge har skriften endast delats ut till de boende i Äpplet samt ett antal personer med anknytning till Tensta och Äpplet. Den kommer också att finnas på biblioteken på Järvafältet.

Men vår förhoppning är att dessa berättelser skall nå ut till fler - både i och utanför Tensta. 
Vårt arbete fortsätter.

Mer infowww.himla.nu/40

Kommentarer
Postat av: Thommy

Flera boende på Norra Järvafältet började sin "boendekarriär" någon gång på 1960-talet på Södra Järvafältet.

Spännande och ta del av din skrift 40 år i Tensta och träffa några av dem som bor kvar.

God jul från Kistalight

Postat av: Anneli

Hej Annelie!

Såg din kommentar hos mig, Vad glad jag blir att jag tillhör de få som utan anknytning till Tensta ska få er skrift. Jag har inte fått den hem, så kanske har ni skickat till jobbet? Jag blev tyvärr hastigt (mag)sjuk i torsdags så förhoppningsvis ligger er fina skrift och väntar på mig när jag kommer tillbaka till jobbet. Otroligt spännande, - vad driftiga ni är!

Trodde inte jag skulle längta till jobbet, men nu gör jag det!

2008-12-21 @ 18:40:24
URL: http://flitigamyran.blogg.se/
Postat av: Annelie

Thommy: Jag ska se till att biblioteket i Kista får ett ex. Då kan du bläddra i den på riktigt! Och läsa!Anneli: Klart du har anklytning till Tensta: Olga och jag! Och Livstycket! Och dina fina fotografier från bomässan!

Vi skickade brevet till Cosas, så du får nog längta till jobbet. Hoppas du mår bättre!

2008-12-21 @ 23:03:43
URL: http://tensta.blogg.se/
Postat av: Pumita

Oj, vilket hästjobb! Ni måste vara otroligt stolta - med all rätt! :)Jag vill passa på att önska dig och din familj en skön och avkopplande Jul och ett riktigt Gott Nytt 2009!

2008-12-22 @ 23:21:15
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: J.

STOOORT tack för 1 ex. Mkt trevlig skrift! Mysigt gjort och en toppenläsning nu i helgerna...

2008-12-23 @ 00:57:47
URL: http://anneli.webblogg.se/
Postat av: Annelie

Pumita: Jo, visst är vi nöjda! Tack för julhälsningen, jag önskar dig också en härlig jul!J: Vad roligt att den uppskattas, vi tänkte att det skulle bli bra julläsning...

2008-12-23 @ 22:09:10
URL: http://tensta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback