Piazzan glömd och konsthallen undangömd?

97287-58


Piazza Taxingeplan har återigen förvandlats till en vändplan, svåråtkomlig och nu ännu mer obegriplig än tidigare. Jag anade hela tiden att detta inte var tänkt att bli permanent, ändå hoppades jag. Tyckte nog att Piazzan var ett av de bästa projekten under bomässan just för att den vidareutvecklad vad som redan fanns och skapade nya möjligheter i Tensta. Förutsättningen för hela idén var att kommunikationen med torget på övre planet öppnades upp. Detta löstes elegant med en öppning i staketet och en läktare som även fungerade som trappa. På en promenad i morse upptäckte jag att det är slut med det. Staketet är igensatt, om än provisoriskt. Som jag skrivit
tidigare är den röda böljande centrumväggen avskaffad.Trappan/läktaren är borta. Kvar är en stackars rabatt, den målade vändplanen och den ödsliga ingången till konsthallen. Jaha, vad händer nu då?

 
hemsidan skriver konsthallen om tankarna bakom omvandlingen.  


”Hur definierar man en offentlig plats? Vad gör att folk får en relation till en plats så att de vill vara där, är det parkbänkar, politik, bankomater, korvgrillning, konst, träd, skugga, Starbucks eller Nike concept store?”

 
Man lyckades med koststycket att förvandla vändplanen till Piazza. Under ett par veckor i augusti var det en plats som folk gillade att vara på, som lockade med kultur, gemenskap och trivsel. Nu har man lyckats med ännu en förvandling - från Piazza till deprimerande asfaltsyta med egendomliga mönster. Som en påminnelse om att inget är för evigt, att inget är vad det verkar vara. Kanske väntar ännu en omgestaltning?  Kanske får konsthallen även fortsättningsvis leva sitt liv i skymundan. Ser ni ingången på bilden? Den är där, bakom gallren och papperskorgen. Verkar det i alla fall som.

Kommentarer
Postat av: maisan

Synd att de tog bort piazzan, den gjorde mycket för att öppna upp området och gav konsthallen en helt ny tillgänglighet. Dessutom var ju trappan bästa stället för att bara sitta och hänga med polare eller bara ta en kaffe i höstsolen.

hörde förresten mona sahlin i en debatt häromdagen, hon sade med övertygelse att det bara finns en bankomat i Tensta och att detta givetvis måste åtgärdas!

2006-09-08 @ 23:27:54
Postat av: Annelie

Haha, då har hon nog inte varit här på ett tag. Den andra bankomaten har funnits rätt länge, även om det inte är alltid den funkar.

Jag har fått en uppdatering vad gäller Piazzan som jag kommer att skriva om under nästa vecka. Det ser ut som att det kanske löser sig på något sätt. Men för tillfället ser det rätt trist ut på platsen.

Postat av: Tor Lindstrand

Hej Annelie. Bra att du tar upp detta i din blogg. Tanken med förslaget var som jag tidigare har skrivit att vi ville åstadkomma permanenta förändringar för platsen framför Tensta Konsthall inte bara under mässan, men en del av våra föreslagna förändringar blev av ekonomiska och tidsmässiga skäl bara tillfälliga, vi arbetar nu vidare för att förslaget skall genomföras i sin helhet och förhoppningsvis utvecklas.

2006-09-14 @ 19:09:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback