Människans träd av Josephine Siskind

97287-9997287-85

"Människans träd

Det finns bara en enda människoras
Det finns bara en enda stam
Det finns många nationaliteter
Det finns många grenar
Skapande ger färgrikedom
Så gör också blommorna i trädet
Ett träd som kommer att ge frukt
som jag hoppas för dig och mig"

Denna dikt finns graverad på en platta intill
muralmålningen i Tensta centrum. Konstnären som har målat den heter Josephine Siskind. När jag googlar på hennes namn får jag veta lite om henne bakgrund:

Hon föddes i Chicago men flyttade i barndomen till Berlin. Efter uppväxtåren bar det av till Havanna, där hon blev bekant med den mexikanska muraliströrelsen. Hon studerade både i New York och Mexiko City, där hon specialiserade sig på muralism. Till Sverige flyttade konstnären i början av 80-talet, efter en utställning och stipendium från Svenska institutet.

Jag blir inte förvånad att denna målning är besläktad med de mexikanska muralmålningarna. Jag har haft den känslan, men trott att det beror på min egen fascination för muralmålningarna i Mexiko snarare än en verklig koppling. Det var kul att det inte bara var jag som inbillade mig. Siskind har gjort flera utsmyckningar i offentliga miljöer, bland annat i Hässelby, Blåsut och på S:t Görans sjukhus.

Låt mig av sluta med ett citat från Josephine Siskinds hemsida, där du även kan se fler av hennes målningar:

"Penseln är endast en förlängning av min själ; faktum är att mitt jag upphör att existera under målandet".

Kommentarer
Postat av: Johanna

Nej, men vad spännande att den har influerats av muralkonsten i Mexiko! Det kanske var därför jag tyckte så mycket om den. Dikten är också fin (är den hennes?). :)

Postat av: Annelie

Ja, helt plötsligt blir den ännu mer intressant! Jag skulle gärna ta reda på mer om konstnären, det står ganska lite på sidan. Kanske kan jag hitta någon målning i Mexiko när jag åker dit, det vore kul!
Dikten måste vara hennes också.

2006-10-14 @ 14:27:56
URL: http://tensta.blogg.se
Postat av: angelo

de e min lärare

2006-11-27 @ 20:35:00
Postat av: david

Hejsan!Jag har sett målningen, väldigt vacker. Men det är en superhäftig grej som jag måste berätta, Josephin är min bildlärare, jag ljuger inte ni kan någon gång besöka raoul wallenbergskolan och där är hon.

2007-01-23 @ 22:42:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback