TenstaBo 06 - så blev det! (del 2)

97287-14697287-146
Foto: Erik Stenberg och Linus Hallgren / Familjebostäder

En person som framstår som en sann visionär samtidigt som han har visat att han kan omsätta sina idéer till verklighet är Erik Stenberg. Han är en av initiativtagarna till bomässan, arkitekt, arbetar på KTH och bor här i Tensta. Inför bomässan omvandlade han några av Familjebostäders lägenheter, vilket väckte mycket uppmärksamhet och berömdes av de flesta.

 
På det
seminarie om bomässan som hölls i början av november talade han bland annat om den mediala bilden av Tensta, som grundlades med den kritiska boken ”Rapport Tensta” från 1970-talet. Han visar exempel på några tidningsklipp av senare datum som lyfter fram betongen i Tensta som trendig, vilket hade varit otänkbart för några år sedan. Man kunde ana att Erik Stenberg kände sig nöjd med sin insats, men ändå blickar han framåt.

- Det är inte otänkbart att jag bygger om fler lägenheter, säger han. Men han är även intresserad av Tensta i ett större perspektiv, i samverkan med andra områden inom Järva. Han visar möjligheter att knyta samman Tensta med Kista och skapa ett mer tillgängligt Järvafält. Tillsammans mer Jerker Söderlind skissar han på planer under namnet Stockholm NOW – Stockholm Northwest. Det krävs en ny infrastruktur för att bryta isoleringen, menar de och får medhåll från många andra.

Slutligen presenterar Erik Stenberg en idé som verkligen skulle kunna innebära ett lyft för Tensta. Han vill placera en arkitekturskola i KTH:s regi här, med plats för förberedande studier och möjligheter för examensarbetare att kunna göra tillämpade studier. I somras hölls en kurs för studenter på KTH i Tensta, som resulterade i de betongföremål ni ser på bilden ovan.

Det som fastnar i mitt minne allra tydligast är dock ett annat litet ord, som ingen annan använder när de talar om Tensta. Själ. Erik Stenberg talar om Tenstas själ, i samband med alla dessa planer och visioner om förändring. Jag kontaktar honom efteråt och frågar vad han menar.

– Tensta själ - sa jag verkligen det? Då måste jag ha pratat om Tenstas byggda själ. Den är väldigt stark och kommer inte lätt låtas sig mörkas eller täckas över av andra drömmar av vad en stad är.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback