TenstaBo 06 – så blev det! (del 1)

97287-28Den 8 november hölls ett seminarium i Stockholms Byggnadsförenings lokaler på Norrlandsgatan. Tillsammans med Stockholms byggmästareförening hade man bjudit in till summering och diskussion kring bomässan TenstaBo 06 och hur vi kan gå vidare. Jag ska idag försöka referera och kommentera vad som sades under programmets första halva, som utgjordes av enskilda talare.  


Det första som slog mig vid ankomsten till lokalerna och den fikastund som inledde dagen, var att det var fantastiskt att så många kostymklädda herrar var intresserade av Tenstas framtid. (Där fanns även en hel del kvinnor, men deras klädsel var inte fullt så likriktad.) Jag har nog aldrig blivit så glad av att se en samling kostymnissar tidigare!

 
På talarlistan fanns bland annat Eva Olsson från Markkontoret, Hasse Johansson som var projektledare för TenstaBo 06 och Sirpa Alho från Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.  

Utställningen som hölls i Tensta i augusti i år blev mycket uppskattad. Den fick stor medial uppmärksamhet och mycket utrymme både i radio och tv. Dessutom gick budgeten ihop, det blev till och med ett litet överskott.

 
Flera av talarna valde att lyfta fram Taxingeplans förvandling till Piazza som exempel. Det verkar som om en permanent trappa är på gång, vilket gör mig glad med tanke på hur det ser ut på Piazzan nu. Sirpa Alho poängterade också att Piazzan blev en mötesplats för tenstaborna, som fortfarande ser den som ett torg. På Tenstagången, som är en gågata, åker bilar då och då, men på Piazzan som tidigare var en parkering och fortfarande är tillgänglig för bilar, där parkerar ingen längre!  


Claes Sahlin
från Stockholms Byggmästareförening, visade förvandlingen av husen jag bor i. Det är ett resultat av att vi som bor i föreningen (Brf Äpplet) har valt att rusta upp våra hus, och var inte alls del i bomässan från början. Han kallade förvandlingen för en ”extreme makeover”, som både mött positiva och negativa kommentarer. Jag är dock säker på att en övervägande majoritet av oss som bor i husen är mycket nöjda med förändringen – det har blivit roligare att komma hem!

 
Hasse Johansson reflekterade över mässans genomförande. Han var nöjd med det mesta och nämnde den välkomnande stämningen i Tensta under mässdagarna. Det var dessutom lugnt och utan skadegörelse, vilket illustrerades med en bild på två sysslolösa (kanske uttråkade?) poliser.

Han beskrev även vad han tror är viktigt att tänka på i framtiden. För det första måste skötseln av den yttre miljön fortsätta. Dessutom måste en trappa ordnas på Taxingeplan, lokaler för små och stora företag är nödvändiga och vidare efterlyser Hasse Johansson en vision för ett nytt förstadslandskap. Han betonar även att kreditprövningen vid bostadsköp måste ses över och anpassas till nya kundgrupper.

 
Sirpa Alho var ansvarig för kulturarenan under bomässan. Hon betonar att kulturproduktionen har en viktig roll i stadsdelen och att den kan ses som en industri med ekonomisk betydelse. Den skapar dessutom en ”mjuk infrastruktur” och kan fungera attraktionshöjande på området. Det låter hoppfullt när hon kallar kulturen för en ”utvecklingsmotor i Spånga-Tensta".


Efter att han lyssnat på dessa personer med god insyn i mässans genomförande och stadsdelen Tenstas förutsättningar känner jag mig glad och optimistisk. Det verkar ha skapats en gemensam plattform att bygga vidare på, där de flesta är överens om vad Tensta skulle kunna bli och ser potantialen. Det fanns en del spännande idéer och visioner för området som presenterades senare under seminariet, bland anat av Erik Stenberg, arkitekt boende i Tensta och mannen bakom Familjebostäders ombyggda lägenheter. Mer om det här på bloggen inom kort!


Kommentarer
Postat av: O L G A

Anar lite av "nybyggaranda" och vädrar framtidsoptimism här i området!
Härligt att det verkar följa en fortsättning på det vi såg i somras!

Nu ska jag sova. Gossarna sover redan

TACK för din fina blogg, Annelie!

2006-11-10 @ 21:18:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback