Lekfulla visioner om Tensta

Vad är det alltså som händer i Tensta? Jo, på onsdag och torsdag ställs resultatet av en kurs för KTH:s studenter ut i Tensta konsthall. Kursen, eller projektet, har handlat om att hitta nya sätt att arbeta med stadsutveckling och offentliga miljöer. Sedan den 6 november har en grupp elever som läser fjärde året på arkitekturutbildningen arbetat med projektet, som nu går in i sitt slutskede.


Det är nu det ska hända, nu är det på riktigt. Vi som inte studerar på KTH kan nu få se vad de har sysslat med. Det visar sig vara riktigt intressant.  


Förutsättningar är följande: med hjälp av 24 personer (deltagarna + lärarna) och 30 000 kronor skall ett projekt genomföras på plats i Tensta. Tanken är att se möjligheter i miljön, ta fram alternativa sätt att arbeta. ”Fokusera mindre på hur arkitektur ser ut och mer på vad den gör” står det i instruktionerna.


Tor Lindstrand
och Anna Rothman är ansvariga lärare på kursen. Tor har bland annat arbetat med förändringen av Taxingeplan. Dessutom är
Tensta konsthall en samarbetspartner och finansiär tillsammans med Centrumkompaniet och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.  


Jag tycker det är fantastisk att se vad studenterna har åstadkommit. De har verkligen vågat se möjligheter i miljön, helt utan begränsningar. Deltagarna har helt olika visioner, se bara på följande idéer:

97287-155

Anordna Maraton i Tensta? Självklart tycker Tobias Bamberg som menar att deltagandet skulle bli ett minna att dela med sig av till vänner. Kanske till och med början på en vänskap mellan människor och platser. Tobias har gjort något kreativt av den numera kritiserade trafiksepareringen i Tensta och menar att ett lopp här inte behöver leda till stopp i trafiken. Läs mer här.   


97287-156

Tensta Winter Land heter det förslag som Irene Ährlund-Richter presenterar. Hon vill bygga en ramp mellan Tenstagången och Taxingeplan och köra dig en massa snö som folk kan leka i. Det är en bra idé, jag har själv önskat mig en skridskobana på Taxingeplan. Vi vill ha roligt och umgås på vintern också!

Bilden i gårdagens inlägg är en illustration till Moa Andréns förslag om att projicera bilder på väggar längs Tenstagången som förbipasserande kan betrakta med 3D-glasögon. Tanken är att visa nya möjligheter i en miljö som vi blivit så vana vid att vi slutat reflektera över den. Jag tror dessutom att det i bästa fall skulle kunna leda till att folk började prata med främlingar om bilderna, glasögonen och idén.

Läs om alla förslagen här (på engelska). 

I morgon och på torsdag
presenteras förslagen på Tensta konsthall och alla är välkomna. På torsdag den 14 utses vinnaren och en vecka senare, den 21 december, kommer det vinnande projektet att genomföras.


Kommentarer
Postat av: Anna

shit vad coolt!
Om det hade varit sommar hade jag helt klart röstat på maraton-grejen. Det vore väl kul? Tensat maraton som en återkommande happening liksom

Postat av: Annelie

Fast nu är det väl nästan mer sommar än vinter :)

Det vore jätteroligt med ett återkommande evenemang som ett maraton. Jag skrev ett inlägg om det tidigare... Eller varför inte en återkommande tävling som denna? Men tjusningen kanske skulle försvinna efter några år...

2006-12-13 @ 17:49:05
URL: http://tensta.blogg.se
Postat av: Björn E

På 80-talet arrangerades ett långlopp som kallades Solidaritetsloppet på Järvafältet. De sista åren som loppet genomfördes samordnades det med Tensta Marknad (start och mål), det kan ha varit 1990 och 1991. Jag var med i marknadskommittén och höll kontakt med loppets arrangörer.

I slutet av 80-talet var det många traditioner som hyresgästföreningen och fritidsgården i Hjulsta höll igång, som Jul i Hjulsta, Hjulstafestivalen och Valborgsfesten. Bland dem fanns också Hjulstaloppet, med olika sträckor för olika åldersklasser. Inte så långt, anpassat för familjen, men jobbigt ändå eftersom Hjulsta har många backar! (jag sprang ett år ...)

Slutligen arrangerar parkleken Erikslund sedan decennier Lilla Vasaloppet under sportlovet, numera löper man banan runt, men i början åkte barnen skidor.

Av de större traditioner som skapats är Tensta Marknad (första gången 1988) en av de få som lever kvar. Om man vill starta nya traditioner, som ett stort motionslopp, eller ett nationaldagsfirande (se förslag på senaste sammanträdet i stadsdelsnämnden på www.stockholm.se/spanga-tensta) bör man inte glömma att ta med i beräkningen det vi har.

2006-12-15 @ 23:29:11
Postat av: Annelie

Det där låter intressant, det skulle jag gärna ta reda på lite mer om. Det vore kul om man kunde gräva fram några gamla bilder på löparna!

2006-12-16 @ 08:30:20
URL: http://tensta.blogg.se
Postat av: Arman

Hej!
Jag håller på med en undersöknings som har med Tensta att göra. vidare skulle jag vilja komma i kontakt med någon som vet en hel del om Tensta. Som är bosatt i Tensta eller har varit det en gång i tiden.
Du kan nå mig på telefon nummer 0736588906 eller på mitt mejl ; [email protected]
Tack i förhand

2008-05-21 @ 12:36:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback