Världens potential i Tensta



Tensta konsthall, fredagen den 13 februari 2009 kl.16.00:

"Det är här det händer" säger moderatorn Pernilla Luttropp innan hon lämnar över ordet till panelen som har samlats för att prata om kulturen i Tensta.


Först ut är Madeleine Sjöstedt (fp), kultur- och idrottsborgarråd i Stadshuset. Hon talar om att kulturen får människor att öppna sig, knyta starka band och lita på varandra. Hon pratar om attraktivitet: det ska vara attraktivt att bo på Järvafältet i framtiden. "Järva erbjuder det där lilla extra som många människor söker" säger hon och poängterar att kulturen också för med sig attraktivitet, men att det i slutändan bara är människor och idéer som kan förändra en stadsdel.


Elisabeth Sörhuus tar till orda. Hon är rektor för Hjulsta skolor sedan 20 år. Hon talar om ungdomarna, som är framtiden, om att arbetsmarknaden kommer att efterfråga precis det som ungdomarna i Tensta äger: kultur- och språkkompetens. Hon talar om att hon har sett olika projekt komma och gå, men ändå har en förhoppning om att Järvalyftet ska kunna bidra till att några av de drömmar som har funnits under åren nu ska kunna förverkligas. En av drömmarna är en kombinerad idrottshall och scen i Hjulsta.


Ricardo-Osvaldo Alvarado från Blå Band berättar att han har bott i Tensta i 33 år. Han har också varit med om tidigare satsningar och påminner om att många utredningar och förstudier redan är gjorda och finns i stadens arkiv. Det är bara att ta fram och fortsätta arbetet.

Han talar även om viken av att människor får arbeta. "Jag började själv känna mig som stockholmare först när jag fick jobb" säger han. Han förespråkar ett system där den lokala arbetskraften tas tillvara, där bidrag förvandlas till uppdrag. "Ge oss uppdrag, vi är redo." Han menar att det i större utsträckning borde vara lokala företag som exempelvis står för städning och underhåll i området.


William Easton är den som är nyast i Tensta. I tre månader har han varit chef för konsthallen. Han lyfter fram konsthallens verksamhet och menar att mycket att man vill nå ut internationellt, nationellt och lokalt. Utbildning är också en viktig del av verksamheten. Han säger att han har anammat Elisabeth Söörhus synsätt: att betrakta Tensta som Stockholms framtid.


Guleed Mohamed är yngst i samlingen, men är redan ett namn på allas läppar. Han talar klarspråk. "Det är bra att vi träffas, men var är ungdomarna? Det är de som bestämmer vad det ska stå i tidningen om Tensta i morgon." Han efterlyser meningsfull sysselsättning för ungdomar på fritiden. "Tensta har världens potential" säger han, men menar att det inte marknadsförs. Han uppmanar alla att söka nya vägar, att börja lyssna. Verkligen lyssna. Han uppmanar alla att ta ett steg tillbaka och fråga tenstaborna hur man ska göra.


Sist ut är Magnus Andersson som är ansvarig för Järvalyftet. Han lyfter fram bristen på mångfald som ett problem - mångfald av institutioner och inrättningar. I innerstan är det tätt mellan restauranger, teatrar och gallerier vilket bidrar till en dragningskraft som verkar på hela stan. "Innerstan har 700 års försprång. Vi måste normalisera Järva och komma bort från innerstadsfixeringen, som är ett problem för Stockholm." Det enda sättet att ta bort den laddning som finns i namnet Tensta är att lyfta fram det goda som finns. "Man kan bara äta en elefant en tugga i taget och någonstans måste man börja!"

Länkar:
Tensta konsthall
Madeleine Sjöstedts blogg
Hjulstaskolan
Spånga Blåband
Järvalyftet


Kommentarer
Postat av: Madeleine Sjöstedt

Hej



Vilken intressant blogg. Hoppas många hittar hit.

Jag hoppas också att många kommer till Tensta konsthall nästa gång vi ska diskutera konsthallens roll. Då måste vi ha en form så att alla kan komma till tals!

Madeleine

2009-02-16 @ 14:34:55
Postat av: Systemicanomalies

Hej!



Kul att se att det finns människor som ger en mer nyanserad bild av Tensta.



Jag personligen tror att Tensta konsthall måste framhäva den talang som området besitter och involvera människor mer i verksamheten. När man har intresset från den lokala befolkningen och en aktiv verksamhet kan man sedan blicka utåt. Samtida konst kan vara ett sätt för både tensta- och stockholmsbor att ventilera sina tankar om samhället och sin samtid.



Ungdomarna i Tensta behöver fler förebilder som de kan relatera sig med. När de känner att det finns människor med samma förutsättningar som lyckats kan de inse att



Hoppas att du fortsätter med din intressanta blogg.



/S

2009-02-21 @ 12:15:38
Postat av: Annelie

Tack för kommentarerna! Givetvis fortsätter jag blogga och jag hoppas ni båda återkommer som besökare.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback